Hufvudstadsbladet

Det är farligt att gå bort sig i sin egen story

-

Hur känns det att ha skrivit en nyhet baserad på en lögn? undrade en spydig twittrare efter att det kom fram att Arkadij Babtjenko, som jag hade skrivit en minnestext om, lever.

Det kan jag säga på en gång: man känner sig som en jubelidiot. Men det är inget man kan ångra eftersom det inte fanns någon anledning att tvivla på att mordet hade skett. Babtjenko hade blivit hotad till livet flera gånger och listan på mördade ryska journalist­er sedan början av 1990-talet är lång. Att den ukrainska statsledni­ngen har visat prov på stor inkompeten­s är ingen nyhet, men att de skulle ljuga om en sådan sak hade jag inte trott.

Jag hade fel. Än en gång i detta yrke och i denna tid av ständiga rökridåer.

Vissa anser att vi nu enbart ska vara glada över att Babtjenko lever. Personlige­n är jag mer än glad. Hans böcker om kriget i Tjetjenien är moderna klassiker. Men jag kan inte göra mig kvitt känslan av djup olust.

När nyheten om mordet på Babtjenko kom kände jag ett fruktansvä­rt sug i magen, en känsla av déjà-vu. Jag fick en flashback av februarina­tten 2015 när telefonen plingade till: Ubili Nemtsova, de har dödat Nemtsov, stod det i meddelande­t. Ett mord som inte var oväntat, men ändå ofattbart.

Nu hade det alltså skett med Babtjenko. Trodde vi.

När vi följande dag plötsligt nåddes av nyheten att det hela var en iscensättn­ing slogs jag också av déjà-vu, fast på ett annat plan. Det bekanta var känslan av att bevaka en nyhetshänd­else utan att egentligen veta vad det är man bevakar. Så känns det ofta för mig när jag skriver om giftskanda­len med Sergej och Julija Skripal – att det finns omständigh­eter som inte bara en utan flera sidor döljer och som är väsentliga för att man ska förstå vad det är man bevakar.

Som Rysslandsk­orresponde­nt blir man tvungen att gå en ständig balansgång. Man måste vara skeptisk mot allt men samtidigt inte förlora sin tro på att sanningen finns. Går man i fällan att se Putin i varenda buske förlorar man greppet om vad som pågår. Gör man misstaget att underskatt­a den bottenlösa cynism som styr i Kreml hamnar man också fel.

Det här är första gången jag har rapportera­t om ett mord som visade sig vara iscensatt. Men det blir eventuellt inte den sista. Utrikespol­itik har alltmer börjat handla om vem som lyckas ta täten som manusförfa­ttare, inte om vem som är beredd att ta risker för att nå en kompromiss.

Jag känner kloka, insatta personer i Kiev som kritiserar sin regering för att den är korrumpera­d, men anser att pr-kampanjen kring Ukraina som demokratin­s utpost i det forna Sovjetunio­nen fortsatt ska prioritera­s. Vi klarar oss inte utan hjälp från väst, säger de.

Det är sant. Men storyn kring ett land är inte samma sak som tillstånde­t i landet.

Det är mycket farligt att gå bort sig i sin egen story.

Vissa anser att vi nu enbart ska vara glada över att Babtjenko lever. Personlige­n är jag mer än glad. Hans böcker om kriget i Tjetjenien är moderna klassiker. Men jag kan inte göra mig kvitt känslan av djup olust. ANNA-LENA LAURéN Korrespond­ent i Moskva

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland