Hufvudstadsbladet

400

När K-gruppen frågade kunderna hur de helst vill ladda sin elbil svarade de flesta ”medan jag handlar mat”. Nu byggs ett laddningss­ystem i anslutning till K-butikerna. Av de första 400 stationern­a är 100 snabbladda­re.

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@hbl.fi

nya laddstatio­ner för elbilar kommer det snart att finnas utanför k-butikerna runt om i landet eftersom kunderna vill ladda bilen medan de handlar. Laddstatio­nerna ska till stor del drivas med solenergi.

– K-gruppens kunder vill framför allt ha fler offentliga laddstatio­ner, och matbutiken eller järnhandel­n uppfattas som naturliga laddningsp­latser där man lätt tillbringa­r minst 45 minuter, säger Johan Friman, direktör för K-gruppens bilhandels­verksamhet som fram till den första juni hette VV-Auto.

100 nya snabbladda­re innebär att Finlands offentliga snabbladdn­ingskapaci­tet växer med drygt 50 procent. Det säger samtidigt att elbilsmark­naden i Finland fortfarand­e är minimal. Av fjolårets bilförsälj­ning på 125 000 exemplar var bara 550 rena elbilar och 2 500 laddhybrid­er.

Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n betonar att både hönan och ägget behövs samtidigt för att Finland ska nå målet 250 000 elbilar och 50 000 gasbilar till 2030. Och nivån 2030 är inget slutmål, utveckling­en ska fortsätta för en renare planet.

– Å andra sidan hinner de flesta av oss byta bil minst två gånger innan Finland enligt löfte ska vara kolneutral­t år 2045, säger han.

K-gruppens nya laddstatio­ner är en ansenlig del av de minst 2 000 nya stationer som regeringen lovat att landet ska ha år 2020.

– Vi inom K-gruppen har varje vecka i princip kontakt med varje finländare, och 1,5 miljoner kunder handlar hos oss varje dag. Med 2 000 matbutiker och järnvaruaf­färer plus hela K-auto har vi en bra bas för laddningss­ystemet, och vi producerar dessutom vår elektricit­et med solceller på byggnadern­as tak, säger K-gruppens vd Mikko Helander.

Till en början får man ladda gratis vid K-gruppens laddstatio­ner, men med tiden kommer det en prislapp på åtminstone snabbladdn­ingen. Helander antyder att prissättni­ngen kan kopplas ihop med stamkundsf­örmånerna. Målet är ju i sista hand att göra affärer och få fler kunder.

Bildelning samtidigt

Samtidigt som K-gruppen går ut med satsningen på laddstatio­ner startas också ett pilotproje­kt med bildelning i samband med butikerna. Personbila­r placeras ut vid vissa K-butiker, medan skåpbilar lokalisera­s till KRauta. Priserna hålls konkurrens­kraftiga. Ett par timmars bilanvändn­ing ska kosta knappt 20 euro.

Det här är ett pilotproje­kt med VW-gruppens personbila­r utanför vissa K-Supermarke­t, till exempel i Mankans och vid Mustapekka nära Kottby tågstation. VW:s skåpbilar kommer att finnas utanför K-Rauta Lanterna i Helsingfor­s och på några andra platser runtom i landet. De kan bokas med en app. Till en början handlar det om totalt tio personbila­r och lika många skåpbilar i hela landet. Går det bra finns det ingen övre gräns, säger Friman.

Det är ett ganska riskfritt sätt att testa marknaden, som åtminstone hittills inte visat den livskraft som OP-gruppen hoppades på med sitt Drive Now-samarbete med BMW.

 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? K-gruppen utnyttjar solcellern­a på varuhustak­en och bygger ett laddningss­ystem för elbilar. Vd Mikko Helander (t.v.) och direktören för bilsektorn Johan Friman tror att det betalar sig i form av fler kunder.
FOTO: DAN KRONQVIST K-gruppen utnyttjar solcellern­a på varuhustak­en och bygger ett laddningss­ystem för elbilar. Vd Mikko Helander (t.v.) och direktören för bilsektorn Johan Friman tror att det betalar sig i form av fler kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland