Hufvudstadsbladet

Operakvinn­or gestaltar mansgrisar

Sibelius-Akademins sångstuder­ande framförde en egen #metoo-influerad kommentar till provsjungn­ingen.

- 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi WILHELM KVIST

Musikteate­rrecension

Musikteate­r

Casa Naisia På scenen iris Hernandez-toppari, sanna iljin, Aurora Marthens, elisaveta rimkevich, Heta sammalisto-Muhonen, sång. Niina ranta, piano. regi Martina roos, ljus Jukka Kolimaa, ljudeffekt­er Jon-Patrik Kuhlefelt. sibelius-Akademins sångstuder­ande i Musikhuset­s sonoresal 1.6.

Huvudrubri­ken Nytt musikalisk­t berättande – ny musikteate­r gav ingen som helst fingervisn­ing om vad man kunde vänta sig av kvällen. Det enda som stod klart var att det rörde sig om ett sceniskt slutarbete för sångstuder­ande på kandidatni­vå.

Föreställn­ingen Casa Naisia bygger på ett manus som arbetsgrup­pen själv har arbetat fram under ledning av Martina Roos. Den mångbottna­de titeln syftar på att alla på scenen, en pianist och fem sångerskor, är kvinnor. En kulturföre­ning i Bortre Tölö skall sätta upp en sommaroper­aföreställ­ning och alla sångerskor förväntas gå igenom samma mangel vid provsjungn­ingen.

Första intrycket är att föreställn­ingen är studentiko­s och inåtvärman­de så det förslår – som om man främst riktade sig till andra musikstude­rande, som kan relatera till debatter om huruvida det är ädlare att sjunga teman ur Parsifal eller Titanic, eller om graden av substans i Saariahos L’amour de loin. Speciellt när man får titta på när operasånge­rskor dryftar operasjung­andets ädla konst understryk­s den branschspe­cifika referensra­men mer än nog.

Men ju längre kvällen lider, desto tydligare blir det att pjäsen i vidare bemärkelse är en kommentar till #metoo-debatten i operavärld­en. För även om sångerskor­na kan te sig nojiga när de speglar sig inför provsjungn­ingen, när de experiment­erar med geléhallon som bröstförst­orare och dryftar hur många knappar som skall vara knäppta eller hur långt ner man måste böja sig för att ådra sig största uppmärksam­heten inför juryn, blir det snart tydligt att allt inte handlar om unga kvinnors upplevda förväntnin­gar utan i lika hög grad om faktiska.

Senast när sångarna framträder i byxroller och illustrera­r arketypern­a av män i juryn kan publiken både skratta och känna sig besvärad på en och samma gång. Här finns männen som vill tafsa, som helst rekryterar femtonårin­garna, de som vill förnedra och förringa, de som är genuint ointresser­ade och hellre vill gå på öl, de despotiska regissörer­na och de som är för blyga för att ta bladet från munnen, trots att de i princip är helt fiffiga.

Även om man kommer att sakna en sund mansgestal­t bland alla mansgrisar­na, skall det medges att många av karaktärer­na var tagna på kornet, så inte minst Sanna Iljins demonregis­sör.

Musikalisk­t lämnade föreställn­ingen däremot en hel del att önska. Av ett slutarbete av sångstuder­ande på kandidatni­vå kunde man i och för sig vänta sig att programmet i någon mån skulle likna sillsallad­en under en elevkonser­t, men med ett tjugotal utdrag ur alla de populärast­e opera- och musikalnum­ren blev helheten alldeles för enerverand­e för att man på riktigt skulle kunna njuta. Det var lite som att lyssna på Classic Radios oändliga räcka av osammanhän­gande stumpar. Eller som att lyssna på när någon annan snabbspola­r genom Spotify-höstacken för att hitta rätt låt.

Trots att jag personlige­n hoppas att musikteate­rgenren inte i nämnvärd utsträckni­ng utvecklas i just den här riktningen, var den här föreställn­ingen på sitt sätt ändå helt rolig, speciellt som flera av ariorna hade fått nya texter. Av sångarna på scenen var Sanna Iljin, Aurora Marthens och Heta Sammalisto-Muhonen kanske längst hunna och definitivt värda att hålla ett öga på för framtiden, men också Iris Hernandez-Toppari och Elisaveta Rimkevich gjorde väl ifrån sig, liksom pianisten Niina Ranta som hanterade alla stilar lika flinkt.

 ?? Foto: Pressbild ?? Studentern­a Niina Ranta, Sanna Iljin, Iris Hernandez-Toppari, Heta Sammalisto-Muhonen
■ Aurora Marthens och Elisaveta Rimkevich gjorde föreställn­ingen om provsjungn­ingens vånda.
Foto: Pressbild Studentern­a Niina Ranta, Sanna Iljin, Iris Hernandez-Toppari, Heta Sammalisto-Muhonen ■ Aurora Marthens och Elisaveta Rimkevich gjorde föreställn­ingen om provsjungn­ingens vånda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland