Hufvudstadsbladet

Vägen till EU är lång

Albanien siktar på EU. Fast först gäller det att få börja förhandla.

- TEXT & FOTO WIKTOR NUMMELIN/TT

ALBANIEN Med strålande utsikt över huvudstade­n Tirana skiner det glatt om Mario Mariani, en av EU-kommission­ens topptjänst­emän i Albanien.

– För tillfället är vi i en väldigt spännande fas. Vi är mycket glada över den positiva rekommenda­tionen från kommission­en om att inleda medlemskap­sförhandli­ngar och nu hoppas vi att den ska få stöd från Europeiska rådet (stats- och regeringsc­hefernas toppmöte) i slutet av juni, säger Mariani från kontorsrum­met på 16:e våningen.

Ett EU-medlemskap för Albanien har länge setts som något som kommer att dröja lång tid, om det ens någonsin kan bli aktuellt. Det en gång totalslutn­a lilla kommunistr­iket har kämpat hårt med fattigdom, korruption och organisera­d brottsligh­et.

Beslut väntar

På senare år har ändå utveckling­en skyndats på. Inte minst prisas just nu den process med att granska alla domare och åklagare och deras meriter och insatser som inletts med stöd från EU och FN.

– Det här är nödvändigt inte bara för EU-närmandet utan också för utveckling­en av hela landet, anser Mariani.

– Rättsstats­principer, god förvaltnin­g och fungerande polis- och rättsväsen­de bygger upp samhället och skapar också utrymme för investerin­gar.

Frågan om att låta Albanien och Makedonien få börja förhandla om EU-medlemskap ska tas upp på EU:s toppmöte i Bryssel den 28–29 juni. Många EU-länder är fortsatt tveksamma – vilket fått albanerna att lobba intensivt för sin sak.

”Vi räknar med länder som Sverige för att fortsätta stå upp för argumentet att vi måste undvika ett vakuum i västra Balkan i det här läget av osäkerhet och ökad inblandnin­g utifrån”, hälsar utrikesmin­ister Ditmir Bushati till TT via e-post.

Turkiskt intresse

Dagens Albanien är ett oerhört sekulärt land efter kommunistt­idens statsateis­m. Snaggade frisyrer och tajta t-tröjor är överlägset mycket vanligare än skägg och huvuddukar i Tirana.

Samtidigt intressera­r sig Turkiet allt mer för det muslimskt dominerade landet, på liknande sätt som Ryssland investerar i slaviska grannlände­r som Serbien och Montenegro.

– Turkiet investerar tungt i Albanien. Vi har en ny moské i centrum, de renoverar den gamla, flygfältet är byggt med turkiska pengar och de trycker också på med ”mjukt inflytande”: tv-serier och kultur, konstatera­r statsvetar­en Alba Brojka.

– Det är inte nödvändigt­vis negativt eftersom vi redan har en muslimsk majoritet, men det skapar frågor om hur man spelar ut och använder inflytande­t. Och det är också en anledning till att vi behöver ett ja till att inleda förhandlin­garna med EU, anser Brojka.

På EU-kontoret oroar sig Mario Mariani för en rejäl albansk besvikelse om förhandlin­garna dröjer. Å andra sidan skulle det i vilket fall som helst ändå dröja många år innan samtalen kan krönas med ett EUmedlemsk­ap.

Fram till dess hoppas EU-kommission­en fortsatt kunna ”knuffa” landet i riktning mot EU.

– Vi måste inte vänta till medlemskap. Det finns mycket som vi kan börja jobba med redan nu för att integrera Albanien i EU:s program och system, vilket också är i

vårt intresse, till exempel vad gäller säkerheten, anser Mariani i Tirana.

För tillfället är vi i en väldigt spännande fas. Vi är mycket glada över den positiva rekommenda­tionen från kommission­en om att inleda medlemskap­sförhandli­ngar.

Mario Mariani

 ??  ?? Unga statsvetar­en Alba Brojka tror på Albaniens framtid, men oroas över att många unga väljer att lämna landet.
Unga statsvetar­en Alba Brojka tror på Albaniens framtid, men oroas över att många unga väljer att lämna landet.
 ??  ?? Medeltida nationalhj­älten Skanderbeg står staty i centrala Tirana i Albanien.
Medeltida nationalhj­älten Skanderbeg står staty i centrala Tirana i Albanien.
 ??  ?? Mario Mariani är samarbetsc­hef på EU-kommission­ens kontor i Albanien och hoppfull om landets utveckling mot EU-medlemskap.
Mario Mariani är samarbetsc­hef på EU-kommission­ens kontor i Albanien och hoppfull om landets utveckling mot EU-medlemskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland