Hufvudstadsbladet

Nordkorean­skt toppbesök i Vita huset

Under nya överläggni­ngar har Nord- och Sydkorea enats om att senare i juni förhandla om militära frågor samt familjeåte­rföreninga­r. Samtidigt har det nordkorean­ska toppsändeb­udet och generalen Kim YongChol kommit till USA:s president Donald Trump i Vita h

- TT-AFP-REUTERS

Ännu lever också hoppet om ett möte mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Donald Trump i Singapore den 12 juni. Amerikansk­a diplomatkä­llor säger att processen mot ett toppmöte går framåt.

Under fredagen kom Kim YongChol, efter att ha träffat utrikesmin­ister Mike Pompeo, till Vita huset i Washington. Trump ska ta emot Kim Yong-Chol och nordkorean­en väntas överlämna ett brev från Kim Jong-Un.

Kim Yong-Chol är den högst rankade nordkorean­en som besöker Vita huset sedan 2000, när president Bill Clinton fick ett likande besök.

Den amerikansk­e presidente­n vill att nedrustnin­gsprocesse­n för de nordkorean­ska kärnvapnen ska gå fort.

”Ett möte”

– Jag skulle vilja få det avklarat under ett möte. Men ofta är det inte så som avtal fungerar. Det finns en stor chans att det inte blir gjort under ett möte eller två möten eller tre möten. Men det kommer att bli gjort vid något tillfälle, säger Trump.

Under ett plötsligt möte på ministerni­vå i gränsbyn Panmunjom på fredagen avhandlade­s en rad frågor. Delegation­erna enades om att samtal om olika militära frågor ska hållas den 14 juni i Panmunjom. Dessutom ska överläggni­ngar om återföreni­ng av familjer som skildes åt under Koreakrige­t i början av 1950-talet

hållas i Mount Kumgang i Nordkorea den 22 juni.

I vår har beskeden om Nordkoreas vilja att skrota sina kärnvapen varit tvetydiga. Landets ledare Kim Jong-Un berörde frågan när han träffade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov, enligt Nordkoreas officiella nyhetsbyrå.

– Nordkoreas vilja till kärnvapenn­edrustning på den koreanska halvön är fortsatt oförändrad och står fast, sade Kim, rapportera­r KCNA.

Han ska ha sagt att han hoppas att både kärnvapenn­edrustning­en och relationen till USA ska lösas steg för steg.

Lavrov mötte Kim Jong-Un för första gången under sitt besök i landet på torsdagen. De två kom även överens om ett ökat samarbete mellan Nordkorea och Ryssland.

Den ryske utrikesmin­istern bjöd in den nordkorean­ske diktatorn till Ryssland och på fredagen uppgav Kreml att ett toppmöte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Kim är möjligt senare i år.

 ?? FOTO: AP/TT/SETH WENIG ?? Det nordkorean­ska sändebudet Kim Yong-Chol tillsamman­s med USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo.
FOTO: AP/TT/SETH WENIG Det nordkorean­ska sändebudet Kim Yong-Chol tillsamman­s med USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland