Hufvudstadsbladet

Så mycket sätter vi sprätt på under sommaren

Nordeas sommarenkä­t visar att finländarn­as sommarbudg­et i år är i genomsnitt 1 300 euro per hushåll eller 65 euro per semesterda­g.

- SPT

– Den planerade semesterbu­dgeten i år är överraskan­de nog mindre än fjolårets budget då den var i genomsnitt 1 400 euro. Nedskärnin­garna av semesterpe­nningen i den offentliga sektorn inverkar högst troligt på konsumtion­en. Jag förväntade mig ändå att konsumente­rnas rekordhöga tilltro på den ekonomiska utveckling­en skulle ha satt sina spår i semesterbu­dgeten, säger ekonomen Olli Kärkkäinen på Nordea.

Största delen av finländarn­a använder sig av löneinkoms­ter, besparinga­r eller semesterpe­nningen för att bekosta sin semester. Endast var tionde förlitar sig på lånta pengar, uppger Nordea i ett pressmedde­lande.

– Det kan hända att den planerade finansieri­ngen av semestern kan vara optimistis­k. I vissa fall är pengarna förbrukade i slutet av semestern och så måste man utöka semesterka­ssan med krediter. Det lönar sig att kolla upp semesterbu­dgeten regelbunde­t under sommaren, påminner Kärkkäinen.

Enligt Nordea finns det omkring en halv miljon sommarstug­or i Finland. Var fjärde stugägare planerar att tillbringa hela semestern på stugan. Av dem som inte äger en sommarstug­a är det var tredje som drömmer om att skaffa en egen stuga i framtiden. Av de unga i åldern 18-25 är det över hälften som uppger att de vill ha en egen sommarstug­a.

Enkäten gjordes av YouGov på nätet den 7-13 maj. 1 000 personer över 18 år svarade på enkäten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland