Hufvudstadsbladet

Outvecklad programidé

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Hur får man en berättelse att bli intressant? Hur väcker man karaktärer till liv? Och vilket är dramat bakom att producera drama?

De här frågorna lovar Yles nya lördagssat­sning Tarinanmet­sästäjät svara på, och det låter ju onekligen intressant med en inblick bakom kulisserna i hur tvdrama skapas.

Den tiodelade serien som är inspelad i lika många städer runtom i Finland är ett samarbete mellan Ryhmäteatt­eri i Helsingfor­s och Yle. Det handlar om att på en så kort tid som en vecka producera en kortfilm i de olika städerna. Processen inleds med att skådespela­rna beger sig ut på stan för att ”hitta karaktärer”, därefter testar de dem i olika improvisat­ioner inför en manus- och regigrupp som även den på kort tid ska skriva manus respektive regissera kortfilmen.

Tyvärr är det här en serie som inte ger tittaren det den utlovar. Det blir inte riktigt någon inblick i vad som gör en berättelse intressant och hur karaktärer väcks till liv. Inte i första avsnittet i alla fall. Vi får inte heller följa med på inspelning­en av kortfilmen. I stället ägnas programmet­s första halvtimme åt att visa hur skådespela­rna improviser­ar, medan den andra halvtimmen fylls ut av själva kortfilmen, utan att man egentligen öppnar upp kring själva processen.

För tittaren blir det rätt poänglöst, och som programidé verkar konceptet ofärdigt och outvecklat. Visst märks det att premiäravs­nittets kortfilm trots att den är snabbt tillkommen är gjord av yrkesmänni­skor – den har tempo och innehåller en del mustiga repliker, och det torde vara en bedrift att över huvud taget få ihop något på så kort tid och dessutom hjälpligt knyta ihop trådarna på slutet. Men man hade kunnat göra så mycket mera av konceptet – till exempel låta de inblandade resonera kring hur de tänker när de utvecklar filmen.

Som helhet framstår detta alltså som en ogenomtänk­t programidé som det är småsegt att ta del av. Inte verkar man heller i någon högre grad utnyttja att man befinner sig på en ny ort i varje avsnitt, annat än att inspelning­smiljöerna växlar, men den har nog produktion­steamet ett större nöje av än tittarna. I premiäravs­nittet befinner man sig i Joensuu, i senare avsnitt besöks Kotka, Jyväskylä, S:t Michel, Kajana, Rovaniemi, Uleåborg, Karleby, Seinäjoki och Raumo. Yle TV1 21.15, repris söndag 14.00 och tisdag 10.00

 ?? FOTO: ANNE HäMäLäINEN/JOHANNA KANNASMAA/TOMMI ANTTILA/YLE ?? Ryhmäteatt­eris skådespela­re Robin Svartström, Juha Pulli, Anna-Riikka Rajanen, Minna Suuronen,
■ David Kozma och Diana Tenkorang åker runt mellan städer i Finland och spelar in kortfilmer på kort tid.
FOTO: ANNE HäMäLäINEN/JOHANNA KANNASMAA/TOMMI ANTTILA/YLE Ryhmäteatt­eris skådespela­re Robin Svartström, Juha Pulli, Anna-Riikka Rajanen, Minna Suuronen, ■ David Kozma och Diana Tenkorang åker runt mellan städer i Finland och spelar in kortfilmer på kort tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland