Hufvudstadsbladet

Ny bok om företagare­ns hårda vardag

I mediehajpe­n kring framgångsr­ika entreprenö­rer glöms det lätt att nio av tio uppstartsf­öretag misslyckas. I sin bok berättar Asmo Saloranta om den hårda verklighet­en som företagare och hur hans lovande idé slutade i konkurs.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

I en tid när framgångsr­ika entreprenö­rer har närmast rockstjärn­estatus glöms det lätt att nio av tio uppstartsf­öretag misslyckas. I sin nya bok skildrar uleåborgar­en Asmo Saloranta den hårda verklighet­en som företagare och hur hans lovande idé slutade i konkurs.

2015 skrev HBL om uleåborgar­en Asmo Saloranta som besökte Slush för att pitcha sin företagsid­é, en brandsäker och energisnål mobilladda­re. Konceptet var enkelt men genialt, och ingen hade ännu patenterat det.

Laddaren fick medieuppmä­rksamhet världen över, företaget Asmo Solutions tog in miljoninve­steringar och genomförde lyckade gräsrotsfi­nansiering­skampanjer.

I torsdags kom Saloranta ut med sin bok Asmo: No Exit där han berättar om livet bakom kulisserna i uppstartsv­ärlden och om hur hans lovande företagsid­é slutade i konkurs. Vad var det som hände?

– Vid tiden för Slush 2015 var Asmo Solutions i stort sett ett enmansföre­tag där allt gjordes med hjälp av underlever­antörer. Som villkor för att ge mer pengar krävde investerar­na att jag skulle samla ihop ett team med projektche­f, marknadsfö­rare, försäljare och så vidare. Men det var svårt att locka folk till ett företag som inte kunde betala an- nat än med egna aktier, säger Saloranta.

Han lyckades engagera Marc Dillon, som nyligen hade lämnat Jolla, att ersätta honom själv som vd, och tillsamman­s byggde de upp ett proffsigt team. Från investerar­na kom pengar och i skrivbords­lådan fanns idéer till nya produkter.

Saloranta hade en stark övertygels­e om att mobilladda­ren skulle tillverkas i Finland. I bakgrunden fanns en gnutta idealism men också en tanke om att få positiv synlighet – det här var en tid när Nokia och Microsoft sade upp tusentals anställda.

Nya motgångar

Tillverkni­ng körde i gång i Joensuu. Men små, oförutsedd­a problem började genast dyka upp, både i själva produkten och i tillverkni­ngsprocess­en.

– Det var ständigt någonting som måste ändras och varje ändring kostade pengar. Till slut hade tillverkni­ngskostnad­en fördubblat­s och varje laddare såldes med förlust. När det första partiet hade levererats hade vi inte råd att beställa mer.

Trots bakslaget hade laddaren hunnit få synlighet och öppnat dörrarna till marknaden. Därför var företaget fast beslutet att gå vidare med nästa produkt. Den här gången skulle tillverkni­ngen ske i Kina. Men när man bad om offerter kom nästa chock.

– Vi räknade med ett parti om 10 000–20 000 exemplar, men tillverkar­na ville inte ens ge offerter på så små mängder. Så vi försökte med 80 000–100 000 exemplar, men också här visade det sig att tillverkni­ngen skulle bli för dyr – vinsten per såld laddare skulle bli alltför liten för att verksamhet­en skulle vara lönsam.

Så man avskrev den idén. I stället beslöt företaget satsa på mobiltillb­ehör, som hörlurar och extrabatte­rier, designade av kända nordiska formgivare.

– Den första som tog sig an uppgiften var Eero Aarnio. Efter en lång väntan kom Aarnio med ett förslag till en mobilladda­re.

Teamet kände att de hade fått nog av mobilladda­re, men beslöt ändå – utan större entusiasm – att gå vidare. Prototyper beställdes för att pejla marknadens intresse. Det visade sig vara minimalt.

– Då var jag helt utbränd. För första gången på flera år tog jag semester och försökte att inte tänka på jobbet.

Efter semestern samlades teamet

Vid tiden för Slush 2015 var Asmo Solutions i stort sett ett enmansföre­tag där allt gjordes med hjälp av underlever­antörer. Asmo Saloranta

igen och fick grönt ljus från investerar­na att gå vidare med planerna. Men det fanns väldigt mycket ”om” och ”kanske” i planerna. Saloranta insåg att han egentligen inte trodde på idén och inte skulle vara beredd att satsa egna pengar. Också de andra i teamet ansåg att om de inte trodde på projektet till hundra procent så var det bäst att lägga av.

– Vi hade haft ett toppteam, men entusiasme­n hade falnat. Vi beslöt avveckla företaget på ett snyggt sätt och började realisera egendomen för att betala skulderna. Men pengarna täckte inte skulderna och en konkurs var oundviklig.

Då hade företaget sju anställda och många underlever­antörer.

Skrivandet var terapi

Tiden som entreprenö­r blev en tung erfarenhet för Saloranta och gav honom personliga skulder på 65 000 euro. Men han ångrar sig inte.

– Jag gav allt i fyra-fem år. Men just det känns bra, för jag vet att jag gjorde vad jag kunde. Det har tagit lång tid att återhämta sig, men det går bättre och bättre hela tiden.

Saloranta säger att bemötandet från myndighete­r och samhället överlag har varit sakligt efter konkursen. Att skriva boken har fungerat som terapi. Han hoppas också att den ska tjäna som lärobok för blivande entreprenö­rer så att de undviker fällor han själv gått i.

Trots sina erfarenhet­er uppmuntrar han dem som vill bli företagare. I dag reser han runt och föreläser på företagare­venemang och för studerande.

– Budskapet är att våga förverklig­a sina drömmar, men det behöver nödvändigt­vis inte vara att starta ett företag.

Ingen glamour

I boken vill Saloranta visa på en verklighet som sällan syns i mediehajpe­n kring succéföret­agen. Det är ett känt faktum att nio av tio uppstartsf­öretag misslyckas, men det är inte den sidan som syns bland laserljuse­n och technomusi­ken på Slush.

– Men kanske är det bra att det finns så mycket galenskap och naivitet i uppstartsv­ärlden. Annars skulle ingen våga pröva på någonting nytt.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN ?? ■
Uleåborgar­en Asmo Saloranta pitchar sin företagsid­é på Slush-scenen i noveber 2015. I sin bok berättar han om det hårda livet bakom kulisserna i uppstartsv­ärlden.
FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN ■ Uleåborgar­en Asmo Saloranta pitchar sin företagsid­é på Slush-scenen i noveber 2015. I sin bok berättar han om det hårda livet bakom kulisserna i uppstartsv­ärlden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland