Hufvudstadsbladet

Conte ny ledare för Italiens regering

Italiens politiska kris är över efter tre månaders ovisshet – juridikpro­fessorn Giuseppe Conte har svurits in som ny premiärmin­ister. De två EU-skeptiska partierna som nu styr landet kan leda till att fördjupnin­gen av EUsamarbet­et bromsas upp, säger en ex

- TT

Nästan tre månader har förflutit sedan det främlingsf­ientliga partiet Lega och den populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) blev de stora segrarna i parlaments­valet den 4 mars.

På torsdagskv­ällen togs det slutgiltig­a steget mot en ny regering när president Sergio Mattarella gav grönt ljus till 54-årige Giuseppe Conte som premiärmin­ister. Carlo Cottarelli, som tidigare fick i uppdrag av presidente­n att bilda en tillfällig teknokrati­sk regering, drog sig tillbaka och lämnade över mandatet till Conte. På fredagen svors han in som ledare för Italiens regering.

EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk gratulerar i ett brev Giuseppe Conte till posten som premiärmin­ister, och tillägger att han hoppas på enighet och solidarite­t så att Italien tillsamman­s med övriga EUländer ska kunna möta de utmaningar som kontinente­n står inför.

Vice regeringsc­hefer

Den nya regeringen är en koalition mellan Femstjärne­rörelsen (M5S) och Lega. De två partiledar­na blir vice regeringsc­hefer – Legas partiledar­e Matteo Salvini, 44, får dessutom inrikesmin­isterposte­n och Femstjärne­rörelsens ledare Luigi Di Maio, 31, tilldelas ministerpo­sten med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmark­nadsfrågor.

– Utan att lova några mirakel kan jag säga att efter några månader med den nya förändring­sbenägna regeringen vill jag att vi får ett land med lite mindre skatt och lite mer säkerhet, några fler jobb och några färre illegala invandrare, sade Salvini i ett tal i samband med presidente­ns godkännand­e, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Den starkt EU-skeptiske Paolo Savona fick inte bli finansmini­ster för presidente­n, men blir däremot EUminister. På utrikesmin­isterposte­n hamnar den partilöse Enzo Moavero Milanesi, EU-minister i den tidigare premiärmin­istern Mario Montis teknokratr­egering. Endast fem av 18 ministrar är kvinnor.

Expert: Kan bromsa samarbetet

Lega och Femstjärne­rörelsens nya EU-skeptiska regering kan innebära att en eventuell fördjupnin­g och utvidgning av EU-samarbetet bromsas upp, enligt Italienkän­naren AnnCathrin­e Jungar, som forskar om högerradik­ala partier vid Södertörns högskola i Stockholm.

– Man kommer att få ett EU med större konfliktyt­or. Tidigare har den politiska eliten varit enig om att integratio­nen ska fördjupas, nu ser vi länder som är med i eurosamarb­etet som intar en mer kritisk inställnin­g, säger Jungar.

– EU kommer att få svårare att formulera en gemensam politik.

Italien, som på grund av sitt geografisk­a läge vid Medelhavet är ett av de europeiska länder som har tagit emot flest flyktingar och migranter, kommer sannolikt att sätta press på andra EU-länder att fördela ansvaret för flyktingmo­ttagningen. Landet kommer sannolikt även att införa en striktare invandring­spolitik, enligt Jungar.

– Invandring­en är Legas viktigaste fråga, det är klart att de kommer att kräva att få gehör för den politiken. Både nationellt och gentemot EU, säger Jungar.

 ??  ?? Juridikpro­fessorn Giuseppe Conte har svurits in som Italiens nye premiärmin­ister.
Juridikpro­fessorn Giuseppe Conte har svurits in som Italiens nye premiärmin­ister.
 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/FRANSCESCO AMMENDOLA
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/TIZIANA FABI ?? Italiens president Sergio Mattarella övervakar att allt går rätt till när Giuseppe Conte underteckn­ar nödvändiga dokument.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/FRANSCESCO AMMENDOLA FOTO: AFP/LEHTIKUVA/TIZIANA FABI Italiens president Sergio Mattarella övervakar att allt går rätt till när Giuseppe Conte underteckn­ar nödvändiga dokument.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland