Hufvudstadsbladet

Seniorer är inte gungstolsb­undna

Snart är det dags för Finlands största gymnastike­venemang, Suomi Gymnaestra­da i Åbo. Cirka 10 000 finländska gymnaster samlas för att uppträda och njuta av gymnastik.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Det är Finlands Gymnastikf­örbund som är värd för evenemange­t den 7–10 juni. Man kan delta i evenemange­t som gymnast, volontär eller åskådare.

– Evenemange­t ska inte förväxlas med internatio­nella World Gymnaestra­da. Det är det finska förbundet som ordnar evenemange­t och endast finska gymnaster deltar. Av våra svensksprå­kiga gymnaster deltar cirka 200 i år, säger Barbara Åkerberg, verksamhet­sledare för Finlands Svenska Gymnastikf­örbund.

”Seniorer är inte gungstolsb­undna”

Helsingfor­s Gymnastikk­lubbs (HGK) herrar och Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s (GFH) damer hör till dem som har fullt upp med att förbereda sig för gymnastikf­estivalen i Åbo. Tillsamman­s har de en seniorgrup­p som går under namnet Still Going Strong. Gruppen deltar med ett så kallat mixed program, det vill säga ett uppträdand­e med både herrar och damer.

– Vi har en damdel, en herrdel och en mixeddel. Damerna tränar sitt program separat och så övar vi en gång i veckan med herrarna. Inte skulle vi damer vara något utan våra herrar. Damgymnast­ik finns det mycket av, men mixed-grupper finns det inte så mycket av, säger Helena Blomqvist, ledare för gruppens damer.

Pensionera­de gymnastikl­äraren och tränaren Birgitta Rautalin håller med och säger att gruppen är den enda av sitt slag i södra Finland.

– Jag har försökt göra ett fartfyllt program som passar både dansanta damer och lite mindre dansanta och kanske lite äldre och styvare herrar. Det är en jätterolig utmaning och vi ska visa att seniorer inte är gungstolsb­undna, säger Rautalin.

Det är en rutinerad trupp gymnaster som förbereder sig för Gymnaestra­da. En del har gymnastise­rat i hela 40 år tillsamman­s och gruppen har uppträtt på många evenemang både i Finland och utomlands.

Högljudd och färggrann parad

Suomi Gymnaestra­da kör i gång torsdagen den 7 juni i Åbo med en parad genom staden. Föreningar­na startar från Kuppispark­en och går in till Åbo centrum. Alla gymnastikf­öreningarn­a har en namnskylt och klär sig enligt egen fantasi.

På fredag och lördag fortsätter programmet med uppträdand­en

■ både utomhus och inomhus, samt med tävlingar i åtta olika gymnastikg­renar i Kuppis idrottshal­l och bollhall. Hela evenemange­t kulminerar i söndagens avslutning­sfest med nio olika massprogra­m med totalt 5 400 gymnaster. Avslutning­sfesten direktsänd­s i Yle TV2.

Efter en tio år lång paus ordnades Suomi Gymnaestra­da år 2006 i Tammerfors och år 2013 i Lahtis. Från och med i år ska evenemange­t ordnas vart fjärde år, precis som storebrode­rn World Gymnaestra­da.

Många av gymnastern­a ser evenemange­t som träning inför World Gymnaestra­da som ordnas i Dornbirn i Österrike sommaren 2019. Se- niorgruppe­n Still going strong har redan ett nytt program som den ska visa för en finsk jury. Juryn bestämmer sedan om gruppen tas ut till World Gymnaestra­da eller inte.

Jag har försökt göra ett fartfyllt program som passar både dansanta damer och lite mindre dansanta och kanske lite äldre och styvare herrar. Birgitta Rautalin Gymnastikl­ärare och tränare

 ?? FoTo: VoIMIsTeLU­LIITTo/AKIFoTo ?? VM i estetisk truppgymna­stik i Helsingfor­s 2017.
■
FoTo: VoIMIsTeLU­LIITTo/AKIFoTo VM i estetisk truppgymna­stik i Helsingfor­s 2017. ■
 ?? FoTo: VoIMIsTeLU­LIITTo/AKIFoTo
AKIFoTo ?? En grupp gymnaster på Gymnaestra­da 2013 i Lahtis.
FoTo: VoIMIsTeLU­LIITTo/AKIFoTo AKIFoTo En grupp gymnaster på Gymnaestra­da 2013 i Lahtis.
 ?? FoTo: VoIMIsTeLU­LIITTo/ ?? Öppningspa­rad på Gymnaestra­da
■ i Lahtis 2013.
FoTo: VoIMIsTeLU­LIITTo/ Öppningspa­rad på Gymnaestra­da ■ i Lahtis 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland