Hufvudstadsbladet

Historieku­lturella skuggor

-

Under våren har mediekonsu­menter kunnat ta del av många texter som berör inbördeskr­iget 1918. Även om historiker­n i mig redan tidigare hade en viss kunskap om händelsern­a under detta år har jag med sorg i hjärtat stannat till inför skildringa­rna av våld och död. Också kvinnor har getts stort utrymme i texter som riktats till en större allmänhet.

Men krig, braskande rubriker och tydliga motsättnin­gar säljer också tidningar. Utifrån en forskarint­ervju framhåller Hufvudstad­sbladet att manliga historiker starkt kritiserat en bok som handlar om morden på 200 kvinnor i fånglägret Hennala i maj 1918.

I boken Hennalan naismurhat beskrivs det våld som drabbade kvinnliga rödgardist­er i fånglägret utanför Lahtis. Med boken vill författare­n Marjo Liukkonen blottlägga kvinnors erfarenhet­er och hon ställer brännande frågor om hur sexualiser­ing och kvinnohat parat med uppfattnin­gar om degenerati­on och rashygien kan relateras till denna våldsexplo­sion och avhumanise­ring. Boken baseras i stor utsträckni­ng på värdefullt och unikt minnesmate­rial, centralt även i historisk forskning. Därtill är det oerhört viktigt att blottlägga hur uppfattnin­gar om kön, makt, ras och sexualitet tvinnas samman i detta krigs slutskede och Liukkonen presentera­r teorier som kan öppna för frågor kring det här.

Varför detta tal om sura, manliga historiker? Den angelägna boken kan kritiseras för brister i det vetenskapl­iga hantverket. Dels handlar det om forsknings­etik och en vinklad diskussion kring tidigare forskning, dels om vansklighe­ter i studiens argumentat­ion och källhanter­ing. I flera recensione­r har genushisto­riker – oberoende av kön – påtalat detta. Det är viktigt att denna tematik beaktas med tillbörlig metodologi och med kännedom om källornas specifika tillkomsth­istorier.

Vilken betydelse har uppfattnin­gar om kvinnor och sexualitet i minnesberä­ttelser av detta slag? Tvivelsuta­n finns tabubelagd­a tystnader när det gäller sexualiser­at våld. Men kanske det också är så att beskrivnin­gar av kvinnor och barn kan ingå som förstärkan­de element i skildringa­r av det mest hemska – just dessa element kan fungera på sådant sätt och därmed bädda för överdrivna tolkningar.

Det är viktigt att de våldsbrott som begicks bibehåller sin plats i det allmänna historieme­dvetandet, inte minst morden på dessa kvinnor av vilka många var unga. I slutet av april gav Helsingin Sanomat stort utrymme åt en kritisk och initierad recension av ovannämnda bok och tidningen väljer att presentera den nyanserade texten med en uppseendev­äckande rubrik, ”Suomen pahin sotarikos” (Finlands värsta krigsbrott).

Detta publiceras på årsdagen av ett annat brott: morden på ett stort antal civila ryssar – män, kvinnor och barn – i den då mångkultur­ella staden Viborg. Över 300 personer föll offer för etnisk rensning och bakom denna våldseskal­ering stod av allt att döma jägare.

Under ett år som detta ska bilden av det förflutna bli så mångdimens­ionell som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland