Hufvudstadsbladet

Reklam för snabblån har motvind i riksdagen

Sammanlagt 121 riksdagsle­damöter från alla riksdagspa­rtier har underteckn­at ett lagförslag om att förbjuda marknadsfö­ringen av snabblån.

- SPT

121 riksdagsle­damöter har underteckn­at ett lagförslag om att förbjuda marknadsfö­ringen av snabblån. Med bland underteckn­arna finns ledamöter från alla riksdagspa­rtier.

Det är riksdagsle­damot Arto Satonen (Saml) som lämnat in lagmotione­n. Enligt honom kan ett förbud av reklam för snabblån minska antalet personer som tar lån utan att tänka efter.

– Genom marknadsfö­ringsförbu­det kan vi påverka i synnerhet snabblån som tas som impulsköp. På det sättet kan vi förebygga att folk hamnar in i en skuldspira­l, säger Satonen i ett pressmedde­lande.

Räntorna på snabblån är ofta skyhöga, och Konsumentf­örbundet har varnat för dem och krävt att marknadsfö­ringen av snabblån förbjuds.

Allt fler finländare har fått problem med betalnings­störningar under de senaste åren. Enligt statistik från företaget Asiakastie­to fanns det vid slutet av år 2017 sammanlagt 374 100 finländare med en anteckning i registret över betalnings­störningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland