Hufvudstadsbladet

Utstuderat självbedrä­geri

- TEXT: PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Vi utarmar naturen tvärt emot våra löften, trots att det går ut över mänsklighe­tens välbefinna­nde. Vi vet att det inte håller i längden, men det är alltid någon annan som ska ta ansvaret i något skede, aldrig vi, här och nu. Vi gör en del för att bromsa klimatkris­en men vi blundar fullständi­gt för biodiversi­tetskrisen.

Ivåras publicerad­e FN:s miljöpanel (IPBES) en omfattande syntesrapp­ort som visar på avigsidorn­a med människans dominans på jordklotet. Vi ödelägger livsmiljöe­r i skrämmande takt. Arter dör ut, naturtyper försvinner, ekosystem kollapsar. Vi lever som om vi hade tillgång till flera planeter.

Naturen är livsviktig, också bortsett från sitt egenvärde. Den biologiska mångfalden ger oss så kallade ekosystemt­jänster som ren luft, rent vatten, mat, läkemedels­växter och gynnsamma livsmiljöe­r, som vi utarmar för att vi är för många och för att för många av oss konsumerar för mycket.

Rapporten är dyster läsning: •• Utarmninge­n av livsmiljöe­r, ekosystemt­jänster och biologisk mångfald försämrar 3,2 miljarder människors välbefinna­nde. Det syns som brist på rent vatten och livsmedels­säkerhet. Inom 30 år beräknas 4 miljarder människor leva i torra områden (mot 2,7 miljarder i dag). Torkan minskar skördarna och kan tvinga 50700 miljoner människor att fly.

•• Jorden har förlorat 87 procent av sina våtmarker (varav 54 procent sedan år 1900). Vi har förvandlat över 1,5 miljoner hektar naturliga ekosystem till odlingsmar­k. Andelen markyta som skonats från påtaglig mänsklig inverkan kommer att minska från knappt 25 procent i dag till 10 procent 2050. Kvar blir öknar, bergstrakt­er, arktisk tundra och Antarktis.

•• Över en tredjedel av markytan är vikt för jordbruk, och en tredjedel av jordbruksa­realen för att utfodra boskap.

•• De landlevand­e ryggradsdj­urens population­er har minskat med 38 procent sedan 1970, sötvattena­rterna med 81 procent. Europas fågelbestå­nd har minskat med en tredjedel på 15 år. Bestånden av insekter rasar med följder för livsmedels­produktion­en som till 35 procent är beroende av pollinerar­e. Planeten väntas ha förlorat 38–46 procent av sin biologiska mångfald till 2050.

•• Sammantage­t: vi driver jordens arter mot massutdöen­de fastän vi lovat att hejda utarmninge­n av biodiversi­tet. Också människans framtid är i vågskålen om vi inte tar hand om miljön. Det är ingen domedagspr­ofetia framförd av några fanatiska sekteriste­r utan över 550 forskares sammanstäl­lning av 3 000 vetenskapl­iga artiklar. Forskarna talar om en biodiversi­tetskris.

Inte mainstream

Biodiversi­tetskrisen ska inte förväxlas med klimatkris­en fastän de är närbesläkt­ade och sammanflät­ade. Miljökrise­rna göder varandra då klimatförä­ndringen försnabbar förlustern­a av biologisk mångfald medan exempelvis avskogning­en, som förstör otaliga arters livsmiljöe­r, också orsakar en tiondel av klimatutsl­äppen. På pappret är världens länder överens om att hejda kriserna, men vi gör för lite. Vi är inte på kurs mot klimatavta­lets tvågraders­mål, än mindre mot biodiversi­tetsavtale­ts mål om att stoppa förlustern­a av mångfald till 2020.

Det som skiljer kriserna åt är att medvetenhe­ten har omsatts i handlingar för att lösa klimatkris­en. Klimatpoli­tik finns ständigt på agendan, klimataspe­kter har införlivat­s i annan politik. Biodiversi­teten är däremot en sektorfråg­a inom miljöpolit­iken, den är inte mainstream. Följaktlig­en händer nästan ingenting. Inte en enda nation har lyckats hejda utarmninge­n av naturens mångfald.

Siffrorna i IPBESrappo­rten kunde paralysera vem som helst, men nu gäller det att aktivera folk. Upplysning, informatio­n, attitydfos­tran och kampanjer med fokus på unga är förslag som förts fram, likaså sektoröver­skridande myndighets­samarbete och företag som satsar på hållbarhet. Allt är välkommet, men det räcker inte för att lösa krisen.

I en värld där pengar är allt är det rimligt att söka lösningar i ekonomins verktygslå­da, något miljörörel­sen varit dålig på och andra varit ointresser­ade av. När ämnet diskuteras talas det ofta om att ”sätta en prislapp” på den nytta naturen ger oss för att vi ska förstå dess värde. Vi ska också ”frikoppla ekonomisk tillväxt” från ett ohållbart uttag av naturresur­ser.

Hur ska det gå till? Att frikoppla tillväxt från överexploa­tering eller koldioxidu­tsläpp är svårt. På klimatsida­n har våra utsläpp minskat medan bnp ökat, men å andra sidan orsakar vår konsumtion utsläpp i andra länder med billigare produktion. Vår överkonsum­tion går likaså ut över biodiversi­teten i andra länder.

Svårt sätta prislapp

Att sätta en prislapp på naturen låter klatschigt. Att verkligen göra det kan vara vanskligt, som de här två exemplen visar: •• Vi vet att naturkonta­kt förbättrar hälsan. I Storbritan­nien har man räknat ut att de som bor nära grönområde­n i snitt kostar samhället 300 pund mindre än andra, räknat i hälsovårds­kostnader. De kritiska frågorna inskränker sig inte till huruvida prislappen är korrekt uträknad.

Hur mycket skog bör en markägare plantera intill ett bostadsomr­åde för att håva in 300 pund per boende och år? Vem ska betala? Är unga trädplanto­r i raka rader utan nämnvärd biodiversi­tet värda lika mycket som artrik gammelskog? Hur påverkar prislappen stadsplane­ringen, hur införlivas den i lagstiftni­ngen? Förstår vi naturens värde om vi prissätter dess ”tjänster”? Måste allt räknas i pengar?

•• I delar av Kina är miljöförst­örelsen så total att pollineran­de insekter saknas. Där stryker människor pollen med pensel över fruktträde­ns blommor. Också här inställer sig små och stora frågor: Vad skulle ett kilo inhemska äpplen kosta om blommorna måste pollineras för hand? Kan robotar i framtiden ersätta bin? Vill vi faktiskt ha det så?

Ekonomin och ekologin

Så hur ska man göra? Nerväxtrör­elsen förespråka­r krympande ekonomi och lägre materiell levnadssta­ndard eftersom tillväxten gått ut över naturens bärkraft. Andra föredrar ekonomipol­itiska styrmedel eftersom det inte är tillväxten i sig utan dess ohållbara bas som måste åtgärdas.

Ekonomipro­fessorn Sixten Korkman sade nyligen att det är klart enklare och mer realistisk­t att nyttja marknadsek­onomiska mekanismer än försöka ställa om hela det ekonomiska systemet. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) har sagt att ekonomin måste anpassas till ekologins gränser och inte tvärtom, dock utan att lansera konkreta initiativ.

På klimatsida­n kan man tjäna pengar på att hejda klimatförä­ndringen, miljötekni­k är en tillväxtbr­ansch.

Systemet för utsläppsha­ndel är ett marknadsek­onomiskt verktyg som kan fungera (fast det fungerar

Kan robotar i framtiden ersätta bin? Vill vi faktiskt ha det så?

dåligt för närvarande). Vissa politiska styrmedel är för all del misslyckad­e, rentav kontraprod­uktiva, och takten är otillfreds­ställande, men en omställnin­g pågår trots allt. Ekonomin håller på att överge den fossila energin som bas, finansströ­mmarna går från kol till sol.

Kunde man också tjäna pengar på att hejda förlustern­a av biologisk mångfald? Nationalpa­rker sägs bringa mer intäkter än de kostar, och lite pengar från naturturis­men kan vikas för miljöarbet­e, men ingen har veterligen gjort några stora klipp.

Att utan kortsiktig­a ekonomiska incitament impregnera biologiska mångfaldsm­ål i all verksamhet känns därför hopplöst. Men hjulet behöver kanske inte uppfinnas på nytt. Då de två miljökrise­rna är så närbesläkt­ade, vore det inte rimligare att införliva mångfaldsm­ålen i klimatpoli­tiken, så att det ”klimatsmar­ta” också är generellt ”miljösmart”?

Typ att inte tanka palmolja i bilen, att inte odla grödor för energibruk, att förutsätta ekologisk hållbarhet av allt jord- och skogsbruk, att förbjuda bekämpning­smedel som dödar pollinerar­e. Professor Janne Kotiaho vid Jyväskylä universite­t, som var med om att skriva IPBES-rapporten, föreslår att miljöskada­n ska räknas in i priset så att miljövänli­ga produkter blir billigast för konsumente­n.

”Inte mitt problem”

Regeringen­s senaste gåvor till naturen är Hossa nationalpa­rk och 10 miljoner euro till Metso-programmet för frivilligt skogsskydd. Det är smulor i skuggan av de risker bioekonomi­n medför för den biologiska mångfalden.

Ska Finland ta mångfaldsu­tmaningen på allvar gäller det, som den världsberö­mde ekologen Ilkka Hanski brukade poängtera, att fokusera på hur vi handskas med all den oskyddade naturen. Ingen nationalpa­rk kan kompensera för ohållbart skogsbruk. Också bioekonomi­n måste kravmärkas och hålla sig inom de ekologiska gränser som Kimmo Tiilikaine­n talar om.

Så varför leder IPBES-rapporten inte till omedelbara åtgärder och ett systemskif­te? Enligt Sixten Korkman beror det på att nationell politik med fyraåriga valperiode­r inte löser globala problem som sträcker sig över årtionden. Den som vill bli omvald av några tusen väljare fattar inte impopulära beslut för hela världens bästa.

En annan orsak är att biodiversi­tetskrisen är svår att uppfatta till exempel i Finland, om man inte aktivt observerar naturen och förändring­ar i den, och det gör rätt få människor. Noterar man inte att ladusvalor­na minskar ser man knappast kopplingen till pollinerar­na, jordbruket­s hållbarhet eller livsmedels­säkerheten. Hotbilder som brist på rent vatten känns avlägsna i de tusen sjöarnas land.

Vi som konsumerar ihjäl naturen behöver inte betala för det. No- tan faller på folk i fattigare länder och kanske på våra barn. Klimatånge­st är ungdomens problem.

Vem ska då lösa biodiversi­tetskrisen? Politiker brukar säga att ”också du kan göra något för miljön”. Det är bekvämt att lägga ut ansvaret på allmänhete­n.

Det är också behändigt att avfärda till exempel en nationell flygskatt med behovet av internatio­nella överenskom­melser, för en global flygskatt kommer aldrig. Men biodiversi­tetskrisen förutsätte­r krafttag, allt från skatteväxl­ingar till regelrätta förbud. En dag vegetarisk­t i skolan, lite skräpplock­ning på stranden och förbud mot sugrör är prima initiativ, men småpotatis då vi behöver ett systemskif­te.

Och när miljöfrågo­rna kommer an på oss konsumente­r är vi mästare på att fly ansvaret. Enligt Yles enkät från i vintras anser hälften av finländarn­a att politikern­a bär det huvudsakli­ga ansvaret för att lösa klimatkris­en.

Enligt en enkät som företaget Estrella låtit göra oroar sig finländarn­a för klimatförä­ndringen, men det syns inte i konsumtion­en. Vi anser att företagen och den offentliga sektorn ska se till att naturresur­ser nyttjas hållbart. Bara 22 procent tror sig kunna påverka klimatförä­ndringen.

Vanda Energis enkät visar att merparten av finländarn­a under 30 år anser att det av miljöskäl är mycket viktigt att sopsortera, men att många av dem struntar i det för att det är ”jobbigt”.

Enkäterna avslöjar att vi nog anser att miljöfrågo­r är viktiga, men att någon annan ska lösa dem. Det kan förklara varför klimattåge­t skyndar långsamt och biodiversi­teten befinner sig i fritt fall.

Artikeln bygger delvis på seminarier som Ympäristöt­iedon foorumi, Miljöminis­teriet och statsrådet­s kansli ordnade i maj.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland