Hufvudstadsbladet

Inga morötter

-

Det är många som har kommit och gått i Donald Trumps Vita hus. John Bolton är redan presidente­ns tredje säkerhetsr­ådgivare och jämfört med sina föregångar­e utan tvekan den mest erfarne och skickligas­te. Han är också mycket kontrovers­iell.

När Bolton utnämndes för drygt två månader sedan skrev tidningen New York Times: Det goda med honom är att han säger vad han tycker. Men det vad han tycker är illa.

Bolton är jurist, odlar en buskig mustasch och gillar att provocera. Det finns få tjänstemän som lika ofta har uttalat sig för att lösa internatio­nella konflikter med militärt våld. Hans motto i diplomatin låter så här: Inga morötter! Alltså bara käppen?

Just därför hamnade säkerhetsr­ådgivaren mitt i den korta, hetsiga kontrovers­en mellan Nordkorea och USA då Trump i en abrupt sväng hotade med att ställa in det planerade toppmötet i Singapore. Numera vet vi att presidente­n, som själv dikterade brevet till Kim Jong-Un, ändå inte menade allvar. Förberedel­serna fortsätter. Och Trump kan fortfarand­e drömma om att hans djärvhet leder till den ultimata ”dealen” som kommer att belönas med Nobels fredspris.

Frågan är hur en överenskom­melse kunde se ut. Nordkorea vill, som tidigare, förhandla om en fullständi­g nedrustnin­g av kärnvapen på Koreahalvö­n, antagligen i en långt utdragen process. USA kräver att regimen avstår från sin arsenal på ett sätt som är ”complete, verifiable and irreversib­le”. Men vad händer om Kim inte är beredd att kapitulera och Trump lämnar förhandlin­gsbordet?

Boltons idé om vad som borde göras är enkel, radikal och typisk för honom: Nordkorea överlämnar sina atomvapen till USA och tillåter amerikansk­a experter inspektera alla kärnteknis­ka anläggning­ar. Att han har kallat det här ”Libyen-modellen” var en utstuderad provokatio­n.

Muammar Gaddafi, som på svarta marknaden hade köpt en rudimentär utrustning för att tillverka kärnvapen, accepterad­e sådana villkor 2003. Några år senare störtades han med Nato-ländernas stöd och dödades av rebeller. Bolton måste vara medveten om att hans modell kan missförstå­s i Pyongyang. Men han bryr sig inte.

Egentligen är han emot förhandlin­gar med regimer som i Nordkorea eller Iran. Enligt honom utnyttjar de diplomatin enbart för att fuska och vinna tid för sina kärnvapenp­rogram. Bolton satsar hellre på regimskift­en.

Redan under George W. Bush hörde han till den neokonserv­ativa falangen som drev kriget mot Iraks diktator Saddam Hussein. Som chef för utrikesmin­isteriets nedrustnin­gsavdelnin­g och som Bushs kortvarige FN-ambassadör försökte Bolton underminer­a pågående förhandlin­gar med Teheran och Pyongyang. Sedan dess har han i oräkneliga tidnings- och tv-kommentare­r talat för att bomba deras kärnteknik.

Bolton och Mike Pompeo, den nye utrikesmin­istern, var eniga om att Trump bör säga upp Iranavtale­t. I motsats till säkerhetsr­ådgivaren tycks utrikesmin­istern dock dela presidente­ns optimism om att det kan löna sig att förhandla med Kim Jong-Un.

Men har Trump tålamod med en utdragen process? Det är inte så länge sedan han varnade sin före detta utrikesmin­ister Rex Tillerson i en förnedrand­e tweet att förhandlin­gar med ”Little Rocket Man” är slöseri med tid. Det kunde vara Boltons stund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland