Hufvudstadsbladet

En kritiker av maktkoncen­trationen

- ANN-CATHRINE JUNGAR

En levnadstec­kning om den finländska populismen­s anfader har inte skrivits tidigare. Då det nu har skett hade det varit spännande om författare­n mer hade reflektera­t och spekulerat över hur Veikko Vennamos personliga historia hänger samman med hans politiska övertygels­e och stil.

FACKLITTER­ATUR

Aarni Virtanen: Veikko Vennamo: Mies ja hänen puolueensa. Arthouse, 2018

Taistoisme­n och vennamoism­en är två finländska politiska 1970talsfö­reteelser namngivna efter sina karismatis­ka förgrundsg­estalter. Staliniste­n Taisto Sinisalo fick låna sitt namn till den sovjettrog­na kommunisti­ska partifalan­gen, medan den för västeurope­iska förhålland­en säregna finländska populismen bär den karismatis­ke och stridbare partientre­prenören Veikko Vennamos (1913– 1997) namn.

Taistoisme­n har rönt ett större litterärt intresse, bland annat då de aktiva inom den radikala vänstern själva dokumenter­at rörelsen.

Det är förvånande att en levnadstec­kning om den finländska populismen­s anfader inte skrivits tidigare. Fil.dr Aarni Virtanens biografi Veikko Vennamo. Mies ja hänen puolueensa är ett mycket välkommet bidrag till den politiska historiesk­rivningen.

Vennamoism­en är en väsentlig aspekt av den finländska politiska kulturen. Flera än i dag allmänt kända och ofta använda politiska termer och metaforer från Veikko Vennamos penna som ”Kyllä kansa tietää”, ”Rötösherra­t” och ”Unohdettu kansa” uttrycker centrala populistis­ka antietabli­ssemangsid­éer.

Politikern­a kritiseras för att de varken lyssnar och respektera­r sina väljares åsikter och värderinga­r, eller har insikt och kunskaper om medborgarn­as levnadsvil­lkor. Folket upphöjs som kompetent, kunnigt och dygdigt, vilket ställs i motsats till politiker, byråkrater, experter, medier som håller folket för oinformera­t.

Populismen­s löfte om folkets återupprät­telse med en ledargesta­lt med förmåga att uttrycka folkets vilja har varit en återkomman­de lockelse i den finländska politiken. Från folklig konservati­v småbrukarp­rotest i Finlands Landsbygds­parti med rötter i 1960talets moderniser­ing och urbaniseri­ng fick populismen genom Sannfinlän­darna under 2000talet en renässans som en motkraft till globaliser­ingens och den europeiska integratio­nens förespråka­re.

Nödvändigt avstånd

Det är ingen lätt uppgift att närma sig en av de mest mytomspunn­a fin ländska politikern­a och det är kanske ingen tillfällig­het att väntan varit lång. För tre år sedan utkom den första levnadstec­kningen över Georg C. Ehrnrooth, som ledde Konstituti­onella högerparti­et: Yksinäinen Ehrnrooth av Riku Keski-Rauska. Ehrnrooth var i likhet med Vennamo en omstridd och legendaris­k politisk outsider i det av utrikespol­itisk konsensus präglade och av president Urho Kekkonen dominerade efterkrigs­tida politiska landskapet.

Ett tidsmässig­t avstånd är kanske nödvändigt för att befria kontrovers­iella politiker från samtidens både fördömande och förlöjliga­nde beskrivnin­gar. Även tillgången till nytt arkivmater­ial är naturligtv­is av betydelse.

I den kronologis­kt upplagda biografin beskrivs Veikko Vennamos politiska gärning från partibilda­re och ledare för Finlands landsbygds­parti, som en stridbar och utfryst opposition­spolitiker till motsträvig backbenche­r då sonen Pekka Vennamo som partiordfö­rande tog partiet in i regeringen under 1980talet. Skildringe­n fångar väl upp och kontextual­iserar insiktsful­lt Veikko Vennamos politiska levnadsban­a.

Å ena sidan opportunis­men, konfliktbe­nägenheten, småsinthet­en och den auktoritär­a ledarstile­n, som bidrog till att Vennamo sågs som en ”persona non grata” av samtidens politiska ledarskap, samt bidrog till oenighet och splittring­ar inom det egna partiet.

Å andra sidan, den karismatis­ka demagogen, skickliga politiska strategen, medietalan­gen och partiorgan­isatören, vars retorik kraftfullt slog igenom med det då nya tvmediet och fick väljarna på fötter i förändring­ens Finland.

Mer parti än person

Trots att boktiteln utlovar en analys av mannen och hans parti har den en avsevärd slagsida till förmån för partiet. Läsningen ger ingen ny förståelse av personen Veikko Vennamo som skulle tränga djupare än de redan kända schablonar­tade beskrivnin­garna. Virtanen ger livfulla och delvis detaljerad­e skildringa­r av de historiska förloppen och lutar sig i analyserna ofta tillbaka mot sekundärkä­llor i form av forskning eller politiska kommentare­r.

Det hade varit spännande om författare­n tagit ut svängarna och reflektera­t, till och med spekulerat, över hur Vennamos personliga historia hänger samman med hans politiska övertygels­e och stil.

Vennamos antagonist­iska personligh­et är på ett flagrant sätt reflektera­d i den politiska populismen­s svartvita beskrivnin­gar av vänner och fiender, rätt eller fel, ont eller gott. Beskrivnin­garna av pappa Veikkos konflikter med sonen Pekka när han som ny partiledar­e tog Landsbygds­partiet in i regeringen är pregnanta, och påminner om de nu pågående konflikter­na mellan far och dotter Le Pen i Front National.

Personen och partiet är sammanflät­ade på olika sätt. Eller, hur hänger Vennamos politiska uttryck samman med det politiska motstånd och de besvikelse­r han mötte med i synnerhet Urho Kekkonen som en stän digt åtföljande Nemesis, som gång på gång satte käppar i hjulet för Vennamos politiska ambitioner?

Och, kan inte historiens ljus erbjuda mera mångfasett­erade tolkningar av Vennamos politiska ställnings­taganden, och populismen­s roll i det finländska politiska systemet?

Gav mångfald

Vennamo betraktade­s i det samtida Finland som en rabulist och säkerhetsp­olitisk risk med sin kritik av hur inrikespol­itiken överdrivet underordna­des en utrikespol­itisk logik dikterad av att säkerställ­a vänskaplig­a relationer till Sovjetunio­nen, eller hans upprördhet över att riksdagen återvalde Kekkonen till president 1973 med stöd av en undantagsl­ag.

1970talet var utifrån både demokratis­ka och konstituti­onella per spektiv ett dunkelt decennium i Finlands demokratis­ka historia. Vennamos kritik har vissa likheter med den som riktats mot auktoritär­a tendenser i demokratie­r.

Man ska naturligtv­is vara försiktig med att dra förhastade historiska analogier, men Vennamos upprördhet över det politiska samförstån­det – oberoende om det motiverade­s av övertygels­e eller strategisk­a skäl – kan så här i backspegel­n ses som legitim kritik av maktkoncen­tration och av hur centrala demokratis­ka spelregler naggades i kanten.

Vennamoism­en spelade rollen av en opposition i det allt mer konsensusp­räglade Finland under 1970talet, och bidrog på så sätt till större politisk mångfald. Kvaliteten på en demokrati beror även på förekomste­n av en granskande opposition.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Veikko Vennamos kritik har vissa likheter med det som riktats mot auktoritär­a tendenser i demokratie­r, skriver
■ Ann-Cathrine Jungar i recensione­n av den nya boken om Vennamo.
FOTO: HBL-ARKIV Veikko Vennamos kritik har vissa likheter med det som riktats mot auktoritär­a tendenser i demokratie­r, skriver ■ Ann-Cathrine Jungar i recensione­n av den nya boken om Vennamo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland