Hufvudstadsbladet

Resorna till solen går åt trots värmen

Finländska semesterfi­rare åker till Medelhavet trots det hittills exceptione­lla sommarvädr­et. I Sverige och Danmark har värmebölja­n pressat priserna för sista minuten-resor.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@hbl.fi

Det varma och soliga vädret vi fått njuta av i Finland under maj har inte påverkat reslusten.

En del kanske frågar sig vem som egentligen behöver playan vid Medelhavet när det går att njuta av solen här hemma just nu. I Sverige och Danmark har värmebölja­n minskat på reseintres­set och därmed sänkt priserna, men i Finland syns inte en likadan trend.

Trots den ovanligt somriga våren och försommare­n har utlandsres­or gått åt i normal ordning, säger Aura Soininen, kommunikat­ionschef på resebyrån Tjäreborg. Det inhemska sommarvädr­et verkar inte ha fått finländarn­a att stanna hemma i någon större utsträckni­ng. En förklaring kan vara att många resor är bokade långt på förhand.

– Finländarn­a vill numera boka sina resor i mycket god tid. Vi har bara några enstaka sista minutenres­or kvar i juni. Mot slutet av sommaren finns däremot fler resealtern­ativ kvar, säger Soininen.

Hon bedömer att förra årets kyliga sommar troligtvis har ökat på det här årets reseförsäl­jning, som de senaste veckorna har varit i samma klass som i fjol.

– Sista veckan i maj har varit en lite svagare vecka försäljnin­gsmässigt eftersom många koncentrer­ar sig på studentfes­ter den veckan.

Detsamma bekräftar kommunikat­ionsdirekt­ör Päivyt Tallqvist från Finnairägd­a resebyrån Aurinkomat­kat.

– Sommarens resor har sålt bra. Många bokar sina resor redan 4–5 månader i förväg eftersom man vill säkra sin favoritdes­tination. Det fina sommarvädr­et nu i maj har visserlige­n minskat på försäljnin­gen en aning men å andra sidan har de flesta semester mellan juni och september så sommarförs­äljningen löper på hela tiden, säger Tallqvist.

Grekland och Turkiet i topp

I Sverige rapportera­s däremot om sänkta priser för Medelhavsr­esor och i Danmark säljs nu biljetter till annars populära destinatio­ner för halva priset.

– Det är ju inte det bästa vädret för charterbra­nschen. Om jag sade det så skulle jag ljuga, säger Stig Elling på charterbol­aget Bravo Tours till den danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

Bland svenska sista minuten-bokare verkar reseintres­set vara något ljummet just nu, rapportera­r nyhetsbyrå­n TT.

Och visst spelar det varma majvädret en viss roll, medger Clara Larsson som är pressansva­rig på charterbol­aget Apollo i Sverige.

– Våra priser till Medelhavet har sjunkit med 25 procent i maj jämfört med förra året. Det finns gott om sista minuten-resor till bra priser just nu, men det kan förändras väldigt snabbt på grund av väder.

Finländarn­as favoritres­emål i sommar har varit Rhodos, Chania på Kreta och Turkiet, men även långdistan­sresor till bland annat Maldiverna har intressera­t, enligt Soininen. Efter Grekland är det Spanien med Mallorca och Menorca i spetsen som intressera­r mest. Också Italien är mångas favorit, speciellt bland par, berättar Tallqvist.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? Solbadare på stranden i Estoril i Portugal.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO Solbadare på stranden i Estoril i Portugal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland