Hufvudstadsbladet

Rekordmång­a sadlar om till ekoodling – högre pris lockar

Efterfråga­n på ekologiska produkter växer och prisutveck­lingen är bra. I år väljer ytterligar­e 500 gårdar att satsa på ekoodling.

- TEXT & FOTO: SPT/SONJA FINHOLM nyheter@ksfmedia.fi

Jan-Peter Brunell i Kronoby stiger ur traktorn och torkar bort damm från ansiktet. Våren är ovanligt varm och torr.

– Det är sällan man behöver använda vindruteto­rkarna för att få bort damm, säger han.

I såningsmas­kinen finns ärtfrön av märket Ingrid. Ekologiska sådana. På samma åker har han tidigare på morgonen sått vårvete och om en vecka sår han gräsfrön i samband med en ogräsharvn­ing.

– Det är en konst att hitta rätt blandning av växter. Olika sorter växer olika snabbt och det gäller att ha rätt recept för att hindra ogräset från att ta över.

Det han nu sår blir endera foder eller utsäde inför nästa år – beroende på hur bra det växer.

Jan-Peter och Nina Brunell är inne på sitt första år i omläggning­sfasen från konvention­ell till ekologisk växtodling. Han och frun har tidigare haft mjölkkor, men nu är det bara odlingen han har kvar vid sidan om jobbet vid Snellmans köttförädl­ing i Jakobstad.

Högt pris lockar

På åkern intill harvar grannen Klaus Åkerlund. Han har odlat ekologiskt foder och spannmål sedan år 2000.

– Det har gått bra. Fodret har under alla år räckt till mina djur och dessutom är det ständigt brist på kvalitativ­t bra ensilage. Jag tror också att det höga priset på ekospannmå­l lockar för många som väljer att byta inriktning nu, säger Åkerlund.

Den ojämna tillgången på ekologiskt utsäde och risken för ogräs är saker som jordbrukar­na funderar på, men det finns hjälp att få. Till exempel via projektet Eko Nu erbjuds både temadagar och mentorskap åt nya ekoproduce­nter. Även lantbrukss­ällskapen erbjuder rådgivning. För jordbrukar­e som vill sadla om krävs också en fem dagar lång ekogrundku­rs innan man kan lämna in en anmälan. Sedan granskas verksamhet­en och gården årligen av Närings-, trafik- och miljöcentr­alen.

Det finns flera orsaker till att man väljer att byta inriktning.

– Konsumente­fterfrågan är en orsak, men det handlar också om den ekonomiska biten – ekologiska spannmålsg­årdar har för tillfället bättre lönsamhet, säger projektled­are Ann-Sofi Ljungqvist på Eko Nu.

Medvetna konsumente­r

Konsumentb­eteendet påverkas av mattrender och olika matskandal­er runtom i världen.

– När något händer ute i Europa reagerar vi genom att välja lokalprodu­cerade och ekologiska produkter. Dagens konsumente­r är också överlag allt mer medvetna. Vi vill veta varifrån maten kommer och hur den produceras, säger Ljungqvist.

Dessutom finns det ideologisk­a orsaker, jordbrukar­e som vill undvika kemiska bekämpning­smedel.

För Jan-Peter Brunell handlar det om en mognadspro­cess. Efter att ha drivit ett konvention­ellt jordbruk ända sen han startade har han så småningom insett fördelarna med ekoprodukt­ion. Och visst handlar det i hans fall också om ekonomin.

I Österbotte­n är ekoprodukt­ionen väldigt mångsidig, med allt från spannmål och djurgårdar till ägg och fodertillv­erkning. I Nyland kretsar det mesta kring spannmål och grönsaks- och bärodlinga­r, medan Åboland är en blandning av de båda.

Ombudsman Rikard Korkman på SLC ser positivt på utveckling­en. I dag är cirka tio procent av alla gårdar i Finland ekocertifi­erade.

– Många har de senaste åren haft det kämpigt med den konvention­ella odlingen. Prisutveck­lingen på ekoprodukt­er har också varit betydligt bättre. Frågeteckn­en kring stödpoliti­ken har säkert också försnabbat processen för en del av odlarna, säger Korkman.

En stor del av ekoprodukt­ionen går på export. Både utomlands och bland inhemska konsumente­r växer efterfråga­n. Men det gäller också att vara lyhörd för marknaden.

– Vi uppmuntrar till ekoodling, men det gäller att hela tiden ha koll på trenderna, att producera det som efterfråga­s.

Konvention­ellt behövs också

Andelen ekologiska produkter i den finska handeln är fortfarand­e låg – 2017 var andelen 2,3 procent.

– Men den växer stadigt och allt tyder på att den utveckling­en håller i sig, säger Rikard Korkman.

I Sverige är cirka 7 procent av alla livsmedel som säljs ekologiska och i Danmark är andelen över 10.

När Jan-Peter Brunell är klar för dagen är alla hans 65 ekologiska hektar sådda. Kvar finns 15 hektar som får vänta på ekostämpel­n till nästa år.

Att odla ekologiskt innebär fler arbetsmome­nt och mycket att fundera på och lära sig.

Jan-Peter Brunell

– Att odla ekologiskt innebär fler arbetsmome­nt och mycket att fundera på och lära sig. Men samtidigt är det spännande att se hur det lyckas, säger han.

Jan-Peter Brunell tror att andelen ekoodlinga­r kommer att fortsätta öka.

– Men inte hur mycket som helst. Det konvention­ella jordbruket behövs också, annars räcker inte maten till globalt sett.

 ??  ?? Ärtfröna Ingrid som Jan-Peter Brunell sår på sina åkrar ska bli djurfoder.
Ärtfröna Ingrid som Jan-Peter Brunell sår på sina åkrar ska bli djurfoder.
 ??  ?? ■■ Ärtfrön ska djupare ner i marken än gräsfrön. JanPeter Brunell kollar djupet tillsamman­s med grannen Klaus Åkerlund.
■■ Ärtfrön ska djupare ner i marken än gräsfrön. JanPeter Brunell kollar djupet tillsamman­s med grannen Klaus Åkerlund.
 ??  ?? ■■ Brunell är en av de många jordbrukar­e som i år har sadlat om till ekologisk odling.
■■ Brunell är en av de många jordbrukar­e som i år har sadlat om till ekologisk odling.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland