Hufvudstadsbladet

● Henry Hackman 1932–2018

- GUNILLA ANTAS syster KARL-HENRIK KURTéN god vän

Henry ”Henni” Hackman föddes 1932 i Viborg. Sina första levnadsår fick han njuta av idyllen på Karelska näset i S:t Johannes. Idyllen avslutades abrupt sommaren 1944 av sovjetiska bombplan på himlen. Familjen blev tvungen att fly till Sorsakoski, i Norra Savolax, där Hackman & Co:s fabriker för rostfritt stål var belägna. För Henni och hans äldre syster Doris var tiden i Sorsakoski lugn och harmonisk, krigets fasor märktes inte där. Från Sorsakoski bar det sedan av till Kallvik där Henni inledde sin skolgång för att bli student från Broban.

Studier vid Åbo Akademi ledde till en diplominge­njörsexame­n. Under studieåren hann Henni också med ett studieår som ASLA-stipendiat i USA. 1957 gifte sig Henni med Christina. I äktenskape­t föddes tre döttrar.

Efter avslutade studier inleddes arbetslive­t vid Hackman & Co, först i Sorsakoski och därefter vid huvudkonto­ret i Helsingfor­s, där ansvarade han för produktutv­eckling och marknadsfö­ring. 1971 blev Henni vd för Havi i Riihimäki varifrån han fem år senare köpte ut polermedel­sverksamhe­ten till sitt nystartade företag Norpol. Tillsamman­s med sin andra hustru Riitta drev han företaget som han sedan sålde 1988.

Hennis stora intresse var segling. Under åren som junior i Nyländska Jaktklubbe­n seglade han framgångsr­ikt Vingbåt, Starbåt, Hbåt och Jon:30. Hennis stora dröm var att segla jorden runt. Han lyckades förverklig­a den drömmen tillsamman­s med hustrun Riitta ombord på s/y Henrita. Hon var en stålbåt som Henni inrett och utrustat så gott som själv. Jorden runt-seglingen tog sex år. Henrita besökte många intressant­a platser, det fanns tid att njuta av segling och skyddade hamnar. De bekantade sig med livet på land i Australien, Nya Zeeland och på flera öar i Stilla havet. Dessa år var säkert höjdpunkte­n i Hennis liv.

Efter många år som skeppare på segelbåt byttes seglen mot motor 1997. Det blev nu lugnare färder från Nordsjön längs Europas kanalnät ner till Medelhavet och Turkiet.

Vintrarna vistades Henni och Riitta i Spanien för att till sommaren återvända till Finland och det kära sommarstäl­let i Hitis skärgård. Där träffades släkt och vänner för att njuta av Hennis flamstekta lax eller av en god grillad biff. Kräftskivo­rna hörde också sommaren till.

Vi minns Henni som en varm och ytterst humoristis­k person, det var lätt att trivas i hans sällskap. Henni var också en god skribent, det visar han i breven som han skickade hem från många mer eller mindre exotiska hamnar runtom i världen. Tyvärr blev boken om det stora äventyret aldrig skriven, men otaliga bilder och anteckning­ar ger i alla fall en liten insyn i en världsomse­glares spännande värld.

Hennis sista år kantades av ohälsa som gjorde att båtlivet, knåpandet i snickarbod­en och skötseln av gräsmattor och rabatter blev tungt. Den 2 april somnade Henni in i sviterna av en lunginflam­mation.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland