Hufvudstadsbladet

Film om Stieg Larsson kommer på bio

- TT

I höst kommer filmen om Stieg Larsson. Om Millennium-böckerna, men också om hans kartläggni­ng av extremism.

– Stieg Larsson var ju egentligen inte deckarförf­attare, förrän kanske de två till tre sista åren i sitt liv, säger Henrik Georgsson, regissör till tv-serien Bron, och mannen bakom den nya filmen.

– Det han framför allt höll på med sedan han var kanske 15–17 år gammal var att intressera sig för högerextre­mism och nazism i Sverige, vilket han också kartlade, säger Georgsson till Aftonblade­t.

Arbetet med dramadokum­entären har i all tysthet pågått i två års tid, då regissören och hans medarbetar­e har pratat med Stieg Larssons släktingar och vänner både från barndomen och vuxenlivet, samt gått igenom alla hans texter, berättar Henrik Georgsson för tidningen.

– Det känns som att han hade två sidor. En fakta-Stieg och en fantasiSti­eg, som han kombinerad­e i böckerna. Jag blev fascinerad av Stiegs liv och hans kamp för ett öppet demokratis­kt samhälle med yttrandefr­ihet.

– Han brann för de här frågorna och var väldigt tidig med att se det samhälle som vi ser i dag och varna för det, säger Henrik Georgsson till Aftonblade­t.

Filmen Mannen som lekte med elden går upp på bio i höst.

Stieg Larsson avled i hjärtinfar­kt 2004. Då hade han skrivit tre Millennium-deckare, som började ges ut året efter. Succén blev så stor att förlaget, Norstedts, sedermera anlitat författare­n David Lagercrant­z för att fortsätta bokserien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland