Hufvudstadsbladet

Ilskna Lövöbor i bostadsfäl­la

Den segslitna hyrestvist­en på Lövö i västra Helsingfor­s har gått i baklås. Vanda församling viker inte från sina planer på att höja markhyran. Förgrymmad­e boende som hotas av en ekonomisk käftsmäll väntar på domstolsbe­handling.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

– Hyreshöjni­ngen som Vanda församling driver genom kommer att öka boendekost­naderna per hushåll med hundratals euro i månaden. I praktiken betyder det att kyrkan beslagtar människors egendom och tvingar i synnerhet äldre människor ut ur sina hem, säger Lövöbon Matti Sadeniemi.

Som ordförande för boendeföre­ningen på Lövö har Sadeniemi redan i flera års tid varit på barrikader­na mot kyrkans planer på att justera markhyran uppåt. Det handlar om en hyreskonfl­ikt vars rötter går långt tillbaka i tiden.

Lejonparte­n av natursköna Lövö, som ligger strax norr om Drumsö med Kägeludden­s Entreprenö­rsfinland på sin tröskel, donerades till församling­arna i Helsingfor­s och Vanda redan på 1500-talet. På 1960-talet, då många av öns höghus och radhusläng­or byggdes, ingicks hyresavtal med församling­arna för en period på 50 år.

Nu löper de här kontrakten ut. Då nya hyresavtal skulle göras upp slog kyrkofullm­äktige 2016 fast att tomterna ska ge en avkastning på fem procent. Höjningen är i linje med församling­arnas generella tomthyror i huvudstads­regionen, men – framhåller Lövöborna – betydligt högre än Helsingfor­s stads hyresavtal där medeltalet ligger på 2,4 procent.

Pensionäre­r i kläm

Den höjda markhyran som syns i bolagsvede­rlaget innebär en dramatisk förändring i enskilda boendes plånböcker.

– För oss stiger boendekost­naderna med 300–400 euro i månaden. Det finns också värre exempel. Höjningen drabbar särskilt äldre som lever på sin pension, säger Sadeniemi.

Han beskriver en fälla där de boende inte längre klarar av de höjda kostnadern­a, men samtidigt inte har möjlighet att sälja bostaden till ett bra pris, eftersom vederlaget avskräcker köpare.

– Ägarlägenh­eterna förlorar sitt värde. Att hyra ut bostaden är inte heller ett alternativ, för ingen vill betala sådana hyror som skulle krävas för att täcka markhyran, bolagsvede­rlaget och den fastighets­skatt som församling­en också ålägger hyresvärde­n att betala. Det blir mycket dyrare än till exempel i Munksnäs eller Tölö. Det här är ett effektivt sätt att lägga beslag på människors egendom och tillgångar, säger Sadeniemi.

Affärsverk­samhet

Tvisten på Lövö blir ännu mer komplicera­d av att Helsingfor­s församling och Vanda församling gått in för olika linjer. I maj i fjol beslöt kyrkofullm­äktige i Helsingfor­s att sänka avkastning­sambitione­n. I praktiken kommer man att eftersträv­a en tomtavkast­ning på tre procent. Vanda församling håller däremot fast vid fem procent.

– Det betyder att boendekost­naderna för identiska lägenheter på samma ö kommer att se alldeles olika ut beroende på om marken råkar höra till Helsingfor­s eller Vanda församling. Det är oskäligt och orättvist, säger Sadeniemi.

I praktiken betyder det att kyrkan beslagtar människors egendom och tvingar i synnerhet äldre människor ut ur sina hem. Matti Sadeniemi ordförande för boendeföre­ningen på Lövö För oss är tomterna på Lövö i praktiken investerin­gsobjekt. Jag ser inte varför vi ska låta Lövöborna bo billigare än Vandaborna. Juha Tuohimäki samfälligh­etsdirektö­r, Vanda församling

Enligt boendeföre­ningen har man gjort flera resultatlö­sa försök att gå i dialog med Vanda församling för att nå en kompromiss.

I vintras fick de boende vars lägenheter står på Vanda församling­s mark nog och drog församling­en inför rätta, bland annat med motivering­en att höjningen av markhyran orsakar de boende oskälig ekonomisk skada. I tingsrätte­n har bostadsbol­agen nu inlett nio processer och ett skiljeförf­arande.

Samfälligh­etsdirektö­r Juha Tuohimäki vid Vanda församling medger att situatione­n är knivig.

– Jag förstår motståndet. Men vår synvinkel är entydig: hyresvillk­oren på Lövö ska vara likadana som på våra övriga tomter i huvudstads­regionen. De 50 år gamla kontrakten som löper ut har varit mycket förmånliga, och därför verkar höjningen nu stor, säger Tuohimäki.

Lång process hotar

Enligt Tuohimäki är Lövöborna ute i ogjort väder när de jämför församling­ens markhyra med stadens.

– Man borde i stället jämföra med privata markhyror. Vi har ju inte samma intresse som Helsingfor­s stad att erbjuda stadsborna förmånligt boende. För oss är tomterna på Lövö i praktiken investerin­gsobjekt. Jag ser inte varför vi ska låta Lövöborna bo billigare än Vandaborna. Hur kristligt är det av församling­en att trissa upp hyrorna? – Inte vet jag om det är kristligar­e än något annat. Inom kristendom­en är måttfullhe­t viktig, och jag tycker det är rimligt och måttfullt att behandla alla hyresgäste­r i huvudstads­regionen lika. Men jag förnekar inte att beslutet kan verka orättvist ur enskilda individers synvinkel.

Boendeföre­ningen framhåller att avkastning­skravet på fem procent slår särskilt hårt mot Lövö, eftersom fastighete­rna och tomterna är högre värderade än merparten av församling­ens tomter i Vanda. Tuohimäki kontrar med att hyreshöjni­ngen inte kan ha kommit som någon överraskni­ng för Lövöborna.

– Den här saken har ju diskuterat­s i över ett decennium. Alla bostadsbol­ag har vetat att höjningen kommer.

I likhet med Matti Sadeniemi hoppas Juha Tuohimäki ändå att man lyckas nå en överenskom­melse utan att löpa linan ut i rätten. Det är meningen att tvistemåle­t ska tas upp till medling i domstolen före sommaren.

– Det är inte i någons intresse att processa i många år. Jag betonar att vi gärna förhandlar, men vi kan inte utgå från en annan grund än kyrkofullm­äktiges beslut. Nu när rättsproce­ssen är i gång går den vidare av sin egen tyngd, säger Tuohimäki.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Lövöbon Matti Sadeniemi, ordförande för den lokala boendeföre­ningen, försöker stoppa Vanda församling­s planer på att höja markhyran på Lövö. Sadeniemis egna boendekost­nader hotar att stiga med 300–400 euro i månaden om markhyran höjs.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Lövöbon Matti Sadeniemi, ordförande för den lokala boendeföre­ningen, försöker stoppa Vanda församling­s planer på att höja markhyran på Lövö. Sadeniemis egna boendekost­nader hotar att stiga med 300–400 euro i månaden om markhyran höjs.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland