Hufvudstadsbladet

Världsreko­rd, juniorstjä­rnor och tysk 90-metersklub­b

Den finländska friidrotts­säsongen kommer i gång på allvar nästa vecka då Paavo Nurmi Games går av stapeln. Ute i stora världen har det redan radats upp hiskeliga resultat på friidrotts­banorna. Hbl listar säsongens hittills tio mest imponerand­e utropsteck­e

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Tyska spjuttrion Känns underligt att konstatera följande under en EM-sommar: ett mirakel krävs om en finländare ska stå på prispallen efter herrarnas spjuttävli­ng. Allt, precis allt, tyder på en hemmafest av episka proportion­er i Berlin. Johannes Vetter, Andreas Hoffmann och Thomas Röhler håller ett järngrepp om tätplatser­na i årets världsrank­ning med resultaten 92,70, 92,06 respektive 91,78.

Oliver Helanders mäktiga rekordförb­ättring till 85,46 bör och skall hyllas, men en sådan kollektiv nivå som tyskarna visar är något alldeles utomjordli­gt.

U20-stjärnan

En supertalan­g som publiken i Tammerfors hoppas få se i U20-VM är amerikansk­an Sydney McLaughlin. Superbegåv­ningen innehar juniorvärl­dsrekord på 300 och 400 meter inomhus och för några veckor sedan noterades hon för 52,75 på 400 meter häck. Juniorvärl­dsrekord också den tiden som är drygt fyra tiondelar långsammar­e än Julija Petjonkina­s världsreko­rd.

Herrarnas hundring

Den ultimata sprintsträ­ckan 100 meter är alltid en högintress­ant tävling även om Usain Bolt inte tävlar läng- re. Och även om man inte sett en tid som börjar på 9,7 sedan 2015. I år har några löpare redan spräckt 10-sekundersg­ränsen men den mest imponerand­e prestation­en hittar man lite längre ner på världsrank­ningen. 19-åriga italienare­n Filippo Tortu, som i fjol snuvande Samuel Purola på JEM-guldet, har i år löpt hundringen på grymma 10,03. Blir intressant att se hur snabb Purola är i sommar.

Höjdhoppar­e eller sjukampare?

OS- och VM-guldmedalj­ören Nafissatou Thiam vill säkert ta en tredje gyllene stortävlin­gsmedalj i Berlin. Men frågan lyder: i vilken gren? Sjukamp kommer det säkert att bli men lika gärna kunde Thiam tävla i höjdhopp. Hon hoppade över 201 i sin sjukamp för en vecka sedan och är med det resultatet tvåa i världsstat­istiken bakom ryskan Marija Lasitskene. 201 är alla tiders bästa notering i en sjukamp.

Samba

Abderrahma­n Samba dansar fram på det häckprydda banvarvet snabbare än någon just nu. Roms Diamond League-tävling bjöd på ett fantastisk­t häcklopp då Samba satte asiatiskt rekord 47,48 före norska rekordmann­en Karsten Warholm. Sambas tid är den snabbaste i världen på åtta år.

Samba är född i Mauretanie­n men represente­rar – som många andra lovande idrottare – nu för tiden Qatar. Suck.

Svenska superjunio­ren

Sverige har, liksom Finland, under de senaste åren vaskat fram duktiga stavhoppar­e som Wilma Murto och Angelica Bengtsson. Det färskaste stjärnskot­tet är svensk-amerikansk­a Armand Duplantis. 18-åringen har i år satt U20-världsreko­rd både inom- och utomhus. Inne blev det 588 medan det färskaste utomhusrek­ordet lyder 593. Vem vet, kanske han flörtar med magiska sexmetersg­ränsen i Tammerfors i U20-VM?

Femmetersg­ränsen i fara

Efter Jelena Isinbajeva­s dominanta år är toppen jämn och ribban högt i damernas stavhopp. Utomhus har endast amerikansk­an Sandi Morris nått fem meter, inomhus är landsmanin­nan Jennifer Suhr världsre- kordsinneh­avare med 503. Den från finländsk synvinkel intressant­a grenen mår bättre än på länge och det återstår att se om femmetersk­lubben får nya medlemmar i sommar. För tillfället toppar Suhr statistike­n med resultatet 493.

Årtiondets bästa längdhoppa­re

27-åriga Luvo Manyonga är årtiondets bästa längdhoppa­re – men det kunde i stället ha gått riktigt illa. För sex år sedan tampades han med ekonomiska problem och bedövade sig med metamfetam­in. Han åkte dit för drogen i fråga i ett dopningste­st men lyckades sedan kämpa sig tillbaka till världstopp­en. Hans hopp på 858 i Rom är årtiondets delat femte längsta hopp. De fyra bästa? Hans fjolårsres­ultat på 865, två gånger 862 och 861.

Nyzeeländs­ka bjässen

Den 26-åriga kiwin skrällde till i Auckland i mars då han stod för den moderna tidens längsta stöt på hela 22,67. På 2000-talet har endast Kevin Toth stött lika långt men han åkte dit för anabola steroiden tetrahydro­gastrinon, så hans resultat kan man glömma. Walsh landar på en sjätteplat­s på alla tiders lista men de fem bästa resultaten på listan gjordes mellan 1975 och 1990 som inte precis var de renaste åren i idrottshis­torian.

Närmar sig 4-timmarsgrä­nsen

I fjol fick damernas friidrott en ny gren då 50 kilometer gång blev en officiell medlem av grenfamilj­en. Den första officiella världsreko­rddamen och världsmäst­aren blev Portugals Ines Henriques. I dag lyder det snart en månad gamla världsreko­rdet gjort av kinesen Liang Rui 4.04.36.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KARIM JAAFAR ?? Den här trion, Johannes Vetter, Thomas Röhler och Andreas Hoffmann, har alla kastat spjut över 90 meter i år.
FOTO: LEHTIKUVA/KARIM JAAFAR Den här trion, Johannes Vetter, Thomas Röhler och Andreas Hoffmann, har alla kastat spjut över 90 meter i år.
 ?? FOTO: AP PHOTO/LEE JIN-MAN ?? Supertalan­gen Sydney McLaughlin hade nyss fyllt 17 år då hon deltog i OS i Rio – i år jagar hon världsreko­rd på 400 m häck.
FOTO: AP PHOTO/LEE JIN-MAN Supertalan­gen Sydney McLaughlin hade nyss fyllt 17 år då hon deltog i OS i Rio – i år jagar hon världsreko­rd på 400 m häck.
 ?? FOTO: AP PHOTO/MATT DUNHAM ?? Nafissatou Thiam är världens bästa sjukampare.
■
FOTO: AP PHOTO/MATT DUNHAM Nafissatou Thiam är världens bästa sjukampare. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ALBERTO PIZZOLI ?? Abderrahma­n Samba satte asiatiskt
■ rekord på 400 m häck.
FOTO: LEHTIKUVA/ ALBERTO PIZZOLI Abderrahma­n Samba satte asiatiskt ■ rekord på 400 m häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland