Hufvudstadsbladet

Hallå Generation Europa, varför röstar ni inte?

I dag får min dotter sin vita mössa tillsamman­s med över 26 000 andra finländska ungdomar. De tillhör generation Europa som fötts in i EU som en självklarh­et.

-

Om nästan exakt ett år ska dagens nybakade studenter rösta i ett EU-val för första gången. De gör det i en tid när unionen ifrågasätt­s mer än tidigare. Jag tänker på britterna som är på väg ut, men också på alla populister som ifrågasätt­er nyttan med unionen.

Effekten av det varierar. Den senaste eurobarome­tern har tolkats som att brexit har gjort européerna mer måna om sin union. 67 procent anser att det egna landet har haft nytta av att vara med i EU. Det är snudd på rekord. Vi finländare är ännu positivare, hela 70 procent gör tummen upp.

Kommer det att synas i EU-valet? Nja, om vi ska tro samma eurobarome­ter. Av finländarn­a var bara 35 procent säkra på att de kommer rösta. I valet 2014 röstade 39 procent.

Vem som är sämst på att rösta? Just det, generation Europa. Bara 20 procent av ungdomarna i åldern 18–24 är säkra på att de ska rösta. I valet 2014 röstade endast 10 procent av Finlands unga.

Varför är det så? Svaret vet bara ungdomarna själva, men om man vill försöka förstå hur de tänker kan man grotta ner sig i en annan eurobarome­ter från i fjol. Den bygger på svaren från 11 000 personer mellan 15 och 30 år.

De har inga problem med att lista vad de är intressera­de av: 1. utbildning, 2. miljöskydd, 3. jobb.

Nära kopplat till det är deras önskemål om vad de vill att EU hjälper till med: 1. lära folk att tänka kritiskt, söka informatio­n och se igenom fejknyhete­r, 2. ge ut lättfattli­g informatio­n om hur man flyttar utomlands för att jobba eller studera, 3. se till att människor ändrar sitt beteende och sina konsumtion­svanor i miljövänli­g riktning.

Jag småler och tänker att kommission­ärerna säkert läst ungdomsbar­ometern när de i sitt senaste reformförs­lag går hårt ut mot sugrör av plast.

Skämt åsido. Jag läser vidare och hittar en uppgift som kanske innehåller både en förklaring och en lösning. Stödet för partier utanför det etablerade partisyste­met är störst bland unga. 63 procent tror att icke-traditione­lla partier och rörelser har fiffigare framtidslö­sningar än de gamla partierna.

Nu säger någon att det hör ungdomen till att vara radikal och motsätta sig etablissem­anget. Men 63 procent av ungdomarna är mycket, i kombinatio­n med att nya rörelser som Emmanuel Macrons En Marche! lyfte. Börjar det kanske vara dags att forma politiken utifrån den nya värderings­skalan GALTAN i stället för den gamla vänster-högerskala­n?

GAL står för gröna, alternativ­a och liberala globaliste­r, TAN för traditione­lla, auktoritär­a nationalis­ter. Den beskriver alltså en dimension av politiken där väljarna fokuserar på värderinga­r snarare än på den gamla fördelning­stanken. På många sätt skär den rakt igenom gamla partier.

Statsvetar­en Henrik Ekengren Oscarsson har beskrivit det som veganism mot speedway, det vill säga ett samhälle där väljarna lever i vitt skilda världar. En del omfamnar globaliser­ingen med liv och lust och tar för sig av vad världen erbjuder, medan andra upplever den som skrämmande och främmande. I måndags intervjuad­e jag Rumäniens unga EU-minister Victor Negrescu, som studerat i Belgien och Frankrike, och varit pådrivande i EU-parlamente­t i att starta en grupp för politiker under 40 år. Jag frågar honom hur politikern­a ska bete sig för att nå ut till de unga européerna.

Utan att tveka svarar han: gör politik utifrån värderinga­r.

– Ungdomar tittar efter den mänskliga sidan. De ser igenom politiker som inte är ärliga. Man måste tro på sin sak. Det betyder inte att man inte kan ändra sig, eller att man måste veta allt. Men man måste säga som det är.

”Börjar det kanske vara dags att forma politiken utifrån den nya värderings­skalan GAL-TAN i stället för den gamla vänsterhög­erskalan? ”

LENA SKOGBERG

Nyhetschef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland