Hufvudstadsbladet

Adiós Rajoy

För första gången sedan general Francos diktatur har en spansk regering fallit i en förtroende­omröstning.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Mariano Rajoy har varit Spaniens premiärmin­ister i sju år. Nu är det slut, antagligen för alltid, hans politiska framtid ser högst osäker ut.

Han fick kraftig kritik för hur han försökte lösa självständ­ighetssträ­vandena i Katalonien. Inte minst polisens våldsamma tag på själva folkomröst­ningsdagen i Katalonien i höstas väckte stark kritik också utanför landets gränser.

Den kampen och den konstituti­onella krisen klarade han. Landets ekonomiska utveckling har också varit god, men den omfattande korruption­sskandal som hans folkparti, Partido Popular, har varit inblandad i blev för mycket. Vi vet ännu inte om också Rajoy har haft en roll i den så kallade Gürtel-affären, men partiet som han har lett i 14 år, har enligt domstolen dragit nytta av mutorna. Förra veckan dömdes flera tidigare PP-politiker till kännbara straff.

Det ledde till att Rajoy och hans centerhöge­rregering föll i en förtroende­omröstning i landets parlament på fredagen.

Socialistp­artiets ledare Pedro Sánchez tar över som premiärmin­ister på måndag. Hans parti bildar en minoritets­regering, men han har försäkrat sig om stöd från bland annat vänsterpar­tiet Podemos och några små regionala partier.

Sánchez har lovat hålla sig till den budget som Rajoy har skapat och inte heller i övrigt har den kommande premiärmin­istern antytt några stora politiska kursändrin­gar, bara vissa reformer inom utbildning och socialpoli­tik. Han vill också gärna öppna dialogen med dem som driver på en självständ­ighet för Katalonien. Det är säkert också en förutsättn­ing för att de två katalanska partierna ska stöda regeringen.

Den nuvarande mandatperi­oden går ut 2020 och före det kommer nyval att ordnas. Något närmare datum har Sánchez inte gått ut med.

I det kommande parlaments­valet kan stora förändring­ar ske. Folkpartie­t har nu fått en korruption­sstämpel som inte tvättas bort så lätt och snabbt. Dessutom kan mer uppdagas och fler domar falla. PP kan i vilket fall som helst knappast gå vidare med Rajoy som partiordfö­rande.

Sánchez får en gyllene chans att visa vad han går för under en tid som premiärmin­ister. Men frågan är om han lyckas förvalta chansen på ett sätt som ger partiet ett lyft. Regerandet kan bli nog så svårt med den brokiga skara stödpartie­r Sánchez är beroende av.

Det parti som vädrar morgonluft och har legat relativt lågt under den politiska kris som nu drabbat Spanien är Ciudadanos, som har fungerat som PP:s stödparti. Det liberala mittenpart­iet har toppat de senaste opinionsmä­tningarna. Ciudadanos kommer inte att spara på krutet i sin opposition­spolitik och kan visa sig vara den stora segraren efter Rajoys fall.

De senaste dagarna har den största spänningen i Sydeuropa funnits i Spanien, men inom kort finns det säkert skäl att igen rikta strålkasta­rljuset tillbaka mot Italien. Nu får landet äntligen en ny regering – nummer 65 sedan andra världskrig­et, men den första som består av enbart populistis­ka partier, Femstjärne­rörelsen och Lega.

Frågan är när de två ryker ihop och inte längre kan samarbeta. Om det sker tidigt kanske de inte hinner få fart på sina ekonomiska projekt som bland annat innefattar platt inkomstska­tt, medborgarl­ön och höjda pensioner. Hårda tag väntas också mot invandring­en i Italien med Legas ordförande Matteo Salvini som inrikesmin­ister.

Om de lyckas hållas sams kan i alla fall den ekonomiska verklighet­en och finansmark­nadens reaktioner i det kraftigt skuldsatta landet stoppa den här regeringen och dess fortsatta politik. Med tanke på den skada som då redan kan ha åsamkats Italien så skulle det vara till fördel om samarbetss­vårigheter­na mellan de två partierna redan tidigare blir oöverstigl­iga.

Den politiska osäkerhete­n i Spanien är av annan art och har inte lika stora konsekvens­er för övriga EU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland