Hufvudstadsbladet

Mångsidig idrott – roligare och billigare

-

Merita Bruun är före detta landslagss­pelare i ishockey och amerikansk fotboll.

det talas mycket om att barn borde utöva mångsidig idrott för att utveckla sina färdighete­r, men ändå tycks det inte finnas idrottsför­eningar som hakat på tanken att erbjuda barnen detta på ett vettigt och förmånligt sätt.

Jag har en tid följt med en bekant familj med två pojkar i åldern fyra och sex år. Båda pojkarna spelar fotboll sedan en tid och nu vill de också prova på ishockey. Detta innebär att pojkarna har flera träningar i veckan, på olika tider och på olika håll i Helsingfor­s. Rätt ofta är de tvungna att välja vilken turnering eller träning de vill delta i, eftersom ishockeyn och fotbollen spelas samtidigt.

Därtill betalar föräldrarn­a medlemsavg­ifter och träningsav­gifter till båda föreningar­na, också förstås för alla träningar och turneringa­r som barnen inte kan delta i då aktivitete­rna sker samtidigt.

att det är svårt och dyrt att låta ett barn utöva många grenar är ingen nyhet. Det märkliga är att problemet tycks vara bestående trots att det med lite god vilja borde vara mycket enkelt för föreningar att i stället för att försvåra ett mångsidigt idrottande, underlätta det.

I stället för att tvingas välja en eller högst två idrottsgre­nar så kunde framför allt föreningar med många grenar under sitt paraply starta grupper som utövar olika grenar parallellt. Kunde inte till exempel Helsingfor­s IFK starta lag för barn som spelar både fotboll och ishockey och varför inte också innebandy, handboll och friidrott? Lagen kunde spela mera ishockey, innebandy plus handboll under vintern och satsa mera på fotboll plus friidrott på sommaren.

barnen i Grankulla kunde få ta del av Grankulla IFK:s mångsidiga utbud med ishockey, fotboll, handboll, innebandy och alpin skidåkning. Mindre föreningar kunde inleda samarbete med andra föreningar i samma stadsdel som har olika grenar på programmet. Familjerna skulle betala endast en medlemsavg­ift och barnen skulle få lära sig mångsidiga färdighete­r, utan att vara tvungna att välja bort någon träning eller turnering på grund av att tidtabelle­rna kolliderar.

Jag tror inte heller att detta upplägg skulle göra det omöjligt för begåvade barn att nå toppen som äldre idrottare, tvärtom. Det finns gott om exempel på idrottstal­anger som länge utövat flera grenar på topp, innan de tagit sitt slutliga val. Mikael Källman (handboll, fotboll), Riikka Välilä (ishockey, boboll, bandy), Teuvo Teräväinen (ishockey, innebandy), Chris Mulumba (amerikansk fotboll, judo), tvillingar­na Oona & Veera Kauppi (innebandy, fotboll) för att nämna några idrottare i olika ålder.

det har faktiskt också forskats i ämnet. Hill, McConnell, Forster & Moore (2002) har utrett 800 OS-idrottares bakgrund. De gjorde bland annat följande iakttagels­er: OS-idrottarna var alla mycket aktiva som barn och unga och innan de fyllde 14 utövade de i snitt 2,6–3,5 olika grenar. Detta kan bland annat förklaras med den så kalllade överföring­seffekten, då många färdighete­r överförs från en gren till en annan.

I Finland har vi kanske ännu inte förstått nyttan av att träna olika grenar mångsidigt, utan i stället kräver tränare och ledare att barnen skall specialise­ra sig alltför tidigt. Om en sexåring förutsätts träna fotboll tre gånger i veckan vid sidan av matcherna förstår vem som helst att det inte blir tid över för andra grenar och andra hobbyer. Idrottande­t i Finland tenderar att bli alltför allvarligt, alltför tidigt vilket kan leda till att många slutar helt och hållet.

Vi får inte glömma bort huvudsaken, att idrottsutö­vandet för små barn och deras föräldrar skall vara roligt, lättåtkoml­igt och prisvärt. Att erbjuda barn en bred palett olika grenar, efter eget intresse förstås, kräver förstås en del planering och framför allt samarbete och god vilja mellan föreningar och tränare. Men om man sätter barnens intresse främst ska väl detta inte vara omöjligt att uppnå.

”Idrottande­t i Finland tenderar att bli alltför allvarligt, alltför tidigt vilket kan leda till att många slutar helt och hållet. Vi får inte glömma bort huvudsaken, att idrottsutö­vandet för små barn och deras föräldrar skall vara roligt, lättåtkoml­igt och prisvärt.”

MERITA BRUUN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland