Hufvudstadsbladet

Ståltullar­na påverkar oss på kort och lång sikt

Enligt lektor Staffan Ringbom från Svenska handelshög­skolan når den största effekten av USA:s nya ståltullar Finland med fördröjnin­g, när Tysklands export till USA lider.

- SPT-TT

USA meddelade på torsdagen att landet inför tullar på stål och aluminium också mot EU. USA:s tull är 25 procent på stål och 10 procent på aluminium. Tullarna trädde i kraft den 1 juni och berör 1,8 procent av Finlands totala export till USA.

Tullarna infördes för att skydda USA:s inhemska ståltillve­rkare från konkurrens från utlandet. Detta antas skapa amerikansk­a arbetstill­fällen, vilket utgör en viktig pusselbit i USA:s president Donald Trumps så kallade ”America First”-politik och ligger i linje med de löften Trump gick till val med år 2016.

USA är en av Finlands viktigaste handelspar­tner. Enligt Utrikesmin­isteriet går 2,4 procent av Finlands totala stålexport till USA och 4,6 procent av finska stålvaror exporteras till USA. Av Finlands aluminiumv­aror exporterad­es 0,5 procent till USA år 2017.

Tysk oro för fler tullar

Enligt Staffan Ringbom, lektor vid Svenska handelshög­skolans institutio­n för nationalek­onomi, har USA:s ståltullar både direkta och indirekta effekter på Finland.

– Den kortsiktig­a effekten är att de påverkar den finska stålindust­rin. Den långsiktig­a effekten, som är lite värre, är att de påverkar Tyskland. Tyskland är ju Europas ekonomiska motor och om det går dåligt där går det dåligt för Finland. Den finska exporten till Tyskland lider, säger Ringbom.

– Det är den vägen tullarna påverkar Finland mest, via Europa.

Ringbom säger att USA är ett viktigt exportland för Tyskland och påpekar att USA kan komma att införa höga tullar på tyska bilar. Det skulle vara ett stort bakslag för den tyska industrin.

– Det kan man ju se på vad Angela Merkel håller på med och på att alla uttalanden från Tyskland är väldigt försiktiga. De är rädda för att USA inför fler tullar, säger Ringbom.

Osäkerhete­n ökar

Juridiskt motiverar USA:s regering ståltullar­na med att den stora ståloch aluminiumi­mporten till USA utgör ett hot mot nationell säkerhet. Detta resonemang har många bedömare och andra länders regeringar ifrågasatt.

Staffan Ringbom beskriver USA:s ekonomiska politik som oberäkneli­g. Vad president Trump hittar på till näst är svårt att förutspå.

– Den enda industrin som går bra i dagens läge verkar vara krigsindus­trin, säger Ringbom.

USA:s ståltullar kan resultera i att den europeiska marknaden svämmar över av stålproduk­ter från andra länder som inte längre kan exporteras till USA. EU-kommission­en har flaggat för att det kan bli aktuellt med skyddstull­ar för att förhindra störningar på marknaden. Dessutom överväger kommission­en motåtgärde­r i form av tullar på amerikansk­a varor.

Kanada reagerar

Kanada har anmält USA:s ”olagliga” tullar på stål och aluminium till Världshand­elsorganis­ationen WTO.

”De här tullarna, införda under svepskäl om att skydda USA:s nationella säkerhet, stämmer inte överens med USA:s internatio­nella handelssky­ldigheter och WTO:s regler”, säger utrikesmin­ister Chrystia Freeland i ett uttalande.

Kanada samordnar fallet med EU, som också har anmält tullarna efter ett besked om att tidigare undantag inte längre gäller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland