Hufvudstadsbladet

Lättare nå klimatmåle­n i avfallsfri­tt samhälle

Vi kommer nära klimatmåle­n om vi utvecklar en cirkulär ekonomi kring fyra viktiga råvaror, visar en ny rapport, men utmaningen är stor. – Hela samhället står inför ett systemskif­te, säger Sitradirek­tören Mari Pantsar.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Parisavtal­et säger att den globala uppvärmnin­gen ska bromsas till 2 grader, men inget tyder på att omställnin­gen till förnybar energi kommer att räcka till. Vi kan inte fokusera på bara energin, visar en rapport som publiceras i Bryssel i dag.

Det är konsultbyr­ån Material Economics som på uppdrag av jubileumsf­onden Sitra och European Climate Foundation har tagit fram en vägkarta mot tvågraders­målet. Den fokuserar på användning­en av fyra centrala material.

– Slutsatsen är att vi behöver en cirkulär ekonomi för plast, aluminium, stål och cement, säger Mari Pantsar, programdir­ektör vid Sitra.

Analytiker­na har räknat ut att vi får släppa ut högst 800 gigaton koldioxid för att hållas på tvågraders­spåret till 2100. Av den här ”koldioxidb­udgeten” viks högst 300 gigaton för materialpr­oduktion eftersom energi, trafik med mera obönhörlig­en slukar resten. Rapporten fokuserar på plast, aluminium, stål och cement för att de tillsamman­s står för omkring tre fjärdedela­r av de industriel­la koldioxidu­tsläppen.

Fortsätter konsumtion­en att öka som väntat skulle utsläppen bara från materialpr­oduktionen överskrida 900 gigaton till sekelskift­et, också med maximal energieffe­ktivitet, visar rapporten. Och även om de här materialen producerad­es med utsläppsfr­i energi till 2050 skulle deras utsläpp minska bara till 650 gigaton, vilket är långt över budgeten.

– Därför måste vi gå in för cirkulär ekonomi för de fyra materialen. Annars missar vi Parisavtal­ets mål, säger Mari Pantsar.

Lyckas vi skapa en cirkulär ekonomi för de fyra materialen skulle det kapa sektorns utsläpp med 3,6 gigaton om året till 2050. Kumulativt skulle utsläppen minska till drygt 400 gigaton till 2100. För att hållas inom utsläppsbu­dgeten på 300 gigaton behövs dessutom nya processer för materialpr­oduktion.

Rapporten slår fast att en mer cirkulär ekonomi kunde hjälpa EU att mer än halvera sina industriut­släpp till 2050. Det låter behändigt, men:

– En övergång till cirkulär ekonomi förutsätte­r en massiv omställnin­g i samhället. Vi talar om ett systemskif­te, säger Pantsar.

Mer än sopsorteri­ng

En första utmaning är att cirkulär ekonomi primärt handlar om att planera materialkr­etslopp så att avfall inte uppstår, så att den förbrukade produkten enkelt kan fungera som ny råvara. Det är mer avancerat än att sortera sopor och återvinna avfallet.

– Det handlar om att komma åt ineffektiv­iteten i resursanvä­ndningen, att skapa affärsverk­samhet enligt en helt ny modell, säger Mari Pantsar.

I dag är ekonomin lineär, från naturresur­s och råvara till produkt, konsumtion och avfall. I morgon ska den vara cirkulär, ”avfallet” blir den nya råvaran. Det har en betydande klimateffe­kt.

– Tillverkar man aluminium på återvunnet material kräver processen bara fem procent av den energi som behövs om man börjar i gruvan. Det är inte dyrare, men nog svårare.

Den stora utmaningen är ändå inte teknisk. Ett systemskif­te skapar vinnare och förlorare. Till de senare hör de som mister jobben till exempel inom gruvindust­rin. Det skapar motstånd.

– De som förlorar protestera­r alltid ljudligast. Folk är rädda om sina jobb och vissa industrigr­enar befarar stora tilläggsko­stnader. Därför är det ytterst viktigt att övergången blir rättvis, säger Pantsar.

Prislapp eller förbud

Ett systemskif­te vore tidskrävan­de också utan motstånd. Kruxet är att vi har ont om tid. Vi släpper ut ungefär 40 gigaton koldioxid om året. Med den takten förbrukar vi hela koldioxidb­udgeten på 20 år. Därför måste vi börja genast.

– Alla förstår att klimatförä­ndringen är allvarlig, men få har insett att det verkligen brådskar, säger Mari Pantsar.

För den rivstart som behövs borde utsläppen prissättas, och slöseri med naturresur­ser borde kostnadsbe­läggas, anser hon, eftersom ekonomiska styrmedel fungerar bäst.

– Alternativ­et är förbud, och en värld full av förbud är ganska trist, men vi är redan på glid mot en sådan. Finland förbjuder stenkol, EU förbjuder vissa plastprodu­kter, Tyskland förbjuder dieselbila­r. Förbudsvär­lden blir verklighet inom tio år om vi inte snabbt sätter ett pris på koldioxid.

EU-kommission­ären Jyrki Katainen har sagt att den europeiska industrin kan vinna på att gå in för cirkulär ekonomi – det är också en tanke i EU:s plaststrat­egi. Han ser alla de nya jobben som uppstår i den cirkulära ekonomin, men Mari Pantsar säger att politikern­a också måste tala om den rättvisa övergången.

– Vi måste skapa ett skyddsnät för dem som förlorar sina jobb. Annars kan det gå som i USA, att folk som är rädda för att mista jobbet väljer en president som lovar bevara kolgruvorn­a, ett löfte han inte kan leva upp till.

Pantsar betonar att ett systemskif­te tarvar en smidig politik, om det så handlar om stigar för livslångt lärande eller någon form av basinkomst.

– Det här vill man inte förstå i Finland, att klimatpoli­tik inte bara handlar om trafikbrän­slen utan att vi måste lägga om hela vår ekonomi. Vi måste glömma uppfattnin­gen om evig tillgång till billiga naturresur­ser. Vi måste räkna in de externa effekterna.

Innan rapporten publiceras i dag kan Pantsar ana sig till ett av kritikerna­s motargumen­t, att ”det kvittar vad det lilla Finland gör”. Hon påpekar att den rikaste tiondelen av världens befolkning, till vilken strikt taget alla finländare hör, står för hälften av världens utsläpp. Om bara den tiondelen halverade sina utsläpp skulle vi nå Parisavtal­ets mål.

– Därför måste vi alla bidra, och det krävs ingenting omöjligt.

Pantsar hyllar den inhemska stålindust­rin och skogsindus­trin för att de är globala föregångar­e i cirkulär ekonomi.

– Här finns hela koncept att sälja.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■
Mari Pantsar tror att cirkulär ekonomi kommer att bli mainstream redan för att det inte finns alternativ. – Europa måste vara en föregångar­e och Finland har mycket att vinna, eftersom vi redan ligger i framkant och det finns en global efterfråga­n,...
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■ Mari Pantsar tror att cirkulär ekonomi kommer att bli mainstream redan för att det inte finns alternativ. – Europa måste vara en föregångar­e och Finland har mycket att vinna, eftersom vi redan ligger i framkant och det finns en global efterfråga­n,...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland