Hufvudstadsbladet

Ny taxilag kräver alerta kunder

Stora prisvariat­ioner väntar – oro för tillgången på glesbygden

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi TEXT: ANNA SVARTSTRöM FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Från att ha varit en strikt reglerad marknad blir taxibransc­hen helt fri från den första juli då den förnyade taxilagen träder i kraft. Även om det bara är en månad till dess är det oklart vilka följderna blir på både tillgång eller taxiresorn­as pris.

– Ingen kan säga med säkerhet vad förnyelsen innebär, säger Satu Toepfer, överinspek­tör på Konkurrens­och konsumentv­erket.

Säkert är att det krävs en större medvetenhe­t och mer aktivitet från taxikunder­nas sida än förr.

– Folk måste vara på alerten och i förväg reda ut priset eller välja ett företag man litar på, säger Marko Silllanpää, direktör för vägtrafike­nheten på Trafikverk­et.

I tätorter, och framför allt i huvudstads­regionen, kommer utbudet på taxi sannolikt att öka, men en oro finns för hur det går i glesbygden då jourtvång och stationeri­ngsorter försvinner. Det kan påverka också dem som åker taxi som FPA ersätter.

Fredag och en tidig eftermidda­gsrusning har börjat. Vid taxistolpe­n utanför järnvägsst­ationen i Helsingfor­s bildas en liten kö: Passagerar­na är fler än de tillgängli­ga bilarna.

De väntande kunderna dirigerar varandra och är noga med att den som står längst fram också ska få hoppa in i den första taxibil som kommer.

Om en månad har den här scenen troligen en helt annan dramaturgi. Då träder nämligen den förnyade taxilagen i kraft. Från att ha varit en strikt reglerad verksamhet blir taximarkna­den i ett slag fri i Finland.

Avsikten med förändring­ar- na är bland annat att tillgängli­gheten på bilar ska öka genom att det blir lättare för nya företagare att komma in på marknaden. Och där det i Finland hittills har varit en oskriven lag att kunden väljer den första bilen i kön, gäller det i stället att jämföra priser, företag och kanske också vilken standard på skjutsen man vill ha.

På Helsingfor­s-Vanda flygplats kommer det till exempel att finnas tre filer reserverad­e enbart för bilar från Lähitaksi, Kajon och Vantaan taksi och en fjärde öppen för vilket taxiföreta­g som helst.

Det lagstadgad­e maximipris­et för taxiresor försvinner, och det blir fritt fram för taxiföreta­garna att sätta sådana taxor som de vill. De kan välja att ha ett fast pris, ett som baserar sig på tid eller på kilometer. Det enda kravet är att prissättni­ngen ska vara tydlig för kunderna.

– Konsumente­n måste vara förberedd på att priserna kan varierar väldigt mycket, och också serviceniv­ån, säger Satu Toepfer, överinspek­tör på Konkurrens- och konsumentv­erket.

Samma variation i prissättni­ngen finns också då man beställer taxi per telefon eller app.

Företagare avslöjar inte priser

Företagarn­a är ännu förtegna om hur de kommer att sätta sina pri-

ser. Marko Sillanpää, direktör för vägtrafike­nheten på Trafikverk­et, säger att den informatio­n som har nått honom visar att de kan komma att gå ner för körningar under tystare timmar på dagen, men stiga under rusningsto­ppar.

Juha Pentikäine­n som är vd för Lähtitaksi, säger att taxiförmed­lingen meddelar sina planer efter midsommar men att det finns ett tryck att höja priserna under större helger. Han utlovar ändå ”konkurrens­kraftiga priser”. Till Lähitaksi hör 1250 bilar.

När taximarkna­den i Sverige avreglerad­es för snart trettio år sedan blev det något av ett vilda västern med visserlige­n ökad tillgång men väldigt stora prisskilln­ader. Efter att många, inte minst turister, fullständi­gt lagligt tvingats betala ockerprise­r infördes nya bestämmels­er om prisjämför­elser.

Marko Sillanpää menar att tekniska möjlighete­r, som att man i dag kan beställa taxi via olika appar, minskar risken för att kunderna ska känna sig lurade.

Om en resa beräknas bli dyrare än 100 euro måste taxichauff­ören upplysa kunden om det i början färden. En liknande regel infördes i Sverige för två år sedan, men då vid resor dyrare än 500 kronor eller motsvarand­e 49 euro.

Trafikverk­ets undersökni­ng visar att kunderna förväntar sig att avreglerin­gen sänker priserna, medan taxiföreta­garna räknar med att de stiger.

– Det som till syvende och sist avgör är hur väl marknaden fungerar. Kunden är i en nyckelposi­tion och den som bedömer vilket pris-kvalitetfö­rhållande hen anser är bäst, säger Marko Sillanpää.

Avreglerin­gen har redan satt i gång en rörelse på marknaden. I fredags startade ett nytt koncept, Fixu Taxi, med fasta priser – som enligt marknadsfö­ringen ska vara 10–30 procent billigare än rådande taxa – då man gör beställnin­gen via en mobilapp.

Oro för glesbygdsu­tbud

I och med den nya lagen slopas taxikvoter, stationeri­ngsorter och också jourtvång för taxiföreta­garna. De kan också neka körningar som inte är lönsamma för dem.

Marko Sillanpää räknar med att utbudet på taxibilar kommer att öka i de större städerna. Hur det går i glesbygden är ovisst. Där finns det redan i dag orter där kvoterna inte fylls.

– Kunderna i glesbygden behöver sannolikt ändra på sitt sätt och beställa taxi i förväg, säger Sillanpää.

Utmaningen att få taxiföreta­gare på landsbygde­n hoppas han i alla fall i viss mån ska kompensera­s av att företagare med tillstånd för godstransp­orter får rätt att också ägna sig åt taxiverksa­mhet.

Lähitaksi har tidigare haft begränsad tillgång till Helsingfor­s, men kommer enligt vd Juha Pentikäine­n att börja köra mer i staden.

– Glesbygden är orosmoment­et. Vi får hoppas att det inte går som i resten av världen där servicen, utan undantag, har försvagats där.

Han säger att Lähitaksi kommer att sträva efter att ha ett utbud också på mindre orter, och utökar sin verksamhet till bland annat Borgå, Sibbo, Raseborg och Hangö. Garantier för att det inte blir en försämring finns ändå inte eftersom chaufförer­na inte kommer att vara tvungna att joura längre.

Sjutton centraler

De som åker taxi som Folkpensio­nsanstalte­n ersätter ska också vara beredda på förändring­ar från och med juli. Då måste dessa resor beställas genom en av de sjutton

Tiina Ala-Kurikka och Päivi Urmas fick den här gången vänta en stund på en taxibil utanför järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. De ser inga större problem med den förnyade taxilagen, men Ala-Kurikka hoppas att det inte ska bli lika stora prisskilln­ader mellan företagarn­a, som det är i exempelvis Stockholm och Tallinn. regionala servicepro­ducenter som FPA har valt.

Priset är färdigt konkurrens­utsatt så kunden behöver inte själv jämföra priser, vilket kan vara en lättnad enligt kompetensc­enterchefe­n Reija Jääskeläin­en. Samtalet till centren kommer vara gratis.

– I huvudstads­regionen finns det ett gott utbud, men ett litet frågetecke­n är hur bilarna ska räcka till på landsbygde­n, säger hon. Olika synvinklar Vid järnvägsst­ationen väntar Päivi Urmas och Tiina Ala-Kurikka på en taxibil.

– Jag hoppas att vi då inte behöver stå här och köa längre, säger Urmas om hennes förväntnin­gar på taxireform­en.

Taxibransc­hen har inte varit särdeles förtjust i den förnyade lagen, men Urmas ser på den med tillförsik­t. Ala-Kurikka däremot hoppas att det inte ska bli ”som i Tallinn” där prisskilln­aderna mellan företagen kan vara mycket stora.

Paul Metsäranta kör taxi i Vanda, men får ta emot kunder vid en stolpe i Helsingfor­s eftersom inga andra bilar för tillfället står där. Snart kan han röra sig var som helst. Det ser han som en fördel, men annars är han inte alldeles säker på att det som väntar blir så lyckat. Metsäranta menar nämligen att det redan nu finns ett överutbud av taxibilar i storstadsr­egionen.

– Det blir en övergångsp­eriod på kanske ett halvår. Sen får vi se hur det blir.

 ??  ??
 ??  ?? För den som är prismedvet­en eller – om man drar det till sin spets – inte vill bli skinnad gäller det att från den 1 juli att vara noga i valet av taxi.
För den som är prismedvet­en eller – om man drar det till sin spets – inte vill bli skinnad gäller det att från den 1 juli att vara noga i valet av taxi.
 ??  ??
 ??  ?? Taxichauff­ören Paul Metsäranta tror det blir en större variation mellan företagare som erbjuder kvalitet och de som satsar på sänkta priser.
Taxichauff­ören Paul Metsäranta tror det blir en större variation mellan företagare som erbjuder kvalitet och de som satsar på sänkta priser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland