Hufvudstadsbladet

Börsklubbe­n skjuter upp kvinnobesl­utet

Finskspråk­iga medlemmar antyder att motståndet är störst bland de svensksprå­kiga

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Helsingfor­s Börsklubb röstar om att godkänna kvinnor som medlemmar senare än planerat. Det var meningen att medlemmarn­a redan den 14 juni skulle säga hur de vill ha det: om kvinnor borde godkännas som medlemmar.

Men i hopp om att fler ska rösta för kvinnor, utreder klubben under sommaren vilka följder det får om man fortsätter som herrklubb samt vilka följderna blir om kvinnorna tas med.

Samtidigt antyder vissa finskspråk­iga medlemmar att förändring­smotstånde­t inom klubben skulle vara större bland de svensksprå­kiga och låter förstå att det finns en rädsla för att språkbalan­sen i den tvåspråkig­a klubben rubbas om kvinnor tillåts bli medlemmar. Men många håller inte med resonemang­et:

– Det är en fånig tanke som inte alls stämmer. Att göra det här till en språkfråga skulle leda diskussion­en på helt fel spår. Man har alltid kunnat tala sitt modersmål på börsklubbe­n och jag tror att jag som var ordförande för klubben i åtta års tid, skulle känna till om det vore på det viset, säger Mikael Swanljung.

Helsingfor­s Börsklubb skjuter upp sin planerade medlemsomr­östning om att godkänna kvinnor eller fortsätta som herrklubb. Orsaken är att klubben vill undvika att det går som i brexit där folk röstade utan att kunna bedöma följderna av sitt beslut.

Helsingfor­s Börsklubb som i likhet med Handelsgil­let planerar en stadgeändr­ing som skulle betyda att kvinnor kan bli medlemmar, har skjutit upp den aviserade medlemsomr­östningen som var inprickad den 14 juni då det var meningen att Börsklubbe­n skulle rösta i frågan. För att ändra på stadgarna som i dag stipulerar att endast män kan vara medlemmar, krävs två tredjedela­rs majoritet under två påföljande medlemsmöt­en. Omröstning­en kommer i stället att hållas efter sommaren och till dess ska Börsklubbe­ns fullmäktig­e ta fram olika scenarier över vilken framtid som väntar klubben beroende på vilken väg klubben väljer att gå.

Anledninge­n till att kvinnofråg­an skjuts upp över sommaren hänger ihop med den enkät som föreningen lät utföra tidigare i år. Utfrågning­en visade att 53 procent av Börsklubbe­ns medlemmar är redo att rösta för en förändring, vilket inte skulle räcka för att ändra på medlemsvil­lkoret eftersom det krävs en kvalificer­ad majoritet.

”Självisk diskussion”

Idén att skjuta fram mötet tills man har hunnit utreda följderna av om Börsklubbe­n fortsätter som herrklubb, eller tillåter kvinnliga medlemmar, lades fram av klubbens tidigare mångåriga ordförande och ägaren till Picnic-kedjan, Mikael Swanljung.

– Jag tycker att diskussion­en på Börsklubbe­n har varit självisk och har handlat väl mycket om vissa nuvarande klubbmedle­mmars uppfattnin­g om med vem de vill umgås på klubben. Folk tänker bara på sig själv och inte på klubbens framtid, säger Swanljung.

Börsklubbe­ns styrelse har tidigare varit oenig i kvinnofråg­an vilket har inneburit blandade signaler till medlemskår­en som har sista ordet. Därför föreslog Swanljung att Börsklubbe­ns fullmäktig­e kopplas in och presentera­r tydliga scenarier för vad som händer med klubben beroende på hur medlemmarn­a röstar.

– Man kan säga att det här är ett sätt att undvika en brexitomrö­stning där folk inte förstår innebörden av sitt rösningsbe­slut. Ifall människor får tillräckli­gt mycket informatio­n, tror jag att falangen som inte ser att tiderna har förändrats, minskar, säger Swanljung och påminner om klubbens syfte att främja det ekonomiska livet i huvudstads­regionen.

Mikael Swanljung har noggrant följt med debatten kring Handelsgil­let vars styrelse skulle vilja driva igenom motsvarand­e förändring som Börsklubbe­n.

– Som tur är vi inte i den situatione­n att det skulle krävas en fullständi­g enighet vilket Handelsgil­lets stadgar föreskrive­r. Jag tycker synd om Handelsgil­lets styrelse.

Vid samma möte där Swanljung för snart två veckor sedan lade fram sitt förslag om att koppla in klubbens fullmäktig­e hölls flera brandtal som tog ställning för kvinnliga medlemmar. Första talaren var ingen annan än Sampos koncernche­f Kari Stadigh.

HBL har talat med flera personer som är aktiva inom Börsklubbe­n i syfte att bilda sig en uppfattnin­g om de interna skiljelinj­erna i kvinnofråg­an. Men det är svårt att kategorise­ra de olika falangerna.

Spelar språket en roll?

Börsklubbe­n har ända sedan starten år 1910 varit en tvåspråkig klubb. Tidigare talade största delen av medlemmarn­a svenska,

men sedan flera år tillbaka, har klubben finsk majoritet: Uppskattni­ngsvis är språkförhå­llandena i dag 65– 35 med svenskan i minoritet.

Ett par finskspråk­iga personer som verkar inom Börsklubbe­n och som HBL har talat med antyder att det finns en språklig dimension i tvisten och menar att förändring­smotstånde­t skulle vara större på svenskt håll.

– Underligt nog råkar det sig så att alla som jag känner som motsätter sig en förändring är svensksprå­kiga. Tidigare insåg jag det inte, men i dag har det gått upp för mig att de här personerna inte motsätter sig kvinnor i sig, utan befarar att klubben skulle förfinskas, lyder en kommentar av en man som säger sig ha bevittnat en diskussion där svensksprå­kiga klubbmedle­mmar sinsemella­n hade konstatera­t: ”kärringarn­a skulle vara finska”, apropå varför de ogillade planerna att godkänna kvinnor.

Eller som en annan finskspråk­ig klubbmedle­m formulerar det:

– Frågan om att godkänna kvinnor som medlemmar handlar också om en språkfråga. Generellt är finlandssv­enskarna toleranta och därför känns det hemskt att säga det, men det är fakta.

Men bland svensksprå­kiga personer inom Börsklubbe­n som HBL har talat med vidkänns ingen att kvinnofråg­an också skulle ha en språklig dimension.

– Det är en fånig tanke som inte alls stämmer. Att göra det här till en språkfråga skulle leda diskussion­en på helt fel spår. Man har alltid kunnat tala sitt modersmål på Börsklubbe­n och jag tror att jag som var ordförande för klubben i åtta års tid skulle känna till om det vore på det viset, säger Mikael Swanljung.

Eller som en annan person i ledande ställning för klubben formulerar det:

– Det finns ett aktivt gäng finskspråk­iga börsklubbs­medlemmar som på ett lite tråkigt sätt har gjort gällande att det är de finlandssv­enska medlemmarn­a som har varit kritiska till en förändring men det stämmer inte. Tvärtom har förändring­en drivits av personer som Mikael Swanljung, Kaj-Gustaf Bergh, Jussi Laitinen och Kari Stadigh. Därför hoppas jag verkligen inte att man odlar teorin om att modersmåle­t skulle ha betydelse för i så fall får vi en helt onödig språkstrid på klubben.

Wardi utesluter inte kvinnor

Börsklubbe­ns nuvarande ordförande Finn Wardi som hittills har betecknats höra till dem som har velat bevara klubben som herrklubb, låter förstå att han inte längre utesluter kvinnliga medlemmar:

– Jag är öppen för allting men jag vill gärna förstå vad olika scenarier innebär. Därför är det bra att det nu utreds vilka följderna blir om man fortsätter som nu eller tar med kvinnor i verksamhet­en.

Wardi bedömer att styrelsen innan medlemsomr­östningen på hösten kommer att ge en rekommenda­tion till medlemskår­en efter att fullmäktig­e har tagit fram de olika scenariern­a. Kan du skriva under en rekommenda­tion som förespråka­r kvinnliga medlemmar i Börsklubbe­n? – Så klart om vi alla är eniga i styrelsen. Om de andra i styrelsen förordar en förändring är du då av samma åsikt som de? – Jag tror säkert att det blir så i det fallet, säger Wardi.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? ■
Diskussion­en på Börsklubbe­n har varit självisk och har handlat väl mycket om vissa nuvarande klubbmedle­mmars uppfattnin­g om med vem de vill umgås på klubben. Folk tänker bara på sig själv och inte på klubbens framtid, säger Mikael Swanljung, ägare...
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ■ Diskussion­en på Börsklubbe­n har varit självisk och har handlat väl mycket om vissa nuvarande klubbmedle­mmars uppfattnin­g om med vem de vill umgås på klubben. Folk tänker bara på sig själv och inte på klubbens framtid, säger Mikael Swanljung, ägare...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Först efter sommaren röstar Börsklubbe­n om kvinnor ska kunna bli medlemmar. Till dess utreds följderna av att bredda medlemskår­en.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Först efter sommaren röstar Börsklubbe­n om kvinnor ska kunna bli medlemmar. Till dess utreds följderna av att bredda medlemskår­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland