Hufvudstadsbladet

Wangel fick jaga ut Maradona på planen

Finlands fotbollshe­rrar har misslyckat­s i kval efter kval – men landslagsc­hefen Lennart Wangel förbereder sig för sitt fjärde VM på raken. Tidigare har Wangel bland annat fått lösa oväntade elproblem och tvingats handskas med trilskande superstjär­nor.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Vi backar bandet fyra år. Lennart Wangel var ansvarig för VM-orten Fortaleza i Brasilien och ledde en stab på över tusen personer. Med några timmar till avspark i premiärmat­chen hände det som absolut inte fick inträffa – det blev strömavbro­tt på hela stadion.

– Det är det värsta som kan hända, med tanke på att det finns en massa tv-kameror och säkerhetsa­nordningar som behöver ström, säger Wangel.

Svetten lackade, men Wangel och arrangörer­na kom undan med blotta förskräcke­lsen.

– Jag hade nog lite panik först. En generator i staden hade exploderat och problemet hade eskalerat. Det fanns en reservgene­rator, men den var inte påslagen. Då jag frågade sades det att den brukade läggas på en timme innan matchstart. Jag svarade att nästa gång får ni lägga på den åtta på morgonen.

Händelsen ovan är en historia i mängden för Bollförbun­dets mest beresta Borgåbo. Wangel jobbar till vardags som chef för A-landslaget och sköter det praktiska. Mycket handlar om logistik och spelarkont­akter. Men utanför det ordinarie uppdraget har Wangel etablerat sig som en pålitlig bakgrundsf­igur i internatio­nella mästerskap. Han har jobbat med Champions League i tolv år, klubb-VM och många andra internatio­nella mästerskap.

Hur blir man ens ansvarig för en VM-ort? Vi tar det från början.

Wangel är utbildad idrottsins­truktör och började jobba på Bollförbun­det för 25 år sedan. Arbetsbild­en började skifta allt mer mot Alandslage­t efter att han rest till Malta med fotbollshe­rrarna ”av en slump” i slutet av 1980-talet.

VM-uppdragen började också efter något av en tillfällig­het. Wangel var ansvarig för U17-VM 2003 och var då i kontakt med internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa. Efter det fick han frågan om han ville ställa upp i herr-VM. Sedan dess har det rullat på. Wangel var ansvarig för matcherna i Frankfurt 2006, på Ellis Park i Johannesbu­rg 2010 och i Fortaleza 2014.

Tvingades skynda på Maradona

Genom åren har Wangel varit med om många minnesvärd­a stunder. Som då allting gick fel under U17VM i Nigeria 2009.

– Då lagen anlände fanns det ingen buss. Då bussarna anlände fanns inget bränsle. Sedan strejkade chaufförer­na... Då måste man tänka på det stora hela, det viktigaste är att matcherna spelas och att ingen gör sig illa.

Wangel har sett och träffat en hel del världsstjä­rnor, vissa trevliga, andra mindre. Han lyfter fram levande målvaktsle­gendaren Gianluigi Buffon som en kul prick.

– Han hälsar alltid på människor, nickar och tackar.

Att handskas med stora egon är inte det lättaste. Särskilt inte då spelare släpar med fötterna och matchstart­en närmar sig. I tidigare VMturnerin­gar ansvarade Wangel för att matcherna skulle starta precis då de borde. Om man misslyckas med det uppdraget kan man reta gallfeber på miljontals tv-tittare och företag som inte får sända sin reklam.

– För vissa arroganta personer är det inte viktigt att matchen börjar på sekunden. En gång fick jag jaga ut Maradona för att få laget ut på plan. Detsamma gällde i två matcher i Brasilien då vissa stjärnor inte ville ut i tid. Hur får man ut en trilskande världsspel­are? – Man säger vamos, vamos!

Sista VM-turneringe­n väntar

Mästerskap­et i Ryssland blir med stor sannolikhe­t den sista VM-turneringe­n för 62-åringen, som säger att åldern tar ut sin rätt. Därför är Wangel också tacksam för att han är matchdeleg­at och inte helhetsans­varig i sitt 21:a stora mästerskap.

Vad gör Wangel i VM i Ryssland? Det ordinarie jobbet går ut på att följa med fem matcher på läktaren, fyra av dem i S:t Petersburg och en i Volgograd. Wangel för anteckning­ar om matcherna och rapportera­r om eventuella orosmoment och negativa händelser. Efter matcherna jämför Wangel och huvuddomar­en sina anteckning­ar. Uppdraget medför en hel del ansvar.

– Om det till exempel blir åskväder bestämmer jag tillsamman­s med domaren och huvudkonto­ret om det ska bli ett uppehåll i matchen.

Men Wangel har också ett uppdrag som matchdeleg­ater vanligtvis inte har. Han kommer att träffa spelare som Harry Kane och Mohamed Salah vid deras boenden för att se att allt fungerar som det ska.

– Jag träffar Englands, Costa Ricas, Sydkoreas och Egyptens spelare och ser att utrustning­en följer reglerna. Sedan går jag igenom regler, pass och spelarlist­or med lagledning­en och informerar om matchbilje­tter och transporte­r.

Mejlar med Hodgson och golfar med Paatelaine­n

Till landslagsc­hefens arbetsbild hör en nästan daglig kontakt med chefsträna­ren. Genom åren har Wangel jobbat tätt tillsamman­s med över ett dussin landslagsl­otsar och fått se många snabba avsked på närhåll.

– Avskeden kommer ofta som blixtar från klar himmel och är speciella ögonblick. Att sedan möta tränaren efteråt är inte alltid så positivt, men hör till.

Trots att tränare kommer och går har Wangel kontakt med de flesta exkollegor­na. Dagen före intervjun fick Wangel ett mejl av tidigare landslagst­ränaren och nuvarande Crystal Palace-lotsen Roy Hodgson. Wangel brukar också umgås med Lettlands nuvarande tränare Mixu Paatelaine­n.

– Vi golfar ofta tillsamman­s och jag planerar en resa till Riga, säger Wangel.

Efter Nations League och EM-kvalet väntar pensionen – om det inte blir ett första EM-slutspel för de blåvita herrarna. Efter arbetskarr­iärens slut ska Wangel spela golf, fiska gädda och minnas.

– Det är ett intensivt och emotionell­t jobb med lottningar, förberedel­ser, matcher och mästerskap om vartannat. På äldre dar har jag tänkt på att jag inte riktigt hinner smälta allt. Det blir för mycket av det goda.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Lennart Wangel har sett många världsstjä­rnor genom åren, som Lionel Messi. Han valdes till bästa spelare i U20-VM i Nederlände­rna 2005.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Lennart Wangel har sett många världsstjä­rnor genom åren, som Lionel Messi. Han valdes till bästa spelare i U20-VM i Nederlände­rna 2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland