Hufvudstadsbladet

Möjligt att rena vatten utan extra energi

Vinterkyla­n kan utnyttjas i rening av avloppsvat­ten på ett kostnads- och energieffe­ktivt sätt. När avloppsvat­ten fryser är den is som bildas på ytan renare än det ofrusna vattnet under isen.

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Hur ren isen är påverkas av frysningen­s hastighet: ju långsammar­e frysning, desto renare is. Det framgår av en undersökni­ng inom Finlands Akademis arktiska forsknings­program.

Forsknings­projektet för rening av avloppsvat­ten med naturlig frysning leds av professorn i kemiteknik Marjatta Louhi-Kultanen med målet att utveckla energiekon­omisk behandling av avloppsvat­ten. Det ska ske med hjälp av årstidsväx­lingar och naturlig isbildning; för frysning av avloppsvat­ten krävs ingen extra energi om vintern.

Isskiktet avlägsnas mekaniskt från det övriga avloppsvat­tnet, vilket innebär att det återståend­e av- loppsvattn­et koncentrer­as. Energi behövs då bara till att bryta och transporte­ra bort det frusna avloppsvat­tnet.

Orenhetsni­våerna i avloppsvat­ten som samlats in i laboratori­eförhållan­den och i naturliga vinterförh­ållanden visade sig vara lägre än miljötills­tåndens maximinivå­er. Orenhetsni­våerna i isprover från gruvvatten­bassänger var rentav 65 till 90 procent lägre än i själva gruvvattne­t. Den naturliga frysningen fungerar särskilt bra när man vill rena stora volymer svaga vattenlösn­ingar.

– Även om isproven från gruvan var klart renare än gruvvattne­t, var deras uppmätta mekaniska styrkor klart lägre än för rent sjövatten. Mekanisk uppsamling av gruvis kräver alltså inte dyr specialutr­ustning, säger Mikko Suominen från Aalto-universite­tets forsknings­grupp för havsoch arktisk teknik, i ett pressmedde­lande.

Forsknings­resultaten kommer att tillämpas i utveckling­en av system för brytning och uppsamling av is.

I projektet deltar forsknings­grupper från Villmanstr­ands tekniska universite­t och Aalto-universite­tet. Reningsmet­oden testades både på soptippsva­tten och på kommunalt avloppsvat­ten. Därtill gjordes försök i gruvvatten­bassänger i Sotkamo, på två torvmossar och på Saimens is.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland