Hufvudstadsbladet

Smart teknik och småskalig kärnkraft kan minska utsläppen

Ny teknik men också en förståelse för hur människor är benägna att förändra sitt beteende behövs när Finland ska tackla klimatutma­ningen. Det säger kommunikat­ionsminist­ern och experter vid VTT.

- 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Mindre energiförb­rukning, energieffe­ktivitet och förnybara bränslen är ingrediens­er i Finlands recept för att nå klimatmåle­n utanför sektorn för utsläppsha­ndel.

– Den vägen ska vi halvera trafikutsl­äppen från 2005 till 2030, men frågan är hur och när trafiken når nollutsläp­p. Det vet vi inte än, säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C).

På teknologif­orskningen VTT:s seminarium om framtidens miljötekni­k säger Berner att det gäller att göra alla trafikdata tillgängli­ga i realtid så att man med smarta digitala lösningar kan optimera resandet och minimera utsläppen.

– Nyckeln är hur folk kommer att förändra sitt beteende. Därför måste all informatio­n bli fritt tillgängli­g, säger hon.

På energisida­n är det möjligt att kärnkrafte­n, i ny tappning, upplever en renässans som en följd av klimatutma­ningen. I dag nyttjas kärnkraft nästan uteslutand­e för elprodukti­on där utsläppen redan är små, men i Finland finns större reduktions­potential på värmesidan. I dag utvecklas nya kärnkrafts­modeller för fjärrvärme, och de kan bli tillgängli­ga inom några år.

Ville Tulkki vid VTT och Eero Vesaoja vid Fortum syftar på mindre kärnreakto­rer (så kallade SMR- reaktorer som kan serietillv­erkas av moduler). Företaget Nuscale fick nyligen en sådan reaktortyp godkänd av atommyndig­heten i USA. I Kina provbygger man gaskylda mindre kärnreakto­rer uttrycklig­en för fjärrvärme­produktion.

Kinas första fjärrvärme­kärnkraftv­erk väntas vara klart om drygt två år. Om konceptet är lyckat kunde det ganska snabbt minska på koldioxidu­tsläppen och luftförore­ningarna eftersom den lilla kärnreakto­rn kan placeras in i ett existerand­e kolkraftve­rk och ersätta värmepanna­n.

Ett krux är ändå att fjärrvärme bör produceras nära konsumente­rna, och i västländer är få villiga att bo riktigt nära kärnreakto­rer.

– Många länder bygger ut kärnkrafte­n. Den kan vara en möjlighet för länder som snabbt måste fasa ut sin fossila energiprod­uktion för att nå klimatmåle­n, säger Eero Vesaoja.

Om kärnkrafts­producerad fjärrvärme kan bli aktuellt också i Finland beror bland annat på hur Strålsäker­hetscentra­len bedömer säkerhetsk­raven i den nya tekniken och givetvis på folkopinio­nen och priset.

PETER BUCHERT

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■
Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner säger att det blir avgörande att förstå sig på konsumente­rnas beteendemö­nster när Finland ska minska klimatutsl­äppen ytterligar­e.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner säger att det blir avgörande att förstå sig på konsumente­rnas beteendemö­nster när Finland ska minska klimatutsl­äppen ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland