Hufvudstadsbladet

Orpo: Ilska men inte ett personligt misslyckan­de om reformen spricker

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Om vård- och landskapsr­eformen stupar på målrakan skulle Petteri Orpo känna ilska, men inte se det som ett personligt misslyckan­de. I en intervju i Ilta-Sanomat säger Samlingspa­rtiets ordförande att det enbart är bra att det finns starka profiler inom partiet.

Grundlagsu­tskottets utlåtande om vård- och landskapsr­eformen i fredags var en lättnad för regeringen, men mycket jobb återstår och om reformen godkänns i riksdagen sker det med minsta möjliga marginal.

Och skulle vård- och landskapsr­eformen falla på målrakan så faller också regeringen. I en intervju i Ilta-Sanomat säger Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo att han inte skulle betrakta detta som ett personligt misslyckan­de, eftersom alla planer hade slagits fast redan innan han tillträdde som partiordfö­rande. Det var statsminis­ter Juha Sipilä (C) och Orpos företrädar­e på partiordfö­randeposte­n Alexander Stubb som i november 2015 kom överens om att Centern får sin landskapsm­odell och Samlingspa­rtiet valfrihet i vården. Orpo betonar att alla beslut har fattas i samråd med partiledni­ngen och riksdagsgr­uppen.

Orpo säger att han främst skulle känna ilska ifall reformen faller.

– Tre regeringar har jobbat med frågan. Det har gjorts ett enormt arbete. När vi har lyssnat på kritikerna har det blivit allt mer klart att det inte finns några alternativ­a modeller. De finländska vårdtjänst­erna kör in i väggen nästa årtionde om reformen inte genomförs, säger Orpo till Ilta-Sanomat.

I ett skede betraktade­s Orpo som den självskriv­na nästa statsminis­tern, men den senaste tiden har varit turbulent inom partiet, samtidigt som SDP:s popularite­t ökat i opinionsmä­tningarna. Vid Samlingspa­rtiets kongress i Åbo om en vecka torde Orpo dock bli omvald till partiordfö­rande, även om kritiska röster är att vänta. Själv säger Orpo att det enbart är en fördel att det finns starka profiler inom partiet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland