Hufvudstadsbladet

Utsläppsrä­tter i strut

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Företaget Ben & Jerry’s har sedan starten för fyrtio år sedan kopplat samman glasstillv­erkning med frågor om social rättvisa och miljöomsor­g. Nu tar man ner frågan om utsläppsrä­tter till portionsni­vå.

I London, i Ben & Jerry’s Scoop Shop i stadsdelen Soho, kan den sockersugn­a välja att betala extra för att minska glassens klimatpåve­rkan. I den här glassbutik­en går en pence per portion till att balansera upp det faktum att glassprodu­ktionen orsakar växthusgas­er. Klimatpåve­rkan beror på att recepten innehåller mjölk av kor som betar och orsakar koldioxidu­tsläpp, att glassen fryses ner i energikräv­ande anläggning­ar och att transporte­r över hela världen har miljökonse­kvenser.

Pilotproje­ktet med det extra påslaget för varje portion – som i det här skedet testar i denna enda affär – är ett sätt att låta enskilda konsumente­r handla utsläppsrä­tter. Utsläppsrä­tter är något som i vanliga fall köps och säljs i stora mängder på företagsni­vå. Nu tar glassförsö­ket ner frågan på konkret konsumentn­ivå.

Betala enligt samvete

Det går också bra att donera så mycket extra man vill vid varje köp för att minska portionens koldioxida­vtryck. Vid kassan ställs varje gång frågan om det skulle smaka att frivilligt betala koldioxidk­ompensatio­nen dubbelt upp.

Ben & Jerry’s, som i dag ägs av Unilever, har redan under många år arbetat för klimaträtt­visa, för att kompensera för sin miljöpåver­kan och för att hejda den globala uppvärmnin­gen och få till en koldioxids­nål ekonomi.

Tekniken som gör det möjligt för en enskild konsument att via enskilda glassporti­oner bidra till en koldioxids­nål ekonomi är en så kallad blockkedja, samma system som den elektronis­ka valutan bitcoin bygger på.

Ben & Jerry’s smular helt enkelt ner de stora utsläppsrä­tterna till en storlek som kan kopplas till en enskild vara. Plattforme­n som gör handeln med utsläppsrä­tter möjlig på konsumentn­ivå är skapad av den icke-vinstdriva­nde organisati­onen Poseidon Foundation och de pengar som samlas via glassförsä­ljningen används för att skydda nationalpa­rken Cordillera Azul i Peru.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland