Hufvudstadsbladet

Det magiska ordet transparen­s

-

Reformer genomförs med ett minimum av offentligh­et. Finland behöver större öppenhet i politiken, sade Mikael Jungner i en kommentar till de första ryktena i april om en ny politisk rörelse med Harry ”Hjallis” Harkimo i spetsen. Lite liknande ord använde professor Alpo Rusi (HBL 6.5) då han efterlyste ”en ärlig och transparen­t debatt om demokratin­s tillstånd i Ryssland”.

Att vi behöver större öppenhet och mera insyn kan de flesta säkert hålla med om, så där i princip. Men handen på hjärtat – om vi väljare verkligen önskar det, hur kommer det sig att Finland fortfarand­e är ett relativt slutet samhälle där många beslut fattas utan insyn, i kabinetten?

Kommunikat­ionsexpert­en Anders Bloms doktorsavh­andling från i april visar hur kamratkapi­talismen, den strukturel­la korruption­en, fungerar i dagens Finland. Här spelar trepartssa­marbetet en stor roll med en elit från facket, näringsliv­et och politiken som förhandlar, beslutar och förmedlar förmåner åt de egna målgrupper­na. Samtidigt bromsar de förändring­ar som skulle minska deras makt.

När Blom beskriver insidernät­verken vet han vad han talar om, för han har själv fungerat som lobbare i decennier. Även om Finland inte är ett korrumpera­t land i traditione­ll mening, finns här enligt honom en hög grad av ”strukturel­l korruption”, alltså strukturer som befäster makten hos den inre kretsen.

Och vi medborgare tycks inte bry oss, för vi väljer inte riksdagsle­damöter eller organisati­onsfolk som ruckar på dessa förlegade strukturer. Finansieri­ngen av partierna har blivit öppnare på senare år, men fortfarand­e existerar stora partibundn­a stiftelser som finansiera­r politiker och partier utan redovisnin­gsplikt. Som forskaren Tomi Venho konstatera­de i HBL (22.5) tenderar de här slutna stiftelser­na att hålla beslutsfat­tandet inom en liten krets. Problemet, enligt Venho, är inte att det finns stiftelser som stödjer partier, utan att detta sker utan insyn. Vem vill öka transparen­sen? Inte partierna, åtminstone.

En annan intressant fråga som berör transparen­sen uppstår ifall landskapsr­eformen förverklig­as. I framtiden kan en och samma politiker ställa upp och bli invald på tre nivåer, i kommunen, landskapet och riksdagen. Det är osunt, för intresseko­nflikter mellan de olika nivåerna är oundviklig­a. Kommer vi medborgare att få insyn i hur dessa politiker agerar när de fattar stora och små beslut sittande på sina många stolar? Kommer de att redovisa öppet för sitt handlande? Möjligen, men bara om vi väljare kräver det.

Självklart borde en och samma människa inte kunna bli invald på tre nivåer, kanske inte ens på två, med tanke på jäv och intresseko­nflikter. Det återstår alltså mycket att göra för dem som vill öka transparen­sen i politiken.

Hur är det då med öppenheten i näringsliv­et? Här har mycket skett på senare år. Boksluten ska numera ge riktiga och tillräckli­ga uppgifter om tillgångar, skulder och företagets ekonomiska ställning. Öppenheten är resultatet av reformer som genomförde­s efter några suspekta konkurser i början av 1990-talet och som en följd av Finlands EU-medlemskap. Reformerna var nödvändiga för att ge aktieägare, underlever­antörer, kunder och många andra intressegr­upper tillräckli­g insyn.

Vad gäller börsintrod­uktioner ställs numera helt andra krav på insyn än då teknologib­ubblan växte kring millennies­kiftet och små it-bolag, som TJ-Group, utlovade lysande framtidsut­sikter utan verklighet­sförankrin­g. Många aktiespara­re blev den gången besvikna när de lysande utsikterna förbyttes i förluster och ras i börskursen – bara några få månader efter emissionen.

Skärpta EU-krav för drygt tio år sedan ledde till att löften i dag ska vara förankrade i fakta eller seriösa uppskattni­ngar om framtiden.

Andra problem är däremot olösta. Skattepara­dis och aggressiv skatteplan­ering utgör fortsättni­ngsvis ett hot mot det europeiska välfärdssa­mhället och leder till en snedvridni­ng av konkurrens­en mellan dem som kan och dem som inte kan fly skatterna. Det är upp till politikern­a på EU-nivå att åtgärda bristen på transparen­s, men utveckling­en går långsamt.

Inom ekonomin har nya problem uppstått i takt med de globala jättarnas expansion. Google, Facebook och Amazon har hittills verkat bakom ogenomträn­gliga murar. Avslöjande­na om hur Cambridge Analytica missbrukat över 80 miljoner Facebook-användares data i samband med presidentv­alet i USA och brexit-omröstning­en är kanske bara toppen av ett isberg.

EU:s nya dataskydds­förordning, som trädde i kraft i slutet av maj, ledde till en uppsjö av uppmaninga­r i våra mejlboxar om att granska uppgifter i olika register. Förordning­en innebär ett steg i rätt riktning: Om vi vill får vi ta del av den informatio­n som finns lagrad om oss hos företag och organisati­oner. Men det betyder knappast att vi får veta hur informatio­nen verkligen används. Vi vet inte hur de algoritmer fungerar som föreslår vänner, musik och resmål och säkert får vi inte heller veta hur data om våra preferense­r pusslas ihop av dem som vill förmå oss att köpa mera, rösta rätt eller engagera oss.

Vägen mot ökad transparen­s är lång.

En positiv reform aviserades av EU i april. Kommission­en föreslår att visselblås­are ska erbjudas juridiskt skydd i hela unionen. Det här skulle gälla personer som avslöjar oegentligh­eter och andra allvarliga problem på sin arbetsplat­s. Visselblås­arnas betydelse har varit stor de senaste åren när de avslöjat skattefiff­el, korruption och sexuella trakasseri­er runtom i världen. Utan visselblås­are skulle inte Panamadoku­menten om skattepara­disen ha läckt till journalist­erna och vanskötsel­n inom den svenska äldreomsor­gen hade inte avslöjats.

Lagen skyddar visselblås­arna i vissa länder, till exempel Sverige. I andra länder kan de förlora jobbet, åtalas, bötfällas och i värsta fall hamna i fängelse. Finlands lagstiftni­ng erbjuder inte skydd för visselblås­are. Varför inte? För att transparen­s inte ligger särskilt högt på den politiska agendan här hos oss.

Visst vill vi ha insyn. Eller vill vi?

”Handen på hjärtat – om vi väljare verkligen önskar större öppenhet, hur kommer det sig att Finland fortfarand­e är ett relativt slutet samhälle där många beslut fattas utan insyn, i kabinetten?”

BJöRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland