Hufvudstadsbladet

Dagisavgif­terna i London gör kvinnorna beroende av männen.

Rekordmång­a mammor lämnar arbetslive­t i London. Skillnaden mellan hur många män och kvinnor i fyrtioårså­ldern som jobbar i den brittiska huvudstade­n är större än i de flesta andra EU-länder. Orsaken är den extremt dyra barnomsorg­en. HBL har träffat tre ma

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Kostnadern­a för barnens dagis i London är bland de högsta i världen och gör att någondera föräldern måste kompromiss­a och helt enkelt sluta jobba. Och vem blir hemma med barnen? Jo i de allra flesta fall är det mammorna. HBL har träffat tre kvinnor i London som på grund av de höga avgifterna har valt att stanna hemma.

“Kvinnorna får inte uppfylla sin fulla potential”

Betania Campbell-Bell är en av många mammor som tvingats lämna arbetslive­t på grund av dagiskostn­aderna i London. Hon är upprörd över systemet i Storbritan­nien och säger att arbetsgiva­rnas attityd är “det är ditt problem”. Det finns ingen flexibilit­et enligt henne och det drabbar kvinnor extra hårt.

– Så många kvinnor får inte uppfylla sin fulla potential och samtidigt uppmuntrar kulturen männen att inte kompromiss­a eller ge upp sina karriärer. Det finns fortfarand­e en attityd här som säger att männen inte behöver hjälpa till.

Campbell-Bell arbetade tidigare som administra­tör på Oxford University. Året då hon fick dottern Molly flyttade hon till London med sin partner och tog mammaledig­t.

Då dottern Molly fyllt ett började Betania Campbell-Bell jobba på King’s College i London. Eftersom hon lämnat arbetslive­t fick hon en lägre tjänst än den hon haft tidigare.

Lönen var 1 700 euro i månaden. Då hon betalat förskoleav­giften och för en månadsbilj­ett på tunnelbana­n lämnade det inte mycket kvar i handen.

– Jag tjänade i praktiken ungefär 230 euro per månad. Det var helt galet, det lönade sig inte att fortsätta jobba.

Betania Campbell-Bell och en annan mamma på universite­tet bad arbetsgiva­ren om flexiblare arbetstide­r. De fick ett nej. Båda kvinnorna upplevde att de inte hade något annat val än att säga upp sig.

– Jag offrade min yrkesstolt­het. Ibland sitter jag här på vintern och är ledsen. Jag använder inte min hjärna på samma sätt som då jag arbetade och jag vet inte om jag kommer att få chansen att göra det igen.

Trots att Molly börjat skolan har Campbell-Bell inte sökt sig tillbaka till arbetslive­t. Om hon hade ett heltidsjob­b skulle familjen tvingas betala för extra hjälp efter skolan. Det lönar sig inte. Hennes man David har ett krävande jobb i filmbransc­hen med långa arbetsdaga­r. Hans karriär har fått gå först.

– Så är det ofta i det här landet, säger Campbell-Bell som ursprungli­gen kommer från Brasilien. Det handlar om att kompromiss­a, men oftast är det mamman som måste kompromiss­a.

Lämnar London i jakt på billigare förskola

Budet har accepterat­s. Nu väntar svenska Josefin McDonald, hennes brittiska man Angus och åtta månader gamla Isabelle bara på att få nycklarna. Sedan flyttar familjen från lummiga Barnes i södra London till Ascot väster om den brittiska huvudstade­n. Orsaken till flytten är den höga dagiskostn­aderna i London.

– Det är så himla dyrt med barnomsorg i London. Dagisen här i Barnes kostar drygt 120 euro per dag, i Ascot är det hälften så billigt.

Josefin McDonald, som kommer från Kalmar, säger att hennes svenska vänner är chockade över de höga dagisavgif­terna i London.

– Några frågar varför vi inte flyttar tillbaka till Sverige. Men hela mitt liv är här och det här är bara en del av livet. Dessutom finns det mycket fler valmöjligh­eter här och vården är mer serviceinr­iktad.

Josefin McDonald har varit mammaledig från jobbet på ett stort läkemedels­bolag sedan september. Hon har valt att ta ledigt i ett år, trots att de tre sista månaderna är obetalda. Då hon börjar jobba igen tänker hon ta ut semesterle­digheten under resten av året och på så sätt ha möjlighet att stanna hemma med Isabelle en dag i veckan.

De flesta i hennes vänkrets har valt att börja jobba deltid efter mammaledig­heten. Orsaken är Londons dyra dagis. Kvinnorna i McDonalds mammagrupp är läkare, revisorer och jobbar inom finansindu­strin.

– Min vän som är läkare säger att det knappt lönar sig för henne att fortsätta jobba eftersom barnomsorg­en är så dyr.

Men Josefin McDonald har också mycket positivt att säga om hur det är att vara mamma i Storbritan­nien. Allt från blöjor till mat ingår i priset för dagiset de valt i Ascot. Där finns till och med en restaurang­kock som lagar maten.

Britterna överraskas då männen tar ledigt

Lene Bladbjerg och hennes man Kristian satsade allt för att lösa problemet med den dyra barnomsorg­en. Paret betalade 1 500 euro per månad då båda deras söner gick i förskola tre dagar i veckan. Nu då sonen Felix fyllt tre får han trettio timmar gratis förskola per vecka. Femåriga storebror Tom går i skolan. Men trots det finns det utmaningar.

– Tom har sommarlov i sex veckor och då är det svårt att veta vad man ska göra.

Bladbjerg jobbar som konstnär och hennes man Kristian är fysioterap­eut. Båda kommer ursprungli­gen från Danmark. De har använt en kombinatio­n av barnskötar­e, dagis och ibland far- och morföräldr­arna för att få ihop livspussle­t.

– Mina föräldrar flög hit från Danmark för att hjälpa under påsken då jag deltog i en konstmässa, säger Bladbjerg.

Bladbjerg säger att hon ofta arbetat under kvällar och helger för att kunna ta hand om barnen efter förskolan och skolan.

– Jag älskar mitt jobb och ville fortsätta jobba, men innan barnen fyllt tre är det verkligen tufft.

Hennes man valde också att ta pappaledig­t en tid, något som hör till ovanlighet­en i Storbritan­nien.

– De var överraskad­e på hans jobb, han var den första mannen som tog ledigt.

Paret har under en längre tid funderat på att flytta tillbaka till Danmark.

– Där är ju barnomsorg­en mycket billigare och det är lättare att hitta en balans i livet. Min man brukade komma hem från jobbet tre på eftermidda­gen då vi bodde i Danmark. Här slutar han senare och måste dessutom pendla.

Det är kärleken till London som hållit Lene Bladbjerg kvar i Storbritan­nien.

– Det går att få ihop livspussle­t här, men jag vet inte vad jag skulle göra om jag hade ett normalt jobb.

 ?? foto: Åsa WesterluNd ?? Josefin McDonald är hemma med dottern Isabelle. Hon har tagit ledigt i ett år, trots att de tre sista månaderna är obetalda.
foto: Åsa WesterluNd Josefin McDonald är hemma med dottern Isabelle. Hon har tagit ledigt i ett år, trots att de tre sista månaderna är obetalda.
 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ?? Josefin McDonald och åtta månader gamla Isabelle flyttar från lummiga Barnes i södra London för att komma undan de höga dagiskostn­aderna.
FOTO: ÅSA WESTERLUND Josefin McDonald och åtta månader gamla Isabelle flyttar från lummiga Barnes i södra London för att komma undan de höga dagiskostn­aderna.
 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ?? Betania Campbell-Bell säger att den brittiska barnomsorg­en saknar flexibilit­et, något som drabbar kvinnor extra hårt.
FOTO: ÅSA WESTERLUND Betania Campbell-Bell säger att den brittiska barnomsorg­en saknar flexibilit­et, något som drabbar kvinnor extra hårt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lene Bladbjerg är konstnär och jobbar ofta under kvällar och helger för att kunna ta hand om barnen efter förskolan och skolan.
FOTO: PRIVAT Lene Bladbjerg är konstnär och jobbar ofta under kvällar och helger för att kunna ta hand om barnen efter förskolan och skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland