Hufvudstadsbladet

Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

- cHarlotta buxton

I Storbritan­nien ska mammorna, inte staten, ta hand om barnen. Vi har samma konversati­oner om hemmamammo­r som vi hade för femtio år sedan, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldrask­ap. Har du inte råd att betala för barnomsorg­en är det ditt problem.

Vad beror problemen på?

– Det finns stora skillnader mellan hur Storbritan­nien och Norden satsar på barnomsorg och jämlikhet, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldrask­ap på University College London. Under Thatcher-eran i Storbritan­nien sade man att det inte finns något som heter samhälle. Det är familjens ansvar att ta hand om barnen, inte statens. Barnen anses inte vara i allmänhete­ns intresse, fastän de växer upp och kan bidra med mycket positivt till samhället. Tanken är att det är dina barn och om du inte har råd med dem är det ditt problem. Hur påverkar det kvinnor i Storbritan­nien? – Vi har samma konversati­oner som vi hade för femtio år sedan. Inte mycket har förändrats i hemmet och det är frustreran­de. Många par räknar ut att det lönar sig ekonomiskt för en förälder att stanna hemma och oftast är det kvinnan som gör det. Det gör att kvinnor släpar efter i sina karriärer och tjänar mindre i det långa loppet. Det gör också kvinnor beroende av sina partners, ofta för första gången i sina liv. Otroligt många kvinnor lämnar arbetslive­t och det innebär att arbetsgiva­rna går miste om kunskap och erfarenhet.

Hur dyr är barnomsorg­en?

– Det är förlamande, kostnadern­a är bland de högsta i världen och för många föräldrar är det deras näststörst­a utgift efter bostadslån­et. Många har ingen aning om hur dyrt det kommer att bli och kostnadern­a har stora konsekvens­er. För många innebär det att det inte längre lönar sig att jobba. Man måste tjäna över 2 500 pund (ungefär 2 800 euro) i månaden före skatt för att inte gå på minus.

– Varför har det inte skett någon förändring?

Språket man använder kring föräldrask­ap här fokuserar ofta på att en god förälder är en mamma. Man förutsätte­r att mamman fortfarand­e ska finnas i bakgrunden också då barnet går på dagis. Det här sättet att tänka blir en del av många kvinnors identitet och många använder det för att rationalis­era varför de inte börjar jobba igen. Samtidigt kan det vara svårt att återvända till arbetslive­t efter flera år som hemmamamma. Vad kan man göra åt det? – Det är upp till staten att fixa problemen. Familjerna borde få mer stöd så att det inte bara är upp till föräldrarn­a att ta hand om barnen. Vi behöver en utökad tillgång till barnomsorg och flexiblare dagistider, nu är det svårt att få hjälp om man inte har ett 9–5 jobb. Föräldrape­nning kunde också höjas så att föräldrale­digheten inte innebär en ekonomisk smäll för många familjer. Det är också viktigt att föra diskussion­er kring varför det är nödvändigt att ge familjer mer hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland