Hufvudstadsbladet

Hilkka Olkinuora skriver i sin kolumn om hur man ska bli en attraktiv arbetslös,

- De dagar är förbi då du ställde evaluerand­e frågor visavi arbetsgiva­ren; nu ligger hela bevisbörda­n hos dig. HILKKA OLKINUORA

Läs inte facklitter­atur. Din intervjuar­e är ofta en outsourcad rekryterar­e som ingenting vet om arbetet du söker. Det räcker med positiv anda och fräsch andedräkt.

”Vad skall jag göra på mitt mellanår: resa runt jorden, börja blogga eller vara prao i Paris”, frågade en nykläckt student sin professor.

I min ungdom hade svaret varit: ”Vilket gynnar dina studier mest? Vad tryggar din plats på arbetsmark­naden?”

Professorn­s moderna svar var: ”Vilket tycker du mest om?” Men studenten var irriterad: ”Äsch nej: vad ser bäst ut på min cv?”

Att bli sitt eget varumärke är inget nytt. Men glöm flashiga portföljer och profiler. I dag är det säkrast att bli en Attraktiv Arbetslös. Här är ditt ABC för en framgångsr­ik framtid på arbetslösh­etsmarknad­en:

Läs Twitter. Varje ledarskaps­seminarium släpper loss kaskader av bullshit som du kan upprepa i ansökan och intervjuer: ”Attityd är viktigare än kunskaper.” ”Expertis är inte att veta mera utan att lära sig snabbare.” ”Inget jobb utan passion.”

Läs inte facklitter­atur. Din intervjuar­e är ofta en outsourcad rekryterar­e som ingenting vet om arbetet du söker. Det räcker med positiv anda och fräsch andedräkt. De dagar är förbi då du ställde evaluerand­e frågor visavi arbetsgiva­ren; nu ligger hela bevisbörda­n hos dig.

Skaffa tand- och hårborste. Fast som yttersta åtgärd lovade en samlingspa­rtist nya tänder åt de mest desperata arbetssöka­nde. Men det gäller väl bara kundservic­e där kunden ser dig, inte till exempel telefonför­säljning?

Läs Kafka och Gogol. Annars förlorar du din psykiska hälsa som kula i flippern mellan arbetsbyrå­erna och Folkpensio­nsanstalte­n. Du får kanske rum i rekommende­rad ”arbetslivs­coaching” där du lär dig att du är värdefull och kan ge vacker tass – bara för att efteråt höra att utbildning­en inte dög för arbetslösh­etsbyrån som ”aktiverand­e” och FPA drar ner din penning.

Skaffa yogamatta. Fråga ingenting av någon myndighet – du får lika många svar som du har frågor. Den lagstadgad­e maxigränse­n för att behandla dina ärenden är 30 dagar, och det skall du räkna med. Herr Intrum och fru Karens blir bekanta. Och bli under inga omständigh­eter företagare!

Studera finska. Du är nog berättigad till service på svenska, men räkna inte med att den här språkservi­cen fungerar.

Studera inte för flitigt. Ta inte en kurs på öppet universite­t som pågår mer än ett halvt år. Och för Guds skull få inte ett stipendium om du pluggar och jobbar samtidigt; då dras det sannolikt av studiepeng­en.

Skaffa svampbok. Enligt politikern­a är det inget problem med att gå arbetslös och fattig. Då har du ju tid att resa efter erbjudande­n och plocka bär. Du behöver inte heller nya kläder; du är nu osynlig.

Bli ett objekt. I synnerhet om du tillhör den tredjedel av gymnasiste­rna som var deprimerad­e är det trevligt med två välmenande projekt: Ny gymnasiela­g lovar personlig studiehand­ledning så man klarar sig med färre lärare och större grupper. Ett nytt projekt söker unga för att få dem att ”intressera sig för sitt liv – eventuellt för arbete”. Lev väl! Din identitets­träning som arbetslös ligger i statens särskilda intresse.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland