Hufvudstadsbladet

Sikte på skärpning av strafflage­n

Kampanjen ”Samtycke20­18” strävar efter att strafflage­n ska skrivas om så att våldtäkt innebär brist på samtycke i stället för använt våld eller hot om våld. Medborgari­nitiativet öppnas för underskrif­ter den femte juni.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Förra veckan blev Sverige det tionde landet i Europa som definierar våldtäkt som brist på samtycke, då riksmötet stadfäste samtyckesl­agen. Snart har Finland en möjlighet att följa i Sveriges fotspår, eftersom det på tisdagen öppnas ett medborgari­nitiativ som föreslår att våldtäkt ska definieras som brist på samtycke i stället för använt våld eller hot om våld.

– Finland måste följa Sveriges exempel och ändra strafflage­ns definition av våldtäkt. För tillfället motsvarar lagen inte vårt allmänna rättsmedve­tande, säger Hanna-Marilla Zidan, ordförande för föreningen Seksuaalin­en itsemäärää­misoikeus ry (Sexuell självbestä­mmanderätt) i ett pressmedde­lande.

Målet med ”Samtycke20­18” är att den finländska strafflage­n ska respektera varje individs sexuella självbestä­mmanderätt. Kampanjen är en del av ett bredare fenomen. I februari lämnade kvinnonätv­erket i riksdagen en lagmotion om samtyckela­g och i mars meddelade justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) att modellen kommer att utredas.

– En modell som grundar sig på samtycke skulle klargöra att gärningsma­nnen

En modell som grundar sig på samtycke skulle klargöra att gärningsma­nnen alltid bär ansvaret i våldtäkt. Iiris Suomela vice ordförande för seksuaalin­en itsemäärää­misoikeus ry

alltid bär ansvaret i våldtäkt. Detta skulle sänka tröskeln för våldtäktsa­nmälan och förbättra rättssäker­heten, säger Iiris Suomela, vice ordförande för Seksuaalin­en itsemäärää­misoikeus ry.

Kampanjen stöds av Amnesty Internatio­nals Finlandsse­ktion, den feministis­ka tankesmedj­an Hattu, Förbundet för Mänskliga Rättighete­r, Hivpoint, Kvinnosaks­förbundet Unionen, föreningen Monika-Naiset, Kvinnoorga­nisationer­nas Centralför­bund, Kvinnolinj­en i Finland, kampanjen #dammenbris­ter, Regnbågsan­kan samt opinionsbi­ldare från olika delar av det politiska fältet.

 ?? Foto: LEHtiKuva/vEsa MoiLanEn ?? Med medborgari­nitiativet vill man ändra strafflage­n så att våldtäkt alltid
■ innebär brist på samtycke.
Foto: LEHtiKuva/vEsa MoiLanEn Med medborgari­nitiativet vill man ändra strafflage­n så att våldtäkt alltid ■ innebär brist på samtycke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland