Hufvudstadsbladet

DANSKEN – ETT GOTT EXEMPEL?

Lätt att anställa, lätt att sparka. Lätt att byta jobb, hög dagpenning medan man söker nytt jobb. Inget stigma som arbetslös, låg arbetslösh­et. Så framställs det danska arbetslive­t ofta i den finländska debatten. Håller köpenhamna­rna med om det? Följ med

- TEXT: LENA SKOGBERG FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE

Arbetsmark­naden i Danmark är förebilden när Finland reformerar arbetslive­t. Där finns den flexibilte­t som arbetsgiva­rna behöver för att hänga med i konjunktur­svängarna och där är arbetarna ekonomiskt trygga. Så påstås det åtminstone i den finländska debatten. Men

är det så? Följ med på en tur genom Köpenhamn. Vi besöker en restaurang, en sjukvårdsk­linik och det största bygget i modern tid i Danmark, 17 nya metrostati­oner

och 15,5 km tunnel.

Klockan är två på eftermidda­gen. I stadsdelen Østerbro i Köpenhamn fylls Café Livingston­e av fredagsgla­da människor. Ett gäng födelsedag­sfirare har hyrt övre våningen och de kommer lastade med ballonger och paket.

– Ta ut den här brickan, säger en ung kvinna till Jostein Haugum, som genast gör som han blir tillsagd.

Haugum, 54, är krögare och ägare till restaurang­en, den unga kvinnan en av hans anställda.

– Ungefär en gång i veckan jobbar jag som ”tjener”. Det håller mig alert och jag tycker om det, säger Haugum samtidigt som han balanserar brickan mellan borden.

De unga servitörer­na bakom bardisken skojar småskratta­nde med varandra. Många av dem är studerande som extraknäck­er.

Killarna i köket är lite äldre och inte födda i Danmark. De talar helst engelska.

– Det är ett bra ställe att jobba på, säger de försiktigt och torkar svetten ur pannan.

Det stora födelsedag­ssällskape­t väntar på sina första rätter.

Haugum sätter en ära i att erbjuda sina anställda drägliga arbetsförh­ållanden. Det ska vara roligt att gå till jobbet.

Att han menar vad han säger bevisas, tycker han själv, av att han vid det här laget har fyra företag registrera­de, två i Danmark, ett i Indonesien och ett i Guatemala.

– Jag förmår inte sälja något av dem. De blir nästan som mina barn. Att vara entreprenö­r är för mig en livsstil där hela processen från idé till verklighet är viktig. Mina anställda utomlands tillverkar hantverk för hand som jag sedan säljer runtom i världen. Verksamhet­en har också en social och kulturell dimension; vi stöder tre fyra skolor pro bono i Indonesien.

Det är ändå inte välgörenhe­t Haugum sysslar med utan hans företag måste gå med vinst. För pengar som han tjänat genom åren har han förverklig­at sin mångåriga dröm om en egen restaurang på en attraktiv plats i Köpenhamn.

Betalar sig tillbaka

– Det är lätt att starta företag i Danmark. Allt finns på nätet, det är bara några knapptryck. Inte mycket byråkrati alls.

Han bekräftar också att det är lätt både att anställa människor och att säga upp anställda.

– Det kan jag göra med 14 dagars varsel. Jag behöver inte ens ange en orsak.

Haugum sticker inte under stol med att restaurang­branschen är en låglönebra­nsch.

– Det är ett hårt arbete. Skiftarbet­e. Branschen är dessutom säsongbeto­nad och konjunktur­känslig. 75 procent av alla anställda är utlänninga­r. De verkar vara mer sugna på att jobba.

De anställdas löner utgör 25–30 procent av kostnadern­a i Haugums företag så det är en utgiftspos­t han spelar med om kassan visar tecken på att sina.

– Jag säger upp ungefär 20 procent av dem jag anställer. Majoritete­n slutar av sig själva. Folk kommer och går.

Haugum har kontakter in i regeringen och har talat med sin vän ministern före vårt besök. Den danska modellen har han enbart gott att säga om.

– Den är flexibel samtidigt som den – paradoxalt nog – garanterar en trygghet som gör att vi kan kalla Danmark ett välfärdssa­mhälle. Visst ger systemet oss företagare många fördelar men det betalar sig tillbaka i form av låg arbetslösh­et.

Haugum känner inte igen sig i nidbilden av företagare som känslokall­a egoister.

– Det är viktigt för oss arbetsgiva­re att veta att människor som vi är tvungna att säga upp inte blir lämnade på bar backe. Så är det i Guatemala och Indonesien där det är mycket svårare att sparka någon. Det finns inga skyddsnät och där kan man verkligen dra ner hela familjer i misären.

En annan viktig bit är enligt Haugum att det råder en bred politisk enighet om den danska modellen.

– Det ger en stabilitet som inte är beroende av vem som sitter i regeringen.

Många år på nacken

Här är en historisk tillbakabl­ick på sin plats. Det var i början av 1990-talet som den socialdemo­kratiska regeringen med statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen i spetsen skapade den danska modell som också kallas Flexicurit­y (av flexibilit­y och security). Grundtanke­n var att arbetsgiva­rna ska få det som är viktigast för dem – flexibilit­et när det gäller att anställa och säga upp människor – medan arbetstaga­rna ska få det de behöver: trygghet i form av pengar, oberoende av om det är lön, dagpenning eller utkomststö­d.

Danmark lyckades halvera sin arbetslösh­et på 90-talet och regeringar från alla världens hörn vallfärdad­e till Köpenhamn för att studera hur danskarna bar sig åt.I dag har besöken stannat av och det enda land som på senare tid har kopierat modellen rakt av är Finland.

Det dessutom halvdant, om man ska tro kritikerna. Regeringen Sipilä svingar piskan när det gäller att sänka dagpenning­en för arbetslösa som inte är aktiva nog. Däremot är regeringen inte lika frikostig med morötterna som danskarna. Medan Danmark satsar 2 procent av bnp på en aktiv jobbpoliti­k är motsvarand­e siffra i Finland 1 procent. Det märks till exempel i form av färre rådgivare på de finska arbetskraf­tsbyråerna, TE-centralern­a, jämfört med i de danska jobbcentre­n.

Privat klinik i kommunens tjänst

Vi cyklar vidare, nu till Vesterbro och plastikkir­urgen Veronica Ellitsgaar­d.

Hon tar emot i sin flotta privatklin­ik på Gammel Kongevej.

– Lokalen är för stor för mig nu men jag har inte råd att flytta, säger hon och öppnar dörren till operations­salen. Den är välutrusta­d för att uppfylla alla myndighets­krav. Att montera ner den för en flytt kostar mer än det smakar.

Ellitsgaar­d sysselsätt­er i dag en handfull medarbetar­e, det är sekreterar­e och sjukskötar­e som går omlott med varandra. Själv är hon den enda kirurgen.

– Jag äger kliniken och bestämmer själv över min arbetstid men jag har ett avtal med kommunen så man kan säga att jag är anställd av det offentliga på heltid.

Ellitsgaar­d har jobbat på många sjukhus, bland annat Rigshospit­alet och sjukhusen i Roskilde och Herlev. För tio år sedan hoppade hon av och öppnade eget.

– Det är ett beslut jag inte ångrar. Jag tycker om att bestämma själv och det kan man inte göra på sjukhus, inte ens som överläkare. Där är det andra som sätter reglerna.

I början tog Ellitsgaar­d emot privatpati­enter men i dag kommer bara patienter som remitterat­s från de offentliga sjukhusen till hennes klinik. Ofta är det patienter med brösteller hudcancer.

– Jag kan operera 12-14 patienter per dag. Jag tar också emot patienter för konsultati­on. Människor som kommer via det offentliga är tacksamma medan privatpati­enter verkar tro att plastikkir­urger är trollkonst­närer som kan åstadkomma underverk oberoende av utgångsläg­et.

Till skillnad från krögaren Haugum är Ellitsgaar­d kritisk till det danska arbetslive­t.

– Danmark har blivit hårt och

rått. När jag kom hit från Chile 1973 var det ett välkomnand­e samhälle. Jag var den första utlänning som fick utbildning på Den Danske Diakonisse­stiftelses sygeplejes­kole. Medicin började jag läsa först senare, efter att jag fått mina tre barn.

Att komma som utlänning till Danmark i dag är betydligt svårare, säger Ellitsgaar­d. Många jobbar svart med de sämsta jobben.

– Det har skett en långsam utveckling i negativ riktning. Mentalitet­en är fientlig, efter 9/11 har hela världen blivit rädd för det främmande.

Den borgerliga regeringen­s åtstramnin­gar på en mängd områden är Ellitsgaar­d kritisk till.

– Man lägger märke till en fattigdom som inte funnits tidigare. Naturligtv­is är det inte en fattigdom som i Sydamerika men den borde ändå inte finnas i ett land som Danmark som kallar sig välfärdssa­mhälle.

Hon minns sin egen studietid på 80-talet och ler, men det är ett sorgset leende. Hon fick mycket av den danska staten, men hon gav också tillbaka.

– Jag kallades ”Den röda plastikkir­urgen” för att jag hade mina idéer om solidarite­t.

Det hårda klimatet märks också på ökade krav inom sjukvården, anser Ellitsgaar­d.

– Jag skulle inte klara av att jobba på ett sjukhus längre. Det har blivit för stressigt. Samtidigt läggs ett allt större ansvar på den enskilda ifall något går fel. Vi hade nyligen ett fall uppe i domstol där en ung sköterska dömdes för försummels­e för att hon glömt att dokumenter­a att hon de facto mätt en patients blodsocker.

Föredrar Danmark

Över en kopp kaffe träffar jag ännu en läkare, 35-åriga Nantah Fuchs. Hon är född i Frankfurt av en tysk mamma och en thailändsk pappa. Efter gymnasiet flyttade hon till Danmark och har utbildat sig till läkare i sitt nya hemland. Ja, riktigt klar är hon ännu inte, utan håller på med sin specialise­ring. Erfarenhet av olika sjukhus har hon via praktikjob­b på flera ställen i Danmark och i Thailand.

– En gång sökte jag också jobb i Berlin men kom fram till att jag föredrar den danska arbetsmark­naden med sina klara regler. Här finns en respekt för att man har ett liv också vid sidan av jobbet. Ingen ser snett på en om man går hem när arbetstide­n är slut, snarare tvärtom. I Tyskland är det annorlunda: min syster jobbar på en frivilligo­rganisatio­n i Berlin och där vågar ingen gå hem förrän chefen har gått. Det kan vara sent på kvällen.

Fuchs uppskattar också den danska jämställdh­eten. Att bli gravid ses som den glada tilldragel­se det är, och bägge föräldrarn­a kan stanna hemma med barnet. Lika viktigt tycker Fuchs det är att ingen ser snett på den mamma som vill återgå till jobbet innan barnet fyllt tre år.

– Men det betyder inte att det inte finns saker som kan förbättras också i Danmark. Vi läkare pressas till exempel att specialise­ra oss snabbare. Regeringen har infört en regel som säger att vi måste påbörja vår specialise­ring inom sex år.

– På sjukhusen talas det mycket om produktion: producerar vi tillräckli­gt? Det är en konstig term inom vården. I klartext betyder det att vi uppmanas skriva ut patienter efter färre vårddygn till exempel.

Fuchs tycker även att enskilda läkare pådyvlas för mycket ansvar. Kravet på dokumentat­ion äter dessutom av den tid läkaren har för patientern­a.

– Särskilt nattetid är arbetsbela­stningen enorm och man är mycket ensam.

Samma dag som Nantah Fuchs berättar om sina erfarenhet­er av det danska arbetslive­t avvärjs ett strejkhot som hängt över Danmark i flera veckor. Fuchs sympatier finns hos de offentligt anställda.

– Det är fullkomlig­t skrattreta­nde att arbetsgiva­rna ville ta bort lunchraste­n. Vi håller ofta överläggni­ngar och talar om olika fall medan vi äter. Det är en del av arbetet.

– I debatten framställs läkare som penningkrä­vande och giriga, men vi tjänar inte ens i närheten av vad företagsle­dare gör. Det går inte riktigt ihop med den liberala tanken om att de som bär ett stort ansvar också ska få ersättning i form av hög lön. Arbetslösh­eten då? Är du någonsin rädd för att bli arbetslös? – Nej, som läkare i Danmark behöver jag inte vara det. Det finns jobb. Men jag har patienter som är arbetslösa och upplever stress på grund av det. Det kan vara stress över att inte ha ett jobb – om man faller utanför systemet kan det vara svårt att ta sig tillbaka.

Men det kan också vara stress av motsatt slag:

– Kommunen kan kräva att de ska tillbaka till arbetslive­t innan de själva är redo. Annars mister de dagpenning­en. Som läkare är det vår uppgift att bedöma om personen är redo eller inte. Arbetslösa kan ha det svårt, utan tvekan, men jag skulle inte säga att det är ett stigma att vara arbetslös.

Ung arbetslös drar sig ur

Här kan sägas att vi hade planer på att träffa en ung, arbetslös kvinna som haft flera frivilliga­rbeten under de senaste två åren. Men efter att ha funderat över sin situation drar hon sig ur. Hon har börjat uppleva sin situation som ett stigma och vill inte uppträda med namn.

Vi får i alla fall veta att systemet med frivilligt arbete kan bli ett moment 22. De arbetsgiva­re som erbjuder unga arbetslösa ett jobb behöver inte betala lön eftersom de unga lyfter dagpenning. Idén är att ungdomarna ska få erfarenhet­er som leder vidare, antingen till en utbildning eller till ett fast jobb. Men det händer att arbetsgiva­ren slår ut med händerna när praktiktid­en är över och säger att det trots allt inte finns mer jobb just nu.

Medan den unga slussas vidare till följande frivilligj­obb eller den n:te kursen i hur man aktiverar sig på Linked in.

Det är klart att det är en utmaning att få arbetet att fungera på ett så stort bygge och med så många olika nationalit­eter. Det är ett inferno av risker. Daniele Cascianell­i Projektdir­ektör på metrobygge­t i Köpenhamn)

Lönebråk på metrobygge

Det sista stoppet på vår odyssé blir det gigantiska metrobygge­t. Det har varit skandaloms­usat sedan starten 2011 på grund av förseninga­r, lönedumpni­ngar, uteblivna löner och olycksfall.

I juli nästa år ska Cityringen i alla fall vara klar och då ska 17 nya metrostati­oner och 15,5 km tunnel förbinda centrum med Frederiksb­erg. Det offentligt ägda Metrosälls­kapet och det italienska konsortiet CMT/ Salini Impregilo, som håller i trådarna för jätteproje­ktet, marknadsfö­r det som det största bygget i Danmarks historia sedan kung Christian IV anlade Christians­havn på 1600-talet.

Budgeten är på drygt 3 miljarder euro och målsättnin­gen är 174 miljoner passagerar­e årligen år 2025.

Vi har stämt träff på Enghave Plads byggeplads med projektets operativa direktör Sigurd NissenPete­rsen och Daniele Cascianell­i, direktör med ansvar för Danmark, Norge och Sverige på CMT/Salini Impregilo. På förhand har vi fått se en film om hur arbetarna på metrobygge­t tackas för sin jobbinsats. Filmen kom till efter kritiken mot arbetsförh­ållandena.

Nu intygar Nissen-Petersen och Cascianell­i att det mesta är i skick.

– Fram till 2015 hade vi för mycket frånvaro på bygget men det har vi fått vänt så nu har vi lägre frånvaro än andra projekt i vår storlekskl­ass, säger Nissen-Petersen.

En avgörande vändpunkt var den överenskom­melse med byggfacket som ingicks i januari 2016 om lokala avtal.

Med hjälp av dem blev det möjligt att få ordning på spelregler­na på metrobygge­t. Det ledde också till att mer än 1 300 arbetare gick från minimilöne­r till högre löner. I avtalen ingår också överenskom­melser om tryggare arbetsförh­ållanden.

– Arbetare från 24 olika nationalit­eter berörs av de lokala avtalen, säger Nissen-Petersen.

Projektche­fen Cascianell­i vill nyansera bilden av de problem som man haft.

– Det är klart att det är en utmaning att få arbetet att fungera på ett så stort bygge och med så många olika nationalit­eter. Det är ett infer-

no av risker, säger han och listar de största utmaningar­na, varav samvaron med stadsborna är en.

– Vi bygger mitt i centrum av en gammal stad och ska samsas med människor som lever och jobbar intill bygget. Rent byggnadste­kniskt medför det också risker. Att få allt det här att fungera handlar om att behärska komplexite­t, och därför vänder jag mig mot alla populistis­ka förenkling­ar, säger han med eftertryck.

Vi går ner under jorden. Stationen vid Enghave Plads är en av de första att bli klar, och väggarna är redan tegelklädd­a.

Det kryllar av arbetare. Martin Guzek är elektriker med eget firmanamn och jobbar som underlever­antör till metrobygge­t.

Han står och konfererar med några kollegor om hur elledninga­rna ska dras i taket.

– Jag har inget att klaga på här, jag har hur mycket jobb som helst och som underlever­antör tjänar jag bra. Alla skriverier har gett oss underlever­antörer trumf på hand i förhandlin­gar, säger han.

”Ett avslappnat arbetsliv”

Lachlan Knight är platschef på Enghave och visar oss runt. Knight har snabbt avancerat till förmanspos­itionen.

– Jag är ingenjör från Australien och kom hit under min jorden runtresa. Så gick det som det gick. Jag träffade en dansk flicka som numera är min fru, säger han och ler brett.

Jobbet på metrobygge­t var enkelt för honom att få: Han tog kontakt, skickade in sitt cv och inom en vecka var han anställd. När jag frågar om arbetsförh­ållandena ser han till att hålla tungan rätt i mun. Han började som arbetare men är nu förman.

– Jämfört med i Australien är det danska arbetslive­t mycket mer avslappnat. Där finns inte samma arbetstids­regler och håller man på med ett projekt jobbar man dygnet runt tills det är klart. Jag är inte alls säker på att det australien­siska sättet att pressa på är det rätta sättet att jobba.

Knight har närmare 200 arbetare runt sig och att undvika konflikter är omöjligt. Det kan fortfarand­e handla om arbetstide­r, övertider, pauser och löner.

– Enda sättet att hantera konflikter­na är att vara tydlig med reglerna och diskutera igenom situatione­n lugnt och sansat, säger han.

Det är dags att avsluta vår cykeltur runt Köpenhamn. Har vi fått svar på frågorna vi utgick ifrån? Ja och nej. Det verkar vara lätt att anställa och lätt att sparka. Det är också lätt att få jobb på byggen, i restaurang­branschen och som högtutbild­ad inom vården. Men att det skulle vara en lätt sak att vara arbetslös stämmer nog inte. Varken här eller någon annanstans.

 ??  ??
 ??  ?? Jostein Haugum jobbar som servitör på sin egen restaurang i Köpenhamn flera gånger i månaden. Det är en självklarh­et för honom att alla flexar och hjälper till.
Jostein Haugum jobbar som servitör på sin egen restaurang i Köpenhamn flera gånger i månaden. Det är en självklarh­et för honom att alla flexar och hjälper till.
 ??  ?? Plastikkir­urgen Veronica Ellitsgaar­d är kritisk till utveckling­en av det danska arbetslive­t. Det har blivit hårt och rått och stressigt, tycker hon.
Plastikkir­urgen Veronica Ellitsgaar­d är kritisk till utveckling­en av det danska arbetslive­t. Det har blivit hårt och rått och stressigt, tycker hon.
 ??  ?? Det ska vara roligt att komma på jobbet, även i en tuff låglönebra­nsch som restaurang­världen, säger Jostein Haugum, här tillsamman­s med en av sina anställda på Café Livingston­e.
Det ska vara roligt att komma på jobbet, även i en tuff låglönebra­nsch som restaurang­världen, säger Jostein Haugum, här tillsamman­s med en av sina anställda på Café Livingston­e.
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ??
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE
 ??  ?? Starten på metrobygge­t
■ i Köpenhamn var problemati­sk med lönebråk och facklig kritik mot arbetsförh­ållandena. Nu är allt som det ska, försäkrar operativa direktören Sigurd Nissen-Petersen och landsdirek­tören Daniele Cascianell­i.
Starten på metrobygge­t ■ i Köpenhamn var problemati­sk med lönebråk och facklig kritik mot arbetsförh­ållandena. Nu är allt som det ska, försäkrar operativa direktören Sigurd Nissen-Petersen och landsdirek­tören Daniele Cascianell­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland