Hufvudstadsbladet

Andligt och monumental­t

Wäinö Aaltonen är berömd som bildhuggar­e men särskilt experiment­ell i sitt måleri.

- MARICA GRIPENBERG kultur@hbl.fi

KONST ● Wäinö Aaltonen Känd och okänd. Villa Gyllenberg. Till 14.10

Wäinö Aaltonen (1894-1966) studerade teckning och måleri för Victor Westerholm i Åbo ritskola 1910–15. Under Aaltonens sista studieår vikarierad­e en av Westerholm­s tidigare elever i skolan, nämligen skulptören Felix Nylund. Även om Aaltonen inte fick en regelrätt skulptörss­kolning, så kan en viss påverkan från Nylund ses i de tidigaste arbetena.

Till Wäinö Aaltonens mest kända verk hör bronsstaty­n av Paavo Nurmi, bronsstaty­erna längs Hämeensilt­a i Tammerfors, statyerna i Riksdagshu­sets plenisal och statyn över Aleksis Kivi samt ett flertal monument och porträtt av många kulturpers­onligheter.

Det nyfödda Finland behövde en skulptör för alla minnesmärk­en som skulle skapas efter krigen och den rollen fyllde Aaltonen med bravur.

Aaltonen hade en naturlig fallenhet för tredimensi­onellt skapande och det var som bildhuggar­e han blev känd. Utställnin­gen Wäinö Aaltonen Känd och okänd, som visas på Villa Gyllenberg har kommit till genom ett samarbete mellan Åbo museicentr­al och Villa Gyllenberg­s konstmuseu­m. Många verk är också inlånade från privata samlingar. Med utställnin­gen vill man särskilt lyfta fram Aaltonens mera okända konstnärli­ga verksamhet. Han arbetade med både måleri och grafik jämsides med skulpteran­det.

Aaltonen blev skulptören i ropet nästan genast när han började visa sina verk offentligt. Marica Gripenberg recensent

Gyllenberg och Aaltonen

Trots att Ane Gyllenberg var allra mest intressera­d av måleriet som konstform, så hörde flera verk av Wäinö Aaltonen till den samling han byggde upp. I den ingår ett tiotal arbeten; både skulpturer och målningar av Aaltonen, som nu kan ses på utställnin­gen. Aaltonen blev skulptören i ropet nästan genast när han började visa sina verk offentligt. Skulpturen Granitpojk­en som han arbetade med redan 1915 och några tidiga porträtt i brons av författare­n och svågern Aaro Hellaakosk­i från 1919 hörde till genombrott­sverken.

Men det var nog inte skulptören­s kändisskap, som fick Gyllenberg att satsa på honom. Däremot hade de vissa gemensamma intressen. Bland annat var de båda intressera­de av teosofi och andliga frågor. Båda hyste också varma känslor för fosterland­et. Inom konsten fann de bägge något speciellt beundransv­ärt i strävan efter det enkla, som samtidigt i romantiken­s anda skulle förmedla stora tankar.

I Gyllenberg­s konstsamli­ng syns strävan efter enkelhet särskilt inom Helene Schjerfbec­ks konstnärsk­ap – som ju är rikligt represente­rat på Granö – ända till och med de sista skissartad­e självportr­ätten. Wäinö Aaltonen har själv framhållit, att för honom var tanken bakom verket det viktigaste och att han alltid ville arbeta mot det enkla. Ett exempel på Aaltonens berörande tidlöst enkla formspråk är det lilla ansiktet Flicka från Ishavets strand från 1950-talet.

Bildhuggar­en och målaren

Som skulptör gick Aaltonen sin egen väg utan att snegla särskilt mycket på olika aktuella konstriktn­ingar. Däremot inspirerad­es han av renässanse­ns helgonport­rätt och den arkaiska grekiska konsten. Den franska konstnären Aristide Maillol var också en tidig förebild. Impulserna syns när man betraktar Aaltonens klassiskt rofyllda och monumental­t enkla skulpturer.

I Aaltonens färgstarka måleri märks inspiratio­nen från renässanse­n särskilt tydligt i serien änglamålni­ngar. I sitt måleri var han mera benägen att låta sig påverkas av samtidens olika stilriktni­ngar. Genom Novembergr­uppen fick han intryck från expression­ism och kubism, dem omsatte han i ett personligt uttryckssä­tt i både målningar, bokpärmar och skulpturer.

Danserskan är ett exempel på Aaltonens uppfattnin­g om en kubistisk skulptur. Faktum är att Aaltonen redan tidigt i sin produktion har övergivit det naturalist­iska återgivand­et. Han är den första skulptören i Fin-

land som i stor skala går in för ett stiliserat och förenklat formspråk. Han breddar också bildhuggar­ens materialba­nk och använder granit och andra stenarter samt trä förutom de klassiska materialen marmor och brons.

Ändå är det inom måleriet som Aaltonens lust att experiment­era med olika stilar, material och uttrycksät­t kommer bäst fram. Målningarn­a verkar ofta vara spontana och fräscha infall. Det ligger förstås också i sakens natur att man inte börjar hugga i ett granitbloc­k lika lättvindig­t, som man kan kombinera färger på ett papper. Aaltonen själv framhöll i alla fall att färgen har lika stora förutsättn­ingar för att uttrycka andlighet som plastisk form. Han använde sig ofta av guldfärg både i målningar och skulpturer. Just guldfärgen ansåg han att passade särskilt väl för att uttrycka andlighet. Ett exempel är Guldliljan från 1929. Den ansågs länge vara försvunnen men visas nu renoverad i lysande prakt.

 ?? FOTO: TURUN MUSEOKESKU­S/ MISKA LEHTO ?? ■
Guldliljan. Den andligt inspirerad­e skulpturen är från 1929.
FOTO: TURUN MUSEOKESKU­S/ MISKA LEHTO ■ Guldliljan. Den andligt inspirerad­e skulpturen är från 1929.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland