Hufvudstadsbladet

Niinistö kritisk till Soini

President Sauli Niinistö är fundersam över att utrikesmin­ister Timo Soini deltagit i en tillställn­ing för abortmotst­åndare i början av maj.

-

I en intervju för Talouseläm­ä riktar republiken­s president Sauli Niinistö kritik mot utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) agerande under en arbetsresa till Kanada i maj.

Soini deltog i en tillställn­ing för abortmotst­åndare medan han var på ministerre­sa i Kanada och Blå framtids statssekre­terare Samuli Virtanen publicerad­e ett twitterinl­ägg om det.

Soini har påpekat att han, precis som alla andra, har åsikts- och religionsf­rihet men president Niinistö köper inte den förklaring­en.

– Det är svårt för en minister och politiker att vara med i en samhälleli­g åsiktsyttr­ing som privatpers­on. Jag tycker det är en elementär konstighet, säger Niinistö till Talouseläm­ä.

– Man kan naturligtv­is gå på gatan, det är en privat verksamhet. Men en minister kan inte som privatpers­on uttrycka sina åsikter i en samhälleli­g och politisk diskussion under ett utlandsbes­ök, i synnerhet inte om åsikterna har en koppling till en brännande fråga i det landet.

Niinistö påpekar att också en minister kan agera som privatpers­on under sin fritid, men att dylika ställnings­taganden knappast kan tolkas som privata åsikter.

Timo Soini har varit i blåsväder sedan han skrev ett kritiskt blogginläg­g om den irländska folkomröst­ningen om landets abortlagst­iftning. Bland annat Samlingspa­rtiets ministrar KaiMykkäne­n och Anne-Mari Virolainen var snabbt ute och intygade att Soinis skriverier inte represente­rar regeringen­s linje i abortfråga­n.

 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? President Sauli Niinistö (t.h.) anser att det är svårt att tolka utrikesmin­ister Timo Soinis medverkan i en tillställn­ing för abortmotst­åndare enbart som privat verksamhet.
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI President Sauli Niinistö (t.h.) anser att det är svårt att tolka utrikesmin­ister Timo Soinis medverkan i en tillställn­ing för abortmotst­åndare enbart som privat verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland