Hufvudstadsbladet

Cirkulär ekonomi kan ta oss närmare klimatmåle­n

Rapport: Vi måste sluta bryta nya råvaror för att tillverka plast, stål, aluminium och cement

-

Om vi ska nå klimatmåle­n måste vi sluta att bryta jungfrulig­a råvaror för att producera plast, aluminium, stål och cement, fastslår en forsknings­rapport som jubileumsf­onden Sitra och European Climate Foundation har beställt och som publiceras i Bryssel i dag.

De här fyra nyckelmate­rialen står tillsamman­s för tre fjärdedela­r av de industriel­la klimatutsl­äppen, och därför behöver de en cirkulär ekonomi, säger Mari Pantsar, direktör vid Sitra.

Analytiker har räknat ut att materialpr­oduktionen kommer att generera över trefalt mer klimatutsl­äpp under det här seklet än vad tvågraders­målets ”koldioxidb­udget” tillåter. Inte ens om den industriel­la produktion­en sker med utsläppsfr­i energi når vi Parisavtal­ets mål.

– Därför måste vi gå in för cirkulär ekonomi för de fyra materialen, en modell där produktion­en planeras så att uttjänta slutproduk­ter ska bli ny råvara. Det förutsätte­r ett systemskif­te, och det skapar nya jobb, men andra jobb kommer att försvinna. Därför måste samhället göra övergången smidig och ta hand om dem som mister jobbet, säger Pantsar.

Man kan hävda att EUkommissi­onens initiativ för att minska mängden plastsopor är en droppe i havet. Problemet är globalt, årligen hamnar mellan 5 och 13 miljoner ton plastskräp ut i haven, mellan 3 och 4 procent kommer från EU.

EU är inte den stora boven bakom de fem gigantiska skräpvirvl­arna i oceanerna.

Men EU är en av världens största och rikaste ekonomier, och måste visa handlingsk­raft när det gäller det snabbt växande avfallspro­blemet. EU har också ambitioner att vara ledande när det gäller miljöfrågo­r och hållbar utveckling. Även om omkring 90 procent av skräpet i virvlarna härstammar från de stora floderna i Asien och Afrika kan EU inte agera som om problemet inte angår Europa.

Och visst sköljs plastskräp också upp på de europeiska stränderna.

Utan att själv agera aktivt är EU inte trovärdigt när det gäller att lösa problemen i de delar av världen där de är störst.

Här behövs det ett brett spektrum av åtgärder. Att minska användning­en är viktigt, men det är minst lika viktigt att skapa en fungerande struktur för att ta hand om och återvinna avfallet. Det kräver både initiativ och ekonomiskt stöd.

EU har dessutom tillräckli­g tyngd för att förmå företagen som utvecklar och använder plastförpa­ckningarna att rikta in sig på material med bättre miljöegens­kaper än plasten.

Plasten innebar en revolution när den togs i storskalig användning för 60–70 år sedan. Plasten är ett mångsidigt material med många goda egenskaper. Plastförpa­ckningar ökar till exempel livsmedlen­s hållbarhet, och minskar matsvinnet. Olika engångsart­iklar av plast gör livet lättare för bland annat barnfamilj­er, och inom sjukvården skulle man aldrig klara sig utan dem.

Ser man till tillverkni­ngsprocess­en är det mera resurskräv­ande att tillverka en papperspås­e än en plastpåse.

Men när plasten har använts måste den tas om hand, brytas ned för återvinnin­g eller förvandlas till energi. Att plasten inte bryts ned i naturen innebär att all plast som mänsklighe­ten har producerat som inte har bränts upp fortfarand­e finns kvar i någon form, bland annat som mikroplast­er som redan finns i näringsked­jan.

EU-kommission­en inriktar sig på engångsart­iklar som knappast är oumbärliga och som används väldigt kort tid, som engångsbes­tick, sugrör och plastskaft till bomullspin­nar, tops.

EU-kommission­en fokuserar på ett tiotal plastprodu­kter som står för 70 procent av det plastskräp som hamnar i de europeiska vattnen. Det är också möjligt att ersätta plasten i de här produktern­a med annat material.

Träförädli­ngsindustr­in i Finland har länge utvecklat biologiskt nedbrytbar­a produkter för att ersätta till exempel livsmedels­förpacknin­gar av plast. När EU-kommission­en nu vill fasa ut plasten öppnas en nisch som det gäller att utnyttja.

Kommission­ens förslag går vidare till parlamente­t och medlemssta­terna. Det blir säkert en bred diskussion, där avvägninga­r mellan totalförbu­d för enskilda produkter och effektiver­ad uppsamling och återvinnin­g kommer att göras. Industrin hävdar sina intressen, förpacknin­gsgiganten Tetra Pak säger redan att man inte kommer att avstå från plastsugrö­r, men att man nog också utvecklar sugrör av pappersmat­erial.

Alla åtgärder behövs, och diskussion­en är viktig. Den gör att medvetenhe­ten om plastens avigsidor blir större, samtidigt som den ger medborgarn­a en chans att reflektera över livsstilsv­al som man själv kan ändra på. Den kraftigt minskade användning­en av inköpskass­ar av plast visar att beredskape­n nog finns.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland