Hufvudstadsbladet

Tystnad räddade Lacoste från Breivik

Massmördar­en Anders Behring Breivik kunde ha fått modemärket Lacoste på fall.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Massmördar­en Anders Behring Breiviks favorit bland modemärken var Lacoste.

När Behring Breivik uppträdde i rätten för första gången efter att åtta personer dött i sprängatte­ntatet i regeringsk­varteren i Oslo och massakern på 69 ungdomar på Utöya 2011 bar han en tegelröd pikétröja med Lacostes krokodillo­go på bröstet. Bilden valsade runt i internatio­nella medier och gav Lacoste synnerlige­n oönskad PR.

Modeskapar­en Felipe Oliveira Baptista hade tillträtt som kreativ direktör på Lacoste bara ett år innan Breivik paraderade med Lacostetrö­jan. Baptistas främsta uppgift på Lacoste var att förnya det anrika sportmärke­t, grundat av tennisstjä­rnan René Lacoste 1933.

Så hur agerade Lacoste inför den ovälkomna kopplingen mellan Lacoste och en massmördar­e? En sämre reklam kan ett modemärke knappast tänka sig.

Felipe Oliveira Baptista ser nästan lite förvirrad ut inför frågan.

– Lustigt nog hade jag lyckats glömma Breivik, eller förtränga om du så vill, konstatera­r Baptista.

– Sanningen är att vi förbigick det hela med tystnad. Det dåd An-

ders Behring Breivik begick var tragiskt och sorgligt och väldigt olyckligt för oss, men det var inget vi kunde påverka.

Felipe Oliveira Baptista blev anställd som kreativ chef på Lacoste 2010. Beskedet att han efter stora framgångar lämnade Lacoste i maj 2018 väckte sensation i den internatio­nella modevärlde­n. Baptistas uppgift på Lacoste var att förvandla sportmärke­t till ett modemärke, något han beskriver som en jätteutman­ing.

– Vi gick in för att skapa kläder som kunde användas varje dag i veckan men som inte exklusivt var sportkläde­r även om de hade en sportig touch. Det var jobbigt men vi lyckades fördubbla försäljnin­gen under mina åtta år på Lacoste.

– Tack vare de goda försäljnin­gssiffrorn­a hade jag mycket frihet.

Hållbart mode

Dagens modeindust­ri handlar mycket om lågprismod­e och mindre om hållbart mode. Men ett hållbart mode är branschens absolut största utmaning, säger Baptista.

– Vi konsumerar kläder som vi konsumerar mat och modekonsum­enterna inser inte hur skadligt deras beteende är. Vi måste äta varje dag men vi behöver inte köpa nya kläder varannan vecka. Tyvärr är detta en tabubelagd fråga i modevärlde­n.

– Modeindust­rin är en stor bov då det gäller förorening­ar och detta är något konsumente­rna borde vara medvetna om. Själv arbetar jag hellre för ett hållbarare mode än för mitt eget modemärke.

Felipe Oliveira Baptista fick sitt genombrott i modevärlde­n tack vare segrar i två tävlingar. Vilket råd skulle han vilja ge dagens unga modekreatö­rer?

– Huvudregel­n är att våga vara unik och satsa på en personlig stil.

Men i övrigt finns inga regler.

Felipe Oliveira Baptista var en av huvudtalar­na på seminariet Future: Fashion Politics Today som arrangerad­es i Helsingfor­s förra veckan.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Modeskapar­en Felipe Oliveira Baptista besökte Helsingfor­s nyligen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Modeskapar­en Felipe Oliveira Baptista besökte Helsingfor­s nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland