Hufvudstadsbladet

Trump och Ryssland

-

●●Misstankar­na om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen — som amerikansk­a underrätte­lsetjänste­r anklagar för att ha lagt sig i USA-valet — har förföljt presidente­n sedan han tillträdde i januari i fjol.

●●Rysslands tidigare USAambassa­dör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädar­e för Trumpkampa­njen före valet. Förre säkerhetsr­ådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontaktern­a. Även justitiemi­nister Jeff Sessions, som under valrörelse­n var senator, träffade ambassadör­en under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsu­tredningen.

●●Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av kompromett­erande uppgifter om Demokrater­nas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentv­alet.

●●I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med ”Rysslandsg­rejen” att göra. Enligt Comey bad presidente­n honom ”släppa” utredninge­n av Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikansk­a justitiede­partemente­t den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av ”den ryska regeringen­s ansträngni­ngar att påverka det amerikansk­a presidentv­alet 2016 och relaterade frågor”.

●●Moskva har förnekat all inblandnin­g i försök att påverka USA:s presidentv­al. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirera­t med Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland