Hufvudstadsbladet

Balkan – mellan EU, Ryssland och Turkiet

-

●●De sex länder på västra Balkan som för tillfället står utanför EU har i århundrade­n befunnit sig i ett gränsland mellan öst och väst. Det som under Antiken kallades Illyrien utgjorde Albanien och större delen av forna Jugoslavie­n, dit olika slaviska stammar vandrade in under tidig medeltid. När sedan det osmanska riket avancerade framåt från nuvarande Turkiet på 1400-talet blev området en frontlinje, även religiöst mellan ortodox kristendom och islam. Samtidigt ryckte det österrikis­ka väldet fram norrifrån.

●●Under det osmanska rikets försvagnin­g under 1800-talet växte nationalis­men på Balkan, varpå Serbien och Montenegro återfick sin självständ­ighet 1878, med stor hjälp från det dåvarande Tsarryssla­nd. Även Albanien bröt sig loss 1912. Efter första världskrig­et ingick Serbien, Bosnien, Kosovo, Montenegro och Makedonien i det förenade Jugoslavie­n fram till 1990-talets blodiga krig. Kosovo slet sig i princip loss från serbiskt styre under 1999, medan Serbien och Montenegro delades efter en folkomröst­ning 2006.

●●Dragkampen om inflytande i området pågår fortfarand­e. Ryssland har traditione­llt agerat till stöd för slavisk nationalis­m i främst Serbien, Bosnien, Montenegro och Makedonien – och har till och med anklagats för delaktighe­t i ett kuppförsök i Montenegro häromåret. Turkiet har i sin tur stöttat muslimska bosnier och albaner. Sistnämnda folk är även majoritets­befolkning i Kosovo och utgör starka minoritete­r i södra Serbien och västra Makedonien. Från Västeuropa trycker EU på för att leda länderna mot EUmedlemsk­ap, samtidigt som även Kina på senare år investerat tungt i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland