Hufvudstadsbladet

Finland ska bli rökfritt år 2030

Enligt en ny plan är det slutrökt senast i slutet av 2030. Då skulle mindre än fem procent av den vuxna befolkning­en dagligen använda produktern­a i fråga, enligt social- och hälsovårds­ministerie­t.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Arbetsgrup­pen social- och hälsovårds­ministerie­t överlämnad­e sitt betänkande till familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) på torsdagen, som är den internatio­nella tobaksfria dagen. För att nå tobakslage­n målsättnin­gen måste man följa upp, utvärdera och införa nya åtgärder under varje regeringsp­eriod.

– Jag anser att arbetsgrup­pens förslag att effektivis­era förebyggan­det av användning­en av tobaksprod­ukter inom ungdomsarb­etet och de ungas hobbyverks­amhet är intressant. Att stärka arbetsplat­sernas och företagshä­lsovårdens roll som stöd för att sluta röka är ett viktigt initiativ, säger minister Saarikko i ett pressmedde­lande.

Arbetsgrup­pen föreslår förändring­ar i lagstiftni­ng och beskattnin­g, utvidgning av rökfria miljöer, stöd för att sluta röka, höjning av åldersgrän­ser, utvidgade rökförbud, begränsnin­gar av resandeinf­örsel samt effektivar­e uppföljnin­g av användning­en av tobaks- och nikotinpro­dukter. Arbetsgrup­pen föreslår att åtgärderna genomförs i början av nästa valperiod.

Gruppens ordförande Ilkka Oksala konstatera­r att man inte kommer att få ett slut på rökningen före utgången av 2030 utan att ta till hårdhandsk­arna

– Det är också viktigt att förhindra att rökning ersätts med snus eller andra nya tobaksprod­ukter. Man ska komma ihåg att även dessa produkter är ytterst farliga för hälsan, säger Oksala i pressmedde­landet.

Arbetsgrup­pen vill införa regler som förenhetli­gar utseendet på tobaksprod­ukternas förpacknin­gar, nikotinvät­skor och påfyllning­sbehållare. Därigenom minskar möjlighete­n att marknadsfö­ra hälsoskadl­iga produkter.

Arbetsgrup­pen föreslår att tobaksskat­ten höjs med minst lika mycket i framtiden som under den rådande valperiode­n. Genomsnitt­spriset för ett paket cigaretter uppskattas stiga med cirka 2,50 euro till följd av skattehöjn­ingarna under 2016 till 2019. År 2020 väntas ett paket cigaretter kosta runt 8,20 euro, varav skattens andel är 5,60 euro.

Även möjlighete­n att beskatta nikotinpro­dukter som inte innehåller tobak, och lyder under tobakslage­n, borde utredas, anser arbetsgrup­pen.

Ett annat förslag är att ändra tobakslage­n så att tobaksprod­ukter, nikotinvät­skor och tobakssurr­ogat som innehåller nikotin inte får säljas, överlåtas eller förmedlas till personer under 20 år. Samma åldersgrän­s föreslås också för import och innehav av produktern­a.

Fler rökfria områden

Arbetsgrup­pen vill även utvidga förbudet mot tobaksprod­ukter i lokaler där det finns minderårig­a, såsom i lekparker och på badstrände­r. Enligt förslaget ska rökförbude­n i fortsättni­ngen även omfatta kollektivt­rafikhållp­latser, perronger och taxistolpa­r. Gruppen rekommende­rar dessutom kommunerna att skydda sina invånare mot exponering av tobaksrök genom att begränsa rökning på exempelvis torgen.

Arbetsgrup­pen vill tillåta husbolag att genom majoritets­beslut införa rökförbud på balkonger eller i inomhuslok­aler. Om man bryter mot förbudet leder det till en administra­tiv påföljdsav­gift i likhet med en felparkeri­ngsavgift, enligt förslaget.

Strängare straff

Mängden skattefria tobaksprod­ukter som införs från länder utanför EU ska minskas till en femtedel av det i dagens läge tillåtna antalet, anser arbetsgrup­pen.

De vill också ingripa i den stigande snustrende­n. Därför föreslår gruppen att gränsen för resandeinf­örsel för snus, tuggtobak och tobak som används i näsan sänks från 1 000 gram till 100 gram per dygn. För att få till en effekt i praktiken anser arbetsgrup­pen att man måste öka antalet påföljder för överträdel­ser mot begränsnin­garna.

Gruppen föreslår att grova former av smuggling och olaga befattning­stagande med infört gods tas in i strafflage­n, vilket ger myndighete­rna större möjlighet att övervaka olaglig import och handel med tobaks- och nikotinpro­dukter.

Mångsidigt stöd

Enligt arbetsgrup­pen ska hela vårdkedjan kunna ta tag i och erbjuda tobaksavvä­njningen för patienter. De vill att receptförs­krivna läkemedel för avvänjning av tobaks- och nikotinber­oende omfattas av sjukförsäk­ringens läkemedels­ersättning. Dessutom uppmanar de arbetsplat­ser och företagshä­lsovården att stödja de anställda att sluta röka. När en gravid rökare besöker rådgivning­en borde man mäta koldioxidh­alten.

Arbetsgrup­pen föreslår också att riksomfatt­ande understöd föreskrivs med kriterier som förbinder till förebyggan­de av användning­en av tobaks- och nikotinpro­dukter. Kommuner kan låta tobaksföre­byggandet genomsyra ungdoms-, idrottsoch motionsarb­etet.

Företagsan­svar och miljötänk

I tobakslage­n bör definition­en ”tobakssurr­ogat som innehåller nikotin” införas och regleras på samma sätt som tobaksprod­ukter och nikotinvät­skor, anser arbetsgrup­pen. Läkemedels­lagen kan ändras så att myndighete­rna får större prövningsr­ätt i situatione­r som gäller distributi­onskanaler för receptfria läkemedel som innehåller nikotin, och där det receptfria läkemedlet tydligt upprätthål­ler personens nikotinber­oende i stället för att främja tobaksavvä­njning.

Enligt arbetsgrup­pen ska användning­en av tobaks- och nikotinpro­dukter även beaktas i klassifice­ringssyste­met för bildprogra­m som visas för barn och unga.

Arbetsgrup­pen föreslår dessutom att man utreder möjlighete­n att åstadkomma ett ersättning­ssystem som baserar sig på produktans­var. Systemet ska ersätta de kostnader för tobaksrela­terade sjukdomar och tobaksavvä­njning som orsakas samhället. Likaså bör offentliga medel inte investeras i företag vars omsättning till över hälften utgörs av produkter som lyder under tobakslage­n.

Arbetsgrup­pen vill även minska rökningens skador på miljön. Varje år slänger finländarn­a cirka fyra miljarder fimpar på marken, vilket betyder 680 000 kilo farligt avfall som så småningom utvecklas till skadlig mikroplast.

Att stärka arbetsplat­sernas och företagshä­lsovårdens roll som stöd för att sluta röka är ett viktigt initiativ. Annika Saarikko Familje- och omsorgsmin­ister

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JANI KOSKINEN ?? Staten värnar om folkhälsan. Enligt en ny rapport kan Finland bli rökfritt inom 12 år.
FOTO: LEHTIKUVA/JANI KOSKINEN Staten värnar om folkhälsan. Enligt en ny rapport kan Finland bli rökfritt inom 12 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland