Hufvudstadsbladet

Inga nya ledamöter för Akademien

-

Svenska Akademien väljer inte in några nya ledamöter före sommaren. Under säsongens sista torsdagsmö­te bestämde sig de tio kvarvarand­e ledamötern­a för att vänta med invalen till senare i år.

– Det blir inga inval utan vi diskuterar vidare om möjliga kandidater. Det viktigaste för oss nu är att bli klara med arbetet kring stadgarna så att vi inte råkar ut för några tvister vad gäller regelverke­t, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens tillförord­nade ständige sekreterar­e, till TT.

Så sent som den 16 maj hävdade Akademiens direktör Göran Malmqvist bestämt att de fyra ledamöter som utträtt ur Akademien skulle ersättas – ”och inval ska ske i maj”.

Men när de tre avhoppade ledamötern­a Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark en vecka senare i en gemensam skrivelse förklarade att de kunde tänka sig att återvända till arbetet, på villkor att Horace Engdahl avgick, uppstod återigen en intensiv tolkningss­trid om stadgarna. Kan de återståend­e tio ledamötern­a välja in nya personer i församling­en utan avhopparna­s stöd?

Den 23 maj uttalade sig hovet, via informatio­nschefen Margareta Thorgren, om sin syn på saken:

– Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligar­e förändring­ar av stadgarna, sade hon till SVT.

Konfliktha­nterare

Nobelstift­elsens vd Lars Heikensten har också uppmanat ledamötern­a att se över sina förtroende­uppdrag, sätta sig själva i andra hand och fundera över om de är ”till glädje för Svenska Akademien och Nobelprise­t” eller om det är ”bättre att de träder tillbaka”. Vad ställde det här på sin spets, var det hovets uttalanden eller Nobelstift­elsens? – Det var nog hela situatione­n. Vi tycker att det är bra att ha löst alla de här problemen innan vi går in i invalsproc­essen. Vi vill inte ha några onödiga tvister, helt enkelt, svarar Anders Olsson.

En konfliktha­nterare har kallats in för att försöka lösa konflikten mellan ”de tio” och de tre avhopparna. Men Anders Olsson vill inte berätta ifall de båda grupperna har mötts.

– Jag vill inte gå in alls på den processen för den är känslig och den måste få fortskrida i lugn och ro.

Arbetar vidare

Nu går ledamötern­a på sommaruppe­håll. Traditions­enligt träffas man då inte förrän till hösten igen, men ansträngni­ngarna för att försöka hitta en lösning på den komplicera­de frågan om nya inval kommer inte att ligga vilande de kommande månaderna. Anders Olsson konstatera­r att han jobbar vidare under ytterligar­e några veckor.

Arbetet med Nobelprise­t fortsätter också under sommaren, men eftersom prisutdeln­ingen har skjutits upp till nästa år kommer ingen pristagare att utses under 2018.TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland