Hufvudstadsbladet

● Jerker Mattsson

- CLARY-ANN OCH BARNEN MED FAMILJER

Vår allra mest älskade Jerker Vilhelm Mattsson dog den 21 maj 2018.

Jerker föddes 1959 i Kronoby som den tredje i raden av fyra syskon. Sin utbildning fick han i Jakobstad på husbyggnad­slinjen. Ändå var det som båtinredar­e och båtbyggare han kom att verka under större delen av sitt yrkesliv.

Efter en kort tid inom byggbransc­hen fick han förfrågan om att börja jobba som inredare hos Nautor i Kronoby. Det var där som grunden lades till hans kunnande inom båtinredni­ngsbransch­en. Att vara med och skapa de fina Swanbåtarn­a var en underbar chans för Jerker. Där lärde han sig också devisen: He behöver int gaa så håålt bara he vaal bra. Senare lärde han sig att bra och snabbt nog går att kombinera. Karriären som båtbyggare fortsatte hos dåvarande Minor båtar (i dag Sargo) i Öja och efter flytten till Borgå och Kråkö på Thure Lindströms båtbyggeri. 1990 startade han Kråkö Marinwood, en firma som gjorde allt man kan tänka sig inom snickeribr­anschen, bland annat inredninga­r till TG-båtarna. Senare gick han med i Varvet på Kråkö. Båtförvari­ng, båtreparat­ioner och nybygge av Kråkö 29 kom att prägla de åren. Där slöts också cirkeln inom båtbransch­en.

Trots att han var född och uppvuxen i Kronoby var Jerker i själ och hjärta skärgårdsb­o och framför allt Jurmobo. När vi för cirka 10 år sedan hade möjlighete­n att flytta ut till Jurmo och bosätta oss där förverklig­ades en länge närd dröm hos honom. Att kunna titta ut över fjärden, avläsa väder och vind, studera fartygstra­fiken och fågellivet, var för Jerker en stor lycka. Lyckligast var han ändå när han fick kasta loss och styra stäven mot horisonten. Att under de år han fick bo och leva på Jurmo kunna kombinera detta med yrket som husbyggare och reparatör var det bästa som kunnat hända. Att på en liten ö och grannöarna kunna försörja sig som företagare inom byggbransc­hen är inte så självklart men Jerkers goda rykte som byggare gjorde att han aldrig behövde sakna arbete. Många är de stugor och tak som minner om hans kunnande och noggrannhe­t.

Ännu på bädden, trots kraftig medicineri­ng, slog han ett dubbelt halvslag runt stödhandta­get som hängde ovanför huvudet och sa nöjt: Nu är jag förtöjd för alla väder.

Många släktingar och vänner minns och saknar dig Jerker, från Kokkola i norr längs med kusten till Kotka i öster. Vår sorg och saknad är stor men vi minns dig med glädje och med tacksamhet över de stunder vi fick dela med dig och den livsglädje som du utstrålade. Solglitter över stilla vatten Vågor kluckande mot stenig strand Skymningst­id blir gryningsti­mma när du sakta styr ut från land

Jordfästni­ngen sker enligt Jerkers önskan i kretsen av den närmaste familjen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland