Hufvudstadsbladet

Upptinade och försämrade relationer

-

●●Under våren 2018 har relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlde­n i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g.

●●Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska nationerna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n. Den 9 maj besökte USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedel­se för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

●●Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapent­ester i Punggye-ri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppan­det av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump den 12 juni tog form.

●●Nyligen kom dock en plötslig vändning. Nordkorea ställde in ett planerat möte på hög nivå med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om USA insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogra­m och beskrev USA:s signaler som ”okunniga och korkade”. Ledningen i Pyongyang var också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövn­ingar.

●●I ett brev till Kim den 24 maj ställde Trump in toppmötet med hänvisning till ”den enorma ilska och er öppet fientliga inställnin­g” men han förklarade sig vara villig att ses om Kim ”ändrar sig”. Huruvida det skett, om träffen kommer att äga rum eller inte, är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland