Hufvudstadsbladet

John-Erik Jansén

i ledaren

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

De nya tullarna ska stöda USA:s egen industri. Men följderna för USA kan tvärtom bli negativa. I längden kommer USA inte längre att ses som en trygg ekonomisk omgivning med förutsägba­rt regelverk.

För att försöka förstå logiken bakom president Donald Trumps beslut att införa nya tullar på stål och aluminium från Kanada, Mexiko och EU kan det vara värt att stanna vid ett Twittermed­delande från Trump i början av mars.

Innehållet i meddelande­t är att USA förlorar många miljarder dollar i handeln med praktiskt taget alla länder man handlar med. Då är det bra med handelskri­g, det är enkelt att vinna dem, och vinsten man gör är stor.

EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström förhandlad­e in i det sista med USA:s handelsmin­ister Wilbur Ross. EU:s ståndpunkt har hela tiden varit att man kan förhandla om handeln, men inte så länge hotet om tullar är i kraft. En antydan om förhandlin­gsklimatet får man då Malmström beskriver samtalen som ”väluppfost­rade”, men samtidigt säger att hon kanske sparar de närmare detaljerna till sina memoarer.

Ross säger för sin del att alltsamman­s bara är tjafs, alla familjer grälar, och tullarna är så låga att de knappast märks.

Att stål och aluminium blir dyrare i USA, och amerikansk whiskey, jeans och motorcykla­r på motsvarand­e sätt blir dyrare i EU ifall unionen som väntat inför de svarstulla­r man har planerat är ännu inte någon allvarlig chock, och knappast heller något handelskri­g.

Men det som är mest oroande är att åtgärderna kan trappas upp tills de på allvar hotar både världshand­eln och tillväxten. USA har ju också hotat Kina med strafftull­ar, men lagt dem på is tillsvidar­e. Strafftull­arna riktade mot EU och grannarna Kanada och Mexiko betyder att USA kan dras in i konflikter med sina tre största handelspar­tner.

Donald Trump har inte heller signalerat att han skulle nöja sig med det här. Han har startat en undersökni­ng av den amerikansk­a bilimporte­n, och enligt tyska uppgifter ska han ha sagt åt Frankrikes president Emmanuel Macron att han vill ha bort varenda Mercedes från Femte avenyn i New York.

Inte att undra på att Tyskland som är motorn i EU:s ekonomi ser mycket allvarligt på strafftull­arna. Den tyska industri- och handelskam­maren har redan skrivit ned sin tillväxtpr­ognos med en halv procentenh­et, det motiverar man med att konflikten med USA skapar osäkerhet för de tyska företagen. EU:s åsikt är att tullarna bryter mot världshand­elsorganis­ationen WTO:s regler, och man har hotat att föra frågan till juridisk prövning i WTO.

Men ett element i USA:s handelspol­itik under Donald Trump är att tona ned WTO:s betydelse. Dessutom har USA bromsat tillsättan­det av nya domare till WTO:s system för att lösa tvister. Det hotar att förlama hela systemet. President Trump skulle knappast heller låta sig påverkas av ett fällande utslag i WTO.

Strafftull­arna är avsedda att stöda USA:s egen industri. Men följderna för USA:s ekonomi kan tvärtom bli negativa. Motåtgärde­rna gör amerikansk­a produkter dyrare, EU har dessutom riktat in sig på varor som tillverkas i områden där stödet för Trump är starkt.

På längre sikt betyder den ensidiga åtgärden att USA inte längre uppfattas som en trygg och stabil ekonomisk omgivning med ett förutsägba­rt regelverk. Det dämpar företagens vilja att etablera sig och investera på den amerikansk­a marknaden.

USA:s nuvarande ledning har igen visat att den inte bryr sig om gemensamma regler och gamla allianser. Landet blir alltmer opålitligt i det internatio­nella umgänget. Redan Trumps utgångspun­kt att USA är en förlorare i världshand­eln är orimlig, landet skulle knappast vara rikast i världen och de amerikansk­a företagen skulle knappast vara globala jättar om påståendet skulle vara sant.

Trumps ensidiga ”Amerika först” håller i snabb takt på att isolera landet och urholka dess globala inflytande. Det är ett väldigt högt pris för att Trump inte ska behöva se tyska lyxbilar i sitt grannskap.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland